local-stats-pixel fb-conv-api

Lielbritānija iet uz galu7

6 1
Lielbritānijai uzbrukušie ekonomiskie satricinājumi rada valstij aizvien nopietnākas problēmas, pie kam recesija nav pati galvenā britu problēma. Ekonomiskā lejupslīde un kredītu krīze novedusi pie tā, ka valsts arvien dziļāk ieslīgst parādos. Kredītu bedre, kurā nokļuvusi britu valdība, ar katru dienu kļūst arvien dziļāka un dažu tuvāko gadu laikā var sasniegt astronomiskus apmērus. Kā raksta „Financial Times”, Lielbritānijas parāds var pieaugt līdz 1,2 triljoniem sterliņu mārciņu (aptuveni 1,7 triljoniem ASV dolāru) un sasniegt 80% no valsts IKP tuvākajos trijos gados.
Recesijas un finanšu krīzes padziļināšanās rezultātā jaunā valsts parāda prognoze divkārt pārspēj 2008. gadā minētās prognozes. Parāda pieauguma cēloņi ir vienkārši: recesijas dēļ valsts budžetā ieplūst arvien mazāk nodokļu, no banku sektora gaida arvien jaunus zaudējumus, kamdēļ finanšu kompānijām būs nepieciešama valsts palīdzība. Nodokļu ieņēmumi 2008.-2009. finanšu gadā, kurš vēl nav noslēdzies, jau ir samazinājušies par 10 miljardiem sterliņu mārciņu, salīdzinot ar 2007.-2008. gada līmeni. Pirms tam britu Finanšu ministrija visa finanšu gada laikā prognozēja nodokļu ienākumu krišanos apmēram par 3 sterliņu miljardiem mārciņu.
Rezultātā pēc aprīļa, kad valdība piedāvās budžetu, nāksies ievērojami palielināt aizņēmumu apjomus – valstij ir nepieciešami līdzekļi pretkrīzes programmu finansēšanai. Lielbritānijas finanšu ministrs Alisters Darlings pārcēla oficiālo budžeta prezentācijas datumu uz 22. aprīli - jau pēc 2009.-2010. finanšu gada sākuma (5. un 6. aprīlī), lai iegūtu vairāk laika tā izstrādei.
Pēc „Financial Times” vērtējuma, kas balstīts uz Anglijas Bankas prognozēm, valsts parāda līmenis divkārt pārsniegs 40% IKP slieksni, kuru līdz 2008. gada vasarai Lielbritānijas Finanšu ministrija uzskatīja par maksimāli pieļaujamo parāda lielumu. Pagājušā gada novembrī Finanšu ministrija atteicās no šīs domas, paziņojot par valsts parāda iespējamo palielināšanu līdz 57% no IKP. Starptautiskā valūtas fonda dokumentos, kuri paredzēti iekšējai lietošanai, šis rādītājs prognozēts 70% IKP līmenī – iespējamo zaudējumu finanšu sektorā dēļ, atzīmē FT.
Lielbritānijas valsts parāda prognozējamais rādītājs ir iespaidīgs. Pat ASV, kuru ekonomika pašlaik saņem graujošus triecienus, valsts parāds (bez kompāniju un privātajiem parādiem) ir 40% no IKP. Tas ir pats augstākais rādītājs pēdējos 10 gados, taču, salīdzinot ar 80% Lielbritānijā, nav pats iespaidīgākais. Vienlaikus tuvāko trīs gadu laikā ASV var arī pārspēt šo apšaubāmu rekordu. ASV Finanšu ministrija paredz, ka jau 2009. gada pirmajā pusgadā ASV valsts parāda apjoms var sasniegt likumdevēju noteikto limitu – 11,3 triljonus solāru. Pēc tam šis limits, tāpat kā Lielbritānijā, var tikt palielināts, ņemot vērā pasaules krīzes galvenā vaininieka ekonomiskas glābšanas plānu apjomus.
Starp citu – Argentīnai 2001. gadā pat valsts parāda līmenis 54% IKP (144,2 miljardi dolāru) izrādījās letāls - valsts paziņoja par defoltu. Pašlaik Argentīnas parāds ir 114,7 miljardi dolāru (56% IKP), tomēr rezerves, kas sakrātas pēdējos gados (50 miljardi dolāru), pagaidām ļauj valstij vismaz turēties virs ūdens.
ASV un Lielbritānijai, protams, ir ievērojamas iespējas saņemt nepieciešamos līdzekļus, un tām diezin vai draud defolts. Tomēr ārējo parādu apmēri liecina, ka pašu attīstītāko ekonomiku kuģos ir radušās iespaidīgas sūces. Ko darīt attīstības valstīm, ja pat tādi flagmaņi cieš fantastisku zaudējumus?
6 1 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 7

0/2000
blje ! un uz kurieni tagad lai mauc vergot?
2 0 atbildēt
Visa pasaule iet uz galu un jāsteidz baudīt dzīvi tepat uz vietas emotion emotion emotion emotion emotion
1 0 atbildēt
nu nē,tikai ne lielbritānija
1 0 atbildēt
sory par stulbu jautaajumu, bet kas ir defauts?
0 0 atbildēt
Ja jau visiem viss baigi iet uz leju, tad attiecīgi kāds milzīgos apmēros iegūst. Ar šo krīzi galīgi kaut kas nav tīrs...
0 0 atbildēt
nathhing special 1,7 triljoni ASV dolaru! man likaas ka shita buss valsts kas iztiks bez kriizes! emotion
0 0 atbildēt
Man pohuj - es tankā!
0 3 atbildēt