local-stats-pixel fb-conv-api

Lielais Hadronu paātrinātājs! (TIE KAS GRIB ZINĀT AKS TA5

5 3

20xx. gada maijā notiks Lielā hadronu paātrinātāja (LHC) palaišana. Šī unikālā ierīce spēs paātrināt daļiņas un izraisīt to sadursmes. Zinātnieki cer, ka tādejādi viņiem izdosies izdarīt atklājumus gan eksotisko subatoma izmēru daļiņu jomā, gan paša visuma uzbūvē. Tomēr ne jau visi ir apmierināti ar šīs ierīces iespējām.

Daļiņu paātrinātāji jau sen ir izraisījuši diskusijas par to drošību. LHC ir pirmais šāda tipa paātrinātājs, tādēļ mēs varam tikai paredzēt kāds būs iznākums. Vai zinātnieki būtu kaut ko palaiduši garām un nenovērtējuši? Ja nu teorija izrādīsies nepareiza? Kāds vīrs Havaju salās tic, ka LHC palaišana būs pasaules gals un ir sācis tiesvedības procesu, lai panāktu daļiņu paātrinātāja projekta apstādināšanu. Viņa baiļu iemesls? Šis cilvēks tic, ka LHC radīs milzīgu melno caurumu un milzīgais antimatērijas daudzums iznīcinās Zemi. Vai šai panikai ir arī zinātnisks pamats? Diez vai...

Valters Vāgners no Havaju salām ir iesniedzis prasību pret vareniem pretiniekiem - ASV enerģijas departamentu, Fermī laboratorijas daļiņu paātrinātāju netālu no Čikāgas, CERN un Nacionālo zinātnes fondu (NSF). Vāgnera un viņa sabiedrotā Luisa Sančo izklāstītie argumenti ir visai savādi.

"Divu atomu saspiešana, kad tie sadursies ar ātrumu, kas tuvs gaismas ātrumam, radīs neatgriezenisku kolapsu, izveidojot milzu melnā cauruma miniatūru versiju. [...] Matērija, kas nonāks saskarsmē ar šo melno caurumu, tiks tajā ievilkta un nekad netiks ārā. Ar laiku šajā mikro melnajā caurumā nonāks visa Zemes matērija, pārvēršot to par vidēja izmēra melno caurumu, kas aprīs Mēnesi, mākslīgos pavadoņus, SKS utt.," bija rakstīts iesniegumam Honolulu tiesai.

Papildus iesniegumam tiesā, Vāgners ir izveidojis Interneta lapu, kurā izklāsta savus apsvērumus par LHC un aicina cilvēkus ziedot viņa tiesvedībai naudu. Vāgners plāno, ka tiesas procesiem vajadzētu aptuveni 100 000  USD.

Pagaidām zinātnei nav neviena pierādījuma, ka divu daļiņu sadursme var radīt melno caurumu, kas varētu aprīt planētu. Ir interesanti lasīt šo vīru apgalvojumu, ka SKS turpinās rotēt ap Zemes masas melno caurumu, vismaz uz īsu brīdi būs kur patverties.

Abu apsūdzētāju zinātniskā izglītība šķiet visai neadekvāta izvirzītajiem apgalvojumiem. Vāgners ir darbojies kodolizotopu medicīnā un ir ieguvis pamata grādu fizikā Berkleja universitātē. Viņa kolēģim Sančo fiziķa izglītība ir tīta vēl lielākā noslēpumu plīvurā.

Vāgners vēlas atlikt LHC palaišanu līdz tiks veiktas viņaprāt nopietnākas drošības pārbaudes. Iepriekš vēsturē ir bijuši līdzīgi precedenti, kad zinātniekiem nācies tiesāties vairākus gadus.

Domājams ne viens viens zinātnieks cer, ka LHC spēc radīt mikroskopiskus melnos caurumus. Iespējams, ka pavisam drīzā nākotnē būs iespējams redzēt kā rodas melnais caurums un kā tas iztvaiko. Varbūt pat būs iespējams ielūkoties notikumu horizontā un izpētīt Havkinga starojumu.

Pat ja paātrinātāja enerģija izrādīsies nepietiekama, lai radītu melnos caurumus, iespējams izdosies atklāt un izpētīt eksotiskas daļiņas, kas labāk palīdzēs saprast visuma uzbūvi.

Tagad mums liekas absurdi baidīties no planētu atrašanās vienā līnijā, bet pat nesenā pagātnē bija precedenti, kad šāda zīme tika uzskatīta par pasaules bojāejas vēstnesi. Mēs jau sen vairs neglābjamies no Saules vai Mēness aptumsuma. Neviens neslēpjas alās no komētas, kas ar garu asti izdaiļo naksnīgās debesis. Ja mēs ļausimies "pasaules gala" paranojai un bailēm no nezināmā, nevis mēģināsim risināt šos jautājumus zinātniski, cilvēces attīstība zinātnes jomās apstāsies. Mums atliek tikai cerēt, ka LHC tiks palaists un jaunie atklājumi tiks izmantoti cilvēces labklājības celšanai, nevis ļaunprātīgiem nolūkiem.

5 3 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

pats tu Hordors! :D

0 0 atbildēt

ahahah hordors? ;D

gadijumaa ne hadronu? :D ahahahah

un takaa vecs jaunums.. ;D

0 0 atbildēt

un arī 4, kaut kādi milijardi latu tiek izgrūzti tikai šauras nozares jautājumu atrisināšanai.. dooh, neko sliktu jau nesaku, pāris simti tūkstoši būs apmierināti ! :)

0 0 atbildēt

Fak. Es sākuma izlasīju nevis HADRON bet HARD-ON  :D:D:D:D

0 0 atbildēt

2008. gada maijā notiks...

nja, tuliit jau buus 2010

0 1 atbildēt