local-stats-pixel fb-conv-api

Lielās depresijas viltotais simbols6

14 1
Domājams, ka gandrīz ikviens ir redzējis 1930. gadu Lielo depresiju ASV simbolizējošu fotogrāfiju: sieviete ar izmocītu seju izmisumā saķērusi ar roku zodu, bet pie viņas pleciem piekļaujas bērni, kuru sejas nav redzamas, taču var noprast, ka bērni raud. Tradicionālais paraksts pie šīs fotogrāfijas skan: „1929.-1933. gadi. Bēdas un trūkums piemeklējis miljoniem amerikāņu ģimeņu.” Vienlaikus tikai retajam ir zināms, ka šī fotogrāfija ir uzņemta 1936. gadā, ASV prezidenta Franklina Delano Rūzvelta izsludinātā „jaunā kursa” pašā plaukumā. Tā laika Savienoto Valstu pati zināmākā sociālā fotogrāfe Doroteja Langa kādā ceļmalas automašīnu remonta darbnīcā ieraudzīja sievieti ar bērniem, kuri gaidīja, kad mehāniķi pabeigs viņu automašīnas remontu.
Fotogrāfe pierunāja sievieti pozēt. Tika izdarīti pavisam seši uzņēmumi, viens no kuriem izrādījās ģeniāls. Fotogrāfija tika publicēta neskaitāmās valstīs ar nosaukumu „Māte – imigrante” (variants: „Zirņu novācējas ģimene”) un kļuva par Lielās depresijas firmas zīmi. Vienlaikus, ja neskaita faktu, ka attēlā redzamā sieviete tiešām ir imigrante, Lielās depresijas firmas zīme ir māksliniecisks viltojums. Reālajā dzīvē attēlā redzamā sievete bija dzīvespriecīga un pārtikusi ģimenes māte.
Saistītais raksts: Baraka Obamas fotogrāfs atradis savos arhīvos Vladimira Putina uzņēmumu, kurš izdarīts pirms 20 gadiem >>> Saistītais raksts: Turīnas līķauta mīkla un hipotēzes >>> Saistītais raksts: Bankrotējusi ASV fototehnoloģiju kompānija "Polaroid" >>>
Fotogrāfijas: Vanity Fair visu laiku labāko preses fotogrāfiju Top - 25 >>>
14 1 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000
Bilde... emotion +1 emotion
1 0 atbildēt
Skaista dāma.. :) Un intresants stāsts.. :)
1 0 atbildēt
Šo fotogrāfiju redzu pirmo reizi , neznāju ka lielajai depresījai bija kāds simbols :D
1 0 atbildēt
MrT avatarsMrT
Fakin ei! te mums latvija nav taalu no taa..
0 0 atbildēt
AMERIKOSI SRANIJE KAKOSI
0 0 atbildēt
Tas jau ir vēl tikai viens no mazākajiem ASV safabricējumiem...
0 0 atbildēt