local-stats-pixel fb-conv-api

[Meitenēm] Kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem?124

482 20

Tā kā man pašam bija dažādas idejas šajā sakarā, kā arī bija interese arī no lasītājām, tad nolēmu uzrakstīt par sportošanu un ēšanu tieši dāmām, meitenēm, jaunkundzēm (kā nu kura jūtās un sevi uzskata) utt.

Uzreiz gribu atzīmēt, ka tālāk aprakstītās lietas, lai arī ir absolūti elementāras, taču pilnīgi strādājošas! Un pēc šī raksta izlasīšanas jūsu attieksme pret visādos Cosmopolitan utt. veida žurnālos publicētajām "megadiētām" mainīsies kardināli un radikāli.

Tā kā līdz pludmales sezonas sākumam ir palikušas dažas nedēļas, daudzām meitenēm pēkšņi ienāk prātā ģeniāla ideja – vajag atbrīvoties no tauku krājumiem uz dibena/vēdera utt.! Un ātri!

Šādos gadījumos vienīgais ko varu pateikt – par vēlu. Ja ir vēlme atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, iegūt labu augumu, tad tas ir ilgstošs process (vairāku gadu garumā), un nekādā veidā tas nevar būt kā "ugunsgrēka dzēšana", protams, ja tiek runāts par veselīgu, noturīgu un pašai patīkamu rezultātu.

Īstenībā, manā izpratnē, šādos gadījumos var iet pa 2 ceļiem – svara samazināšana un tievēšana.

Pirmajā gadījumā nekādu baigo problēmu nav un rezultātu var panākt nenormāli ātri (salīdzinoši) – pat līdz 20 kg mēnesī, jo tiek dedzināti tauki un muskuļi, kā arī izvadīts ūdens. Taču (iedomājos kā dažas meitenes jau sāk rēķināt cik dienas viņām vajag, lai kļūtu tādas kā viņas iedomājas), lai arī cik brīnišķīgi tas neliktos, šis ir ļoti ekstrēms un nemaz ne veselīgs variants. Tā ir nenormāla slodze organismam (barības vielu, ūdens trūkums, nenormāla aizkaitinātība, spēku izsīkums) un faktiski ar kko tādu ir jēga nodarboties tikai sportistiem, kuri mēģina iekļūt kādā konkrētā svara kategorijā, t.i., īsā termiņā vajag noteiktu rezultātu. Ja kāds vai kāda šādu sistēmu izvēlas ilgtermiņā (jau pieminētais mēnesis ir ļoti ilgs periods), tad tas var beigties ar nopietnām veselības problēmām.

Savukārt tievēšana nozīmē ķermeņa tauku % samazināšana, maksimāli saglabājot muskuļus. Tagad, pieļauju, sāksies komentāri, ka meitenēm muskuļi nav vajadzīgi, taču atbilde šādām replikām ir viena – organisms sastāv no muskuļiem un taukiem, tb kas nav tauki, tas ir ūdens vai muskuļi.

Tātad [bungu rīboņa], vienīgais, kas ir jāņem vērā mēģinot samazināt svaru ir dienā nepieciešamo kaloriju un uzņemto kaloriju attiecība. Viss. Kā tas viss "strādā" (šitas teikums jau ir kā no tīvīšopa, bet nu labi :D)? Tātad, cilvēkam katru dienu ir vajadzīgs noteikts enerģijas daudzums, bet kalorijas ir nekas cits kā siltumenerģija, ko cilvēks uzņem ar pārtiku. Tātad ir tikai jāregulē cik daudz enerģijas ir nepieciešams – pie vajadzīgā daudzuma nekas nemainīsies, pie palielināta kaloriju daudzuma ķermenis neizlietoto enerģiju uzkrās "nebaltai dienai", pie samazināta kaloriju daudzuma – tieši paņems no šīm rezervēm nepietiekošo enerģiju, jo "nebaltās dienas" kā reiz arī būs sākušās.

Kā noteikt cik kaloriju ir nepieciešams un kā sastādīt ēdienkarti? Nepieciešamo kaloriju daudzums, ja runā atklāti, ir nenosakāms lielums, jo arī enerģijas nepieciešamība ir atkarīga no ĻOTI daudziem faktoriem un pat pie vienāda dienas ritma, teiksim, nedēļas garumā katru dienu var būt nepieciešams dažāds kaloriju daudzums. Tāpēc visi aprēķini (kaloriju kalkulatori), kas tiek piedāvāti ir jāuztver ar zināmu kritiskuma piegaršu un, lai iegūtu puslīdz objektīvu ainu labāk sarēķināt pēc kādām 3-5 metodēm.

Kad nepieciešamo kaloriju daudzums ir aprēķināts, tad vēl nevajag priekā sist plaukstas, jo faktiski tas ir tikai sākums. Tātad, ja gribat atvadīties no liekajiem kg, tad vajag samazināt reāli uzņemto kaloriju daudzumu par aptuveni 500 vienībām. Var arī vairāk, ja ir vēlme, bet tam nav lielas jēgas, jo pārāk stingra diēta ilgtermiņā nav veselīga un pastāv lielāks risks, ka kādu dienu "norausies" un saēdīsies čipsus, jo vienkārši būs par grūtu.

Un arī tagad vēl tikai viss sākas, jo kalorijas ir viens aspekts, bet otrs – no kādiem avotiem tās tiek uzņemtas. Piemēram: kalorijas var ļoti ātri uzņemt no dažādiem snikeriem, majonēzes utt., taču tie nedos pietiekoši daudz uztura makroelementu – olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku. Lai nepieļautu muļķīgas kļūdas ir jāizveido ēdienkarte ņemot vērā šādus daudzumus:

2.5 gr olbaltumvielu uz katru sava ķermeņa kg

3.5 gr ogļhidrātu uz katru sava ķermeņa kg

1 gr tauku uz katru sava ķermeņa kg.

+

Vēl šajos aprēķinos parasti iekļauj ūdeni, kas ir vismaz 3 litri dienā. Bez variantiem.

Tātad faktiski, lai mainītu savu izskatu ir jāņem vērā tikai 2 lietas – kalorijas un makroelementu attiecība pret ķermeņa svaru. Iespējams, ka tas liekas ļoti sarežģīti un iesācējam tieši tā tas varētu arī būt (arī man savulaik tā bija), taču šis ir tas darbs, kas ir jāizdara vienu reizi un ar laiku, kad izveidosies saprašana, jūs varēsiet uz aci noteikt visu uzturvērtību pat restorāna ēdiena porcijām.

Atgriežoties pie kaloriju samazināšanas jautājuma. Šajā gadījumā nevar matemātiski paņemt un nogriezt 500 kalorijas vai arī atteikties no taukiem un priecāties par to "Kāda es malacīte!" Primāri kalorijas jāmazina uz ogļhidrātu (galvenokārt ātro – saldumi, maize, kopējo apjomu var samazināt līdz 3 gr/kg) rēķina, tad tauku, bet olbaltumvielas ir jācenšas saglabāt.

Protams, ka var gadīties situācija, kad sastādot "jaunās dzīves" ēdienkarti vienīgais kas atliek ir saķert šausmās galvu, jo pieļaujamais ēdamā daudzums ir piedzīvojis krasu samazinājumu. Taču, kā saka, arī šeit ir risinājums, proti, ir jāpalielina dienas laikā veicamo aktivitāšu daudzums, lai vajadzētu vairāk enerģijas, ko arī vajag uzņemt ar pārtiku. Tā savā ziņā ir ķermeņa piemānīšana, lai varētu vairāk apēst, taču tas absolūti strādā.

Kādas aktivitātes? Noteikti sportošana! Svaru zāle, skriešana, peldēšana utt. Zinu, ka daudzām daiļā dzimuma pārstāvēm ir bail iet uz zāli, jo "var pārkačāties". Varu nomierināt, ka tās tantes, kuras ir "pārkačājušās" šādu rezultātu panāk ar gadu desmitiem ilgu darbu zālē, nenormālu ēdamā daudzumu un anabolisko steroīdu lietošanu. Sieviete tīri ģenētiski nav tendēta uz muskuļu masas pieaugumu. Un ja kāda jaunkundze iebildīs ar tekstu līdzīgu šādam: "es skrienu/braucu ar riteni un man ir "uzkačājušās" kājas", tad varu nomierināt, ka tas ir ne tik muskuļu masas pieaugums (tāds, protams, pie fiziskām aktivitātēm un pareizas ēšanas ir), bet vienkārši muskuļu tonusa palielināšanās uz tauku % samazināšanās, t.i., muskuļi paliek stingrāki un redzamāki, bet ne lielāki (ja neticat, varat izmērīt konkrētu muskuli pirms treniņiem un pēc kāda laika – lai arī tas būs vizuāli redzamāks, tā vieta būs vai nu tāda pati vai mazāka).

Daži mīti par tievēšanu:

- Nodzīt taukus no vēdara/dibena/kājām.

Nodzīt taukus no konkrētas ķermeņa vietas nevar tīri fizioloģiski. Toties var samazināt kopējo tauku daudzumu un ar regulāriem treniņiem saglabāt muskuļu tonusu.

- Pēc diētas viss atgriezīsies atpakaļ.

Tie stāsti ar kuriem visus baida, ka pēc tievēšanas viss tāpat atgriežas ir daļēji patiesi, jo daudzas dāmas un kungi iedomājas, ka ja reiz ir notievējuši, tad tā arī būs un atsāk to pašu nenormālo ēšanu (vai arī vienkārši ēd pēc idejas pareizi, taču daudz lielākos apjomos). Ja cilvēks ir notievējis un ar prātu veido tālāko ēdienkarti, tad "dzīve pēc diētas" ir pilnīgi normāla. Protams, svars ir ķermeņa parametrs kas mainās, un visu laiku turēt 60 vai 70 kg neizdosies, taču atgriezties atpakaļ, ja ēšana ir pareiza gan pēc daudzuma gan satura, ir ļoti minimālas iespējas.

- Pēc 18:00 nedrīkst ēst.

Dažādas diētas paredz, ka pēc sešiem vakarā ledusskapis ir jāaizslēdz. Faktiski tās ir muļķības un ēst var (un vajag!) līdz pat gulēt iešanai, jo galvenais, atkal, ir dienas laikā uzņemto kaloriju daudzums, ja tas netiek pārsniegts, tad viss ir kārtībā!

- Tievējot ir jāēd augļi

Augļi tas ir veselīgi, tur ir vitamīni! Šādu lozungu mēs esam dzirdējuši vairakkārt un vienmēr, taču faktiski augļos ir daudz fruktozes (50%), kuru ķermenis ļoti negribīgi izmanto, tāpēc viss aiziet "rezervēs", t.i., tauku kārtā.

VEIKSMI DARBĀ!

482 20 124 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 124

0/2000

Atzīstās! Kurš šito visu neizlasīja līdz galam! emotion

213 17 atbildēt

bla,bla,bla. Hesītis rullē emotion

112 15 atbildēt

pag pag, kur man šokolādīte aizkrita? ^__^ emotion

60 7 atbildēt

Paši vainīgi, kuri neizlasija..

Man patika emotion

46 5 atbildēt

 

Diēta nenozīmē "badošanās"/"nēšana". Diēta nozīmē - sakārtots uzturs, t,i., konkrēti produkti, laiks, apjoms. Tikpat labi var būt speķa, čipsu, burgeru diēta. 

Personīgais piemērs: var ēst eļļā ceptu "ķieģelīti" ar majonēzi un vienalga zaudēt svaru. ;) Tāpēc arī ar mocīšanos te nav nekāda sakara.

28 1 atbildēt

divaini ja cilvekam neinteresee shii teema tad kapec lasi un vel ievieto STULBUS  komentaarus

20 1 atbildēt

Varēji jau tekstu apvienot ar bildēm, tā būtu daudz vieglāk lasīt!

29 11 atbildēt

 

Pirmkārt, izlasi līdz galam kas tur rakstīts (bet tur ir rakstīti dažādi mīti, kas pēc tam tiek atklāti un noliegti).

Otrkārt, neēst 2 stundas pirms gulētiešanas ir murgs tāds pats kā neēēsna pēc 18:00. Protams, ir jāskatās ko ēst, bet nu apēst uz nakti, piemēram, 200-400 gramus vājpiena biezpiena ir absolūti normāli, jo tā kā naktī speciāli neviens neceļas, lai paēst, bet gulēšana ir kādas 8 h (normālā gadījumā), tad atstāt organismu bez uztura tik ilgu laiku (jau 8 h ir ilgi, nemaz nerunājot par 10 h, kas sanāk neēdot 2h pirms gulētiešanas) nav prāta darbs.

Turklāt, tas viss ir ar nosacījumu, ja ir normālas, pilnvērtīgas brokastis, nevis pāris maizītes un tēja, kas nozīmē, ka faktiski bez uzturvielām cilvēks paliek vairāk kā 12 h, bet tad reāli 6 stundu laikā piebāž kuņģi ar ēdienu (ēdienreizes nosacīti 13:00 un 19:00) un domā "kāpēc man aug riepa/ir problēmas ar veselību?".  

12 0 atbildēt

Yay, sagaidīju šo rakstu! Visu rūpīgi izlasīju un tiešām uzzināju daudz ko jaunu. Par tām kalorijām.. reāli es cenšos viņas skaitīt, bet nevēlos kļūt par tām slimajām, kas pēta katru paciņu, visas kalorijas un beigu beigās tik un tā to apēd, neskatoties, ka tur kcal ir daudz. Uz zāli jau eju kādus 8 mēnešus. Neesmu vēl ieguvusi tādu izskatu kā vēlos, bet mani nomierināja tavs fakts, ka ir vajadzīgi vairāki gadi, lai to izdarītu. Man ir 15, pat trenere uzsvēra to, ka mans organisms vēl augs un par to neesot jāuztraucas. Eju uz zāli, lai cilātu svarus (nepārforsējot), papildus ņemu kardiotreniņus. Ļoti vēlētos iegūt to estētiski pievilcīgo izskatu un lokanību, bet viss, kas pagaidām notiek, ir muskuļu tonizēšanās un izturības paaugstināšana, kas man ļoti patīk. Īstenībā, izskats ir tikai maza daļiņa, jo tiešām gribu vairāk attīstīt muskuļus un būt izturīgāka, bet man reāli šķiet, ka to saku sev, jo neredzu nekādu "tievēšanas" rezultātu. Varbūt tas tāpēc, ka viss notiek pamazām un ir tas 2.variants (paliekošs, efektīvs)? Jo svara zaudēšana ir vispār kaut kas tāds, kas mani reāli kaitina. Visas tievās meitenes sūkstās, ka ir resnas un ietur speciālas diētas, neēd, iespējams, daudz sporto un vēl joprojām nav apmierinātas. Gribētos tādām smadzenes ielikt pareizajā vietā. Par rakstu - PALDIES! :) Turpināšu lasīt un gūt vēl informācijas, jo mani pamācija, ka, jo vairāk lasi, jo labāk saproti, kas tev vajadzīgs un ko tu dari nepareizi! emotion

8 0 atbildēt

Visvienkāršākā un efektīvākā diēta: Ēd, kad esi izsalcis, un pārstāj ēst, kad liekas vēl mazliet ieēdīšu un būšu paēdis. (Tas tāpēc, ka smadzenes saprotu visu lēnāk par kuņģi :D )

4 0 atbildēt

Visas dietas strada, bet bez vingroshanas neviena.

3 0 atbildēt

super  tiem kas kautko no ta vissa saprot  [ raksts ir paties ]

3 0 atbildēt

alkohols... aizmirsi..

 

ir meitenes, kas ēd 3x dienā. normāli ēd. tagad grib nomest taukus. ēd 1x dienā. pirmās 2 nedēļas krītās svars un tad čušš. viss. spēka nav. speķis nekustās kā spītīgs ledus. daudz labāk un daudz efektīvāk būtu palikt pie tām pašām 3x dienā ēdienreizēm, bet iziet paskriet katru otro dienu. agri no rīta, vēlu vakarā, vai vnk pa dienu. 20min skrien kamēr mirsti. neaizmirstiet par normāliem apaviem un skriešanas zeķēm (tehniskās zeķes)

2 0 atbildēt

nu jā. darboties, jau tas vis darbojas, bet, ko, lai dara, kad pēc nedēļas uznāk melnie un ir jāēd, jāēd, jāēd... Un tad nākamajā dienā atkal vis jāsāk no sākuma.. kaut kā vienmēr man šitā gadās.

2 0 atbildēt

Augļi arī nav tas labākais, jo tie satur daudz cukuru.

2 0 atbildēt

Tīri interesanti, īsti nesapratu par to ogļhidrātu, tauku un olbaltumvielu skaitīšanu, bet bija interesanti :)

2 0 atbildēt

Ēdu to,kas garšo, šad tad sportoju un seksoju. Esmu labā formā,un kalorijas neskaitu..un pulkstenī neskatos. Bet ne visiem iet tik viegli, saprotu.

2 0 atbildēt

Teksts tik garš, bet satur gandrīzvai katrā teikumā to pašu info.. emotion

0 0 atbildēt

pievienošu pie favorītiem :p

0 0 atbildēt

Augļi tas ir veselīgi, tur ir vitamīni! Šādu lozungu mēs esam dzirdējuši vairakkārt un vienmēr, taču faktiski augļos ir daudz fruktozes (50%), kuru ķermenis ļoti negribīgi izmanto, tāpēc viss aiziet "rezervēs", t.i., tauku kārtā.

---------------------------------------------------------

nesapratu, kā tu biji to domājis??

0 0 atbildēt