local-stats-pixel fb-conv-api

Matu veselība vasarā! :)1

12 0

Tuvojas vasar un domaju ka jauztaisa rakstins par matu veselibu vasara. :)

Stress matiem
Ziema un vasara ir gadalaiki, kad par matiem īpaši jārūpējas. Ziemā matu struktūru un to izskatu ietekmē pazemināta temperatūra, matu atrašanās zem cepurēm, sauss gaiss, bet vasarā – jūras ūdens, aktīva saule, vējš, putekļi un kondicionētāji telpās. Lai arī kā mēs to gribētu, mati patstāvīgi nespēj cīnīties ar šiem ārējās vides kaitīgās iedarbības faktoriem, tāpēc par tiem pastiprināti jārūpējas.

Izmaiņas matu struktūrā
Vasarā vislielāko ļaunumu matiem nodara tieši ultravioletais starojums (UV). Kādas izmaiņas matu struktūrā var rasties?

Matu sastāvā ir aptuveni 70% keratīna. Šo vielu veido tādi mikroelementi kā dzelzs, varš, cinks, hroms un mangāns, kā arī A, B, P, C, D vitamīni. Ja mati netiek sargāti, saules stari “izvelk” no tiem šīs sastāvdaļas, kas atbild par matu elastību, lokanību un apjomu. Saules iedarbībā mati kļūst sausi, to gali sāk šķelties, un galu galā mati sāk līdzināties tādai kā izpūrušai slotiņai. Pārmērīga uzturēšanās saulē ietekmē asinsriti matu saknēs un var izraisīt pastiprinātu matu izkrišanu. Saules stari atņem matiem spīdumu. Daudziem cilvēkiem mati saulē izbalē, kļūst gaišāki un jutīgāki pret saules iedarbību. Arī krāsoti mati vasarā izbalē, kļūst nespodri, jo ultravioletie stari “izspiež” no matiem krāsas pigmentu. Daudziem cilvēkiem ir grūti izķemmēt matus. Saules ietekmē mati kļūst jutīgi pret mitrumu. Ilgstoši uzturoties tiešos saules staros, ir ļoti viegli apdedzināt galvas ādu. Tā var sākt zvīņoties, var veidoties blaugznas.

Jūras ūdens un vēja ietekme
Jūras sāļais ūdens izskalo no matiem proteīnus, dodot iespēju jūras sālim iekļūt dziļi matu zvīņās un nosēsties tajās. Saules iedarbībā jūras sāls izžūst un sāk ārdīt matu stumbru. Jūras ūdens ietekmē mati kļūst raupjāki, var pastiprināties to izkrišana. Savukārt vasaras karsto vēju var pielīdzināt fēnam. Tā iedarbībā mati kļūst vēl trauslāki un sausāki.

Galvassega
Pats pirmais, kas būtu jādara – jāvalkā galvassega. To vajag lietot gan ikdienā, gan sauļojoties. Dažādas cepures un lakati var būt kā kičīga stila odziņa. Taču pats svarīgākais – tā tu parūpēsies par matiem un izvairīsies no saules dūriena. Svarīgi ievērot, ka galvassegai jābūt tīrai, ērtai, tā nedrīkst aizturēt gaisa piekļuvi ādai, jo gaiss ir matu veselībai nepieciešams priekšnoteikums. Ideāls variants vasarai ir salmu cepures. Tās ir gaisa caurlaidīgas un tajā pašā laikā nelaiž cauri saules starus.

Matu kopšanas līdzekļi
Ar galvassegas lietošanu vien nepietiek. Lai pasargātu matus no saules kaitīgās ietekmes, ir nepieciešams lietot matu kopšanas līdzekļus: šampūnus, eļļas, balzamus, maskas, izsmidzināmus līdzekļus, kas satur UV staru filtrus. Šos produktus iesaka lietot visu sezonu un ne tikai saulainajās, bet arī apmākušās dienās, jo UV stari uz zemes nonāk arī cauri mākoņiem.

Ikdienā lieto mitrinošus šampūnus ar UV filtru. Vasarā regulāri lieto matu balzamu un maskas, jo tās iekļūst dziļi matu saknēs, nodrošinot maksimālu aizsardzību pret sauli. Pirms sauļošanās lieto matus aizsargājošu serumu, fluīdu vai matu masku, kas nav jāizskalo. Šie līdzekļi satur vielas, kas palīdz aizsargāt matu dabisko skaistumu pret saules staru, arī sāļā ūdens iedarbību. Pirms uzturēšanās saulē vari iesmidzināt mitros vai sausos matos līdzekli to aizsardzībai. Pēc uzturēšanās pie ūdeņiem ieteicams lietot atjaunojošu šampūnu, kas pabaros un atjaunos matu struktūru. Pēc ilgstošas uzturēšanās saulē var lietot matu eļļu. To vēlams ieziest sausos matos. Eļļa matus pabaros, piešķirs tiem skaistu spīdumu. Arī matu putas, lakas, želejas un vaskus matu veidošanai ieteicams izvēlēties ar saules aizsargfiltriem. Pēc sauļošanās lieto atjaunojošu masku. To vienmērīgi ieklāj izmazgātos, ar dvieli nosusinātos matos, ļauj divas trīs minūtes iedarboties un tad rūpīgi izskalo. Ja tu krāso matus, izmanto matu kopšanas līdzekļus ar UV staru filtriem, kas paredzēti krāsotiem matiem. Šie līdzekļi palīdz saglabāt krāsas noturību un kopj matus.

Dabiskie līdzekļi matu aizsardzībai

Pamēģini matus nostiprinošu un mitrinošu masku: divus olu dzeltenumus sajauc ar vienu ēdamkaroti citrona sulas un vienu ēdamkaroti olīveļļas. Šo masku iezied matos, paturi 20–30 minūtes un tad izskalo ar siltu ūdeni. Pirms došanās uz pludmali iezied matos nelielu daudzumu dabiskās olīveļļas. Tā ne tikai aizsargās matus no ultravioletajiem stariem, bet arī piešķirs tiem spīdumu un mitru matu efektu. Neaizmirsti vakarā izmazgāt matus ar maigu šampūnu un izskalot ar siltu ūdeni.

ZINĀŠANAI

Jo vairāk bojāti mati, jo vairāk tie pakļauti saules, vēja un jūras ūdens kaitīgajai iedarbībai. Krāsot, balināt vai ķīmiski ieveidot matus vasaras mēnešos nav ieteicams, jo ķīmiskās vielas, ko satur lakas un krāsas, padara matus sausus un trauslus, pakļaujot tos daudz lielākai saules staru ietekmei. Uz vasarai paredzētajiem matu kopšanas līdzekļiem jābūt rakstītam SUN vai UV. Tas nozīmē, ka konkrētā sērija paredzēta matu aizsardzībai pret sauli. Šo līdzekļu sastāvā jābūt atrodamiem tādiem vitamīniem kā A un E, dažādām eļļām un augiem. Nav ieteicams uzturēties saulē no pulksten 10 līdz 15, jo tad saulīte nodara vislielāko ļaunumu ne tikai tavai ādai, bet arī matiem.

IETEIKUMI

Atgriežoties mājās no pludmales, izmazgā galvu, lai izskalotu no tās jūras ūdens sāļu atlikumus un smiltis. Nav vēlams ar mitriem vai slapjiem matiem uzturēties atklātā saulē, vārdu sakot, žāvēt matus saulē, jo ūdens pastiprina ultravioletā starojuma ietekmi uz matiem. Neķemmē matus uzreiz pēc peldes, kad tie vēl ir slapji, jo tad tie sāks šķelties. Nav ieteicams vasarā žāvēt matus ar fēnu. Tie var izžūt dabiskā veidā, tikai atceries, ka matus nevajag žāvēt saulē. Peldoties jūrā, sasien matus astē vai mezglā, lai sāļais ūdens tos tik ļoti nebojātu.

12 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Pāaaldies, it kā jau viss zināms, bet nu - atkārtošana zināšanu māte, un info jau tieši tagad ir aktuāls! emotion

2 0 atbildēt