local-stats-pixel fb-conv-api

Mēness8

5 0
Par Mēnesi cilvēki ir jūsmojuši kopš laiku laikiem. Paskatoties uz Mēnesi pat ar neapbruņotu aci ir redzami divi dažādi Mēness virsmas veidi: diezgan spilgtas augstienes un tumšākas zemienes. 17.gadsminta vidū zinātnieks Galileo Galilejs, kā arī citi agrīnie astronomi, apskatot Mēnesi caur teleskopu atklāja, ka tā virsma ir klāta ar neskaitāmiem krāteriem. Tāpat jau agrāk tapa skaidrs, ka Zeme ir blīvāka, nekā Mēness. Par cik interese par Mēnesi parādījās stipri agrāk, nekā aizsākās mūsu kosmiskā ēra, Mēness ir visvairāk izpētīts kosmiskais objekts Saules sistēmā, neskaitot Zemi. Šie pētījumi ļāva izprast ne tikai Mēness, bet arī citu planētu ģeoloģisko struktūru un sastāvu kopumā.

1969.gada 20.jūlijā, Neils Armstrons, amerikāņu astronauts, kļuva par pirmo cilvēku, kurš spēra savu kāju uz Mēness virsmas. Viņam sekoja Edvins Aldrins; viņi abi bija misijas Apollo11 astronauti. Mēness debesis vienmēr ir melnas, jo, lai būtu gaisma, ir nepieciešama atmosfēra, kuras uz Mēness nav. Viņi, kā arī citi, kas nolaidās uz Mēness, piedzīvoja „bezatmosfēras” efektu un izjuta gravitācijas starpību, kas atšķirībā no Zemes, sastāda tikai vienu sesto daļu.

Mēness nozīmi Zemes iemītnieku dzīvē nevar nenovērtēt. Mēness atbild ne tikai par kalendāru un fāzēm, kurām seko musulmaņi un daudzas citas tautas, pieskaņojot savu dzīvi Mēness ritamam, tas nodrošina paisumus un bēgumus jūrās un okeānos, kā arī spēlē nozīmīgu lomu Zemes ūdens līmeņa kontrolē.

Vispārēji fakti

Diametrs 3476 km Vidējais attālums no Zemes 384 000 km Izmērs (Zeme=1) 0.2724 Masa 7.35 x 1022 kg vai 0.0123 (Zeme = 1) Blīvums 3.35 gm/cm3 Virsmas pievilkšanas spēks (gravitāte) 0.166 (Zeme = 1) Dienas garums 27.32 Zemes dienas Gada garums 27.32 Zemes dienas Vidējā virsmas temperatūra -155 C līdz +105 C Atmosfēra Nav
5 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000
pēdeja pa foršo emotion
2 0 atbildēt
Interesanti kad sāksies kolonizācija?
1 0 atbildēt
Dienas garums 27.32 Zemes dienas Gada garums 27.32 Zemes dienas Kas tā par huiņu ?
1 0 atbildēt
murmulis neiespringst lai pats saprastu ko sarakstījis. Bet par gadu skaidrs - šinī gadījumā kā gads tiek saprasts laiks kurā mēness veic vienu orbītas ķipa apli. Rinķo tas ap zemi, nu un tā kā pret zemi mēness vienmēr ir pavērsts ar vienu un to pašu pusi, attiecīgi izriet ka šāda izpratnē mēness gads = mēness diena. Cita lieta - kāpēc tā ir. bet cik ilgs ir mēness gads ja par to pieņem mēness aprinķojumu ap sauli - to bērni, atstāju jums kā mājas uzdevumu
1 0 atbildēt
Pastāv diskusija: Vai cilvēks patiešām ir bijis uz mēness? Jo ir pietiekoši daudz argumentu, ka viss tas ir bijis fikcija!
1 0 atbildēt
Jā, par to izkāpšanu uz mēness noteikti ir interesanti stāsti...vai tā maz ir notikusi??? :)
1 0 atbildēt
Kolonizācija sāksies tad kad tur būs cilvēkam piemēroti apstākļī dzīvošanai !!!
2 2 atbildēt
par mēness gadu uzskata tā apriņķojumu ap zemi.. nepatīk nelasām.. skatām tik krāsainās bildītes!! emotion
0 0 atbildēt