local-stats-pixel

Matē (maté)6

10 0
Matē (maté) ir spēcinoša zāļu tēja no Dienvidamerikas, tur to jau gadsimtiem pazīst kā alternatīvu kafijai.

Pasaulē šī tēja atzīta par ideālāko dabas dzērienu, jo tās sastāvā ir ļoti vērtīgas barības vielas. Tagad tēju var iegādāties arī Latvijas lielveikalos.

To, ka matē ir veselīgs dzēriens, pirmie atklāja guarani cilts indiāņi, kas tēju baudīja lielos daudzumos, lai cīnītos pret nogurumu, stimulētu smadzeņu darbību un attīrītu asinis. Viņi arī uzskatīja, ka matē palīdz atgūt veselīgus matus. Dzērienā ir daudz vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu.

Kofeīna vietā mateīns

Ārste Ilona Gabrusāne šo dzērienu ļoti iecienījusi un labprāt dalās pieredzē, kā pareizi tas jādzer. Viņa atzīst, ka kopš bērnības viņai garšo zāļu tējas.

„Matē es atklāju pirms pieciem sešiem gadiem. Mani saistīja rituāls, un, izlasot pieejamo informāciju, radās interese. Tēja tiek gatavota no dzelzsozola lapām. Tā pieejama kā matē zaļā tēja, grauzdētā jeb melnā un arī aromatizētā,” viņa stāsta.

Matē satur kofeīna analogu mateīnu, kas asinsritē uzturas ilgāk, neradot tādu uzbudinājumu kā kofeīns. Šo tēju iesaka cilvēkiem, kuriem ir liela fiziskā un garīgā slodze, arī sportistiem, jo tā palīdz izdalīt no muskuļiem pienskābi.

Kilograms tējas maksā 15 – 18 latu, to var nopirkt gan specializētajos veikalos, gan lielveikalos, arī Kuldīgā. „Pagaršojot matē, cilvēku reakcija ir dažāda. Kad tēju aplej, parādās it kā svaigu salmu smarža. Vieniem garša patīk, citiem tā šķiet draņķis vai purva ūdens.

Tas ir tāpat kā ar jebkuru nepierastu garšu – jāiemācās to izbaudīt. Par matē mēdz teikt, ka tā uzmundrina tādus, kam vajag spēku, un nomierina pārlieku satrauktu prātu,” saka Ilona.

Rituāls

Tējas pagatavošanai vajadzīgs kalabasu vai kalabass – trauciņš, kas gatavots no izdobta ķirbja, ar metāla maliņu. Var dzert arī no izdobta koka trauka. Vajadzīgs arī metāla salmiņš, kam galā ir sietiņš. To sauc vai nu bambilla vai bambidžja.

Tēju ieber sausā trauciņā (apmēram trešdaļu no tā) un pielej ūdeni. Svarīgākais – tam nav jābūt ļoti karstam, bet gan ap 70 grādiem. Tikai tad vērtīgās vielas saglabājas.

„Tēju dzeršanā vispār pastāv likums – jo kvalitatīvāka tēja, jo zemākas temperatūras ūdens vajadzīgs. Ir tējas, kuras tiek aplietas ar 60 grādus karstu ūdeni,” skaidro Ilona. Kad virsū parādās putiņas, tēju var dzert atkal un atkal. Kad trauciņš iztukšots, var atkal liet virsū ūdeni. Kamēr parādās putiņas, tikmēr tējā ir vērtīgās vielas.
Arī matē dzeršanas piederumus var iegādāties tēju veikalos.

Vienas tasītes pagatavošanai filtrā, sietiņā vai bambusa tējas groziņā ieberiet tējkaroti matē, bet lielas krūzes pagatavošanai – ēdamkaroti. Pievienojiet karstu, bet ne verdošu ūdeni un ļaujiet 3 – 5 minūtes ievilkties. Ja vēlaties, pievienojiet pienu, cukuru, citronu vai medu. Matē var dzert gan karstu, gan aukstu.

Taču, ja gribat matē pagatavot tradicionālajā veidā, kā to dara Dienvidamerikā, piepildiet 2/3 tējas trauka vai kalabasu ar matē lapām, nosedziet trauka atveri ar roku un, turot horizontāli, to viegli sakratiet.

Tējas lapas pēc trauka uzcelšanas stāvus būs pie sieniņām. Pievienojiet nedaudz ūdens zemākajām lapām un atstājiet ievilkties.

Tējas lapās ielieciet salmiņu, aizsedzot galu ar īkšķi, lai nenosprostojas, mitrajām lapām uzlejiet karstu ūdeni līdz malām un bez salmiņa kustināšanas izsūciet no tās matē. Ja dzirdat burbuļošanu, tad trauks ir tukšs.

Vēlreiz piepildiet to un atkārtojiet procedūru, kamēr pazūd matē garša. Ja vēlaties, kopā ar ūdeni varat pievienot pienu vai augļu sulu, arī cukuru.
Matē var pagatavot, izmantojot arī aukstu ūdeni.

Matē ar pienu

Šis ir ierasts veids, kā pasniegt matē bērniem. Katliņā uzsildiet pienu (tieši tāpat, kā darījāt ar ūdeni) un noņemiet no uguns, pirms tas uzvārījies. Ielejiet to kalabasu vai tējkannā, ja nepieciešams, pievienojiet cukuru. Atcerieties, traukā var būt saglabājusies matē garša, tādēļ iesakām neporainus traukus.
10 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 6

0/2000
būs jāpameklē, izskatās kā laba tējiņa!!!
1 0 atbildēt
I love this teeea :)
1 0 atbildēt
esmu dzērusi.. man gan viņa garšoja pēc ķimeņu un kumelīšu tējas sajaukuma bet nu jā.. Dzert var ^^
1 0 atbildēt
"Matē satur kofeīna analogu mateīnu, kas asinsritē uzturas ilgāk, neradot tādu uzbudinājumu kā kofeīns" palūgšu bez diršanas! praktiski tas pats kofeīns ar visiem nepatīkamajiem blakusefektiem. blieziens gan daudz reālāks! ir bijis tā, ka visu nakti nevar aizmigt, ja vakarā par daudz sadzeras. lielos daudzumos tikpat kaitīga kā kafija. man garšo, un es matē lietoju tam, kam citi lieto enerģijas dzērienus. fubar
1 0 atbildēt
oi,nesaprotu kā var dzert šito-traki negaršīga.
1 0 atbildēt
Man majas ir gan tauks gan teja.
1 0 atbildēt