local-stats-pixel fb-conv-api

Miedziņš4

10 0
Nešaubos, ka jums tāpat kā man patīk labi izgulēties, vai ne? Un tā kā strauji tuvojās vasaras brīvlaiks, tad šāda iespēja jums noteikti būs :D
Nu, lūk, un te jūs varat izlasīt to, ko jūs par miegu iespējams nezinājāt...

Miegs ir dabisks stāvoklis, kad organisms atpūšas. Tas ir gandrīz visiem zīdītājiem un putniem, kā arī tas ir novērots dažiem rāpuļiem, abiniekiem un pat zivīm. Miegam raksturīga pazemināta fiziska aktivitāte un apkārtējās pasaules uztvere. Nakts cilvēkiem ir ļoti svarīga. Guļot uzkrājas rezerves un smadzenes turpina apstrādāt un sakārtot dienas laikā apgūto un piedzīvoto, lai mēs varētu to izmantot nākotnē. Sievietes vairāk sūdzas par miega problēmām, bet uz vecumu par to vairāk sāk runāt vīrieši. Nepieciešamais miega ilgums katram indivīdam ir atšķirīgs. Aptuveni 20-28 stundu ciklu sauc par bioloģisko diennakts ritmu. To var viegli izjaukt laika zonu šķērsošana, darba maiņu strādāšana.
Ir divu veidu miega fāzes. Cilvēks aptuveni 80% no laika, ko pavada miega stāvoklī, atrodas dziļā miegā jeb precīzāk miegā bez ātrajām acu kustībām (NREM), bet atlikušo laiku sekla miega fāzē jeb miegā ar ātrajām acu kustībām (REM). Pirmā cikla ilgums ir apmēram 90 minūtes, vēlākie cikli ir mazliet īsāki. Uz rīta pusi miegu var pārtraukt daži īsi pamošanās periodi.
Miegs ar ātrajām acu kustībām, bieži tiek saīsināti saukts par REM, ir miega fāze, kura laikā ir novērojamas ātras acu kustības. Tā nosaukumi ir arī paradoksālais miegs, sapņu miegs, seklais miegs un ātrais miegs. Šī fāze aizņem aptuveni 20% no visa laika, ko cilvēks pavada miegā. Šāds stāvoklis rodas tamdēļ, ka organisma muskuļiem neizdodas līdz galam atslābināties. Šī miega laikā var redzēt spilgtus sapņus vai arī murgus. Pilnīgi veseliem cilvēkiem seklā miega laikā kustas vienīgi acis. Bet jau ir traucējumi smadzenēs, kas līdz galam neļauj nobloķēt muskuļu tonusu, tad var notikt arī citu ķermeņa daļu kustības, piemēram, cilvēks sapnī sāk skriet, tas ir, kustināt kājas. Cilvēki, kuriem nebūs traucējumi smadzenēs, būs kā paralizēti, viņi to nevarēs izdarīt, bet ar smadzeņu traucējumiem skriešanas imitācija tomēr var notikt. Bieži vien seklā miega laikā cilvēki izkrīt arī no gultas, spēcīgi iesit savam dzīvesbiedram vai pat salauž pret sienu roku. Zinātnieki no Makgilas universitātes ir atklājuši, ka cilvēkiem, kuri seklā miega laikā bieži spārdās vai lamājas, ir lielāks risks saslimt ar Pārkinsona slimību vai ar kādu no plānprātības formām....
Miegs bez ātrajām acu kustībām NREM (no angļu val.)Šajā laikā aizmigušo grūti pamodināt. Dziļā miega galvenā funkcija ir palīdzēt ķermenim atjaunoties un atgūt spēkus. Pēc tam seko ātrais jeb sapņu miegs, kura laikā acis zem plakstiņiem ātri kustas, paātrinās sirdsdarbība un elpošana, bet muskuļu tonuss pazeminās. Sapņu miegā smadzenes pārstrādā dienas laikā saņemto informāciju un sakārto psihi, tāpēc gulētājs redz sapņus. Sapņu miegā organisma fizioloģiskie rādītāji ir līdzīgi kā nomoda stāvoklī, tāpēc miegs ir seklāks, sevišķi uz rīta pusi, un gulētājs var viegli pamosties.
Miega higiēna jeb, kas ir/nav jādara, lai labi izgulētos?
1. Gulēšanas laika ievērošana. Katru dienu mostieties vienā un tajā pašā laikā, vakaros iet gulēt vienā laikā.
2. Nosnaušanās. Dienas snauda var kompensēt naktsmiegu un miega traucējumi var pieaugt. Tādēļ izvairieties no gulēšanas dienā, jums jau ir miega traucējumi.
3. Kofeīns. Kafija, tēja un daudzi citi dzērieni un ēdieni, kas satur kofeīnu, darbojas kā stimulants, uzturot jūs nomodā. Tāpēc kofeīnu saturošas vielas nevajadzētu lietot 4-6 stundas pirms gulētiešanas.
4. Alkohols. Alkohols paātrina aizmigšanu. Alkohols pat mazās devās traucē indivīda miega perioda pēdējo daļu. Nav lietojams kā miega līdzeklis.
5. Nikotīns. Cigaretes un citi nikotīnu saturoši izstrādājumi ir stimulanti; tos nedrīkst lietot pirms gulētiešanas un arī naktī, pamostoties no miega, traucē iemigt.
6. Fiziski vingrinājumi. Pierādīts, ka regulāra vingrošana agrā pēcpusdienā veicina dziļu miegu. Tomēr vingrinājumi 3-4 stundas pirms gulētiešanas traucē miegu.
7. Pamatīgas maltītes. Kārtīgas maltītes vēlā vakarā var traucēt miegu. Tomēr viegla uzkoda vai kāds cits regulārs pirmsmiega rituāls veicina miegu.
8. Gulēšanas apstākļi. Gultai jābūt maksimāli ērtai, istabas temperatūrai - optimālai (traucē gan paaugstināta telpas temepratūra, gan pazemināta temperatūra). Guļamistabā nepieciešama tumsa un klusums.
! Gulta jālieto tikai seksam un gulēšanai.
Nevajadzētu ieviest visus šos nosacījumus vienlaicīgi, ne vairāk kā 1-3 vienā reizē.

Arlabunakti :)*
10 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000
Gulta jālieto tikai seksam un gulēšanai.:D:D
4 0 atbildēt
Labs raksts! 3. bilde lika pažāvāties! :)
3 0 atbildēt
epg avatarsepg
ļoti izsmeļoši un iemidzinoši :))
2 0 atbildēt
piekriitu puukam! arii nozaavaajos ieraugot tresho bildi! :) bet jaa, raksts forsh! :)
1 1 atbildēt