local-stats-pixel fb-conv-api

Laborante iznīcina olbaltumvielu kristālus4

30.07.2009. 20:00 ASV Nacionālās paātrinātāju laboratorijas SLAC bijusī darbiniece depresijas dēļ iznīcinājusi olbaltumvielu kristālus pusmiljona ASV dolāru vērtību. Par šo noziegumu, kurš var jūtami nobremzēt prioritāru zinātnisko projektu, raksta avīze „San Jose Mercury News”. Silvija Oomahena (Silvya Oommachen), kas strādāja par laboranti, vienkārši iegāja telpā, kur zemās temperatūrās glabājās olbaltumvielu kristāli, izņēma no saldēšanas kameras 42 iepakojumus, katrā no kuriem glabājās 96 olbaltumvielu paraugi, un atstāja tos uz galda istabas temperatūrā. Atrašanās siltumā ilgāku laiku noveda pie kristālu sabrukšanas.
Oomahena arī atstāja istabā trīs zīmītes. Uz vienas viņa uzrakstīja vienu no saviem tīkla pseidonīmiem, uz citas – lamuvārdus, bet uz trešās – datumu, kad olbaltumvielas tika izņemtas no ledusskapja. Pēc pašas Oomahenas vārdiem, viņa tā rīkojusies, lai maldinātu policiju. Pašlaik sieviete ir apcietināta.
Par laborantes rīcības cēloni kļuvusi nesakārtotā personiskā dzīve un nesaskaņas darbā. Pēc kolēģu vārdiem, Oomahenai bijušas ļoti sliktas attiecības ar priekšnieku. Jūnijā sieviete pārstāja iet uz darbu, bet pēc tam viņu atbrīvoja no amata. Policisti uzskata, ka Oomahena izpostīja paraugus, „lai nedaudz uzlabotu savu slikto karmu”.
Kristālu atjaunošana laboratorijas līdzstrādniekiem prasīs vairākas nedēļas. Olbaltumvielu kristālu audzēšana ir darbietilpīgs process, kuram nepieciešami speciāli apstākļi. Iznīcinātie paraugi bija iegūti projekta „Protein Structure Initiative” ietvaros, kura mērķis ir atrast mazāk darbietilpīgus un efektīvākus olbaltumvielu kristālu audzēšanas veidus. Kristāli zinātniekiem ir nepieciešami tādēļ, lai noteiktu olbaltumvielu trīsdimensiālo struktūru.
Oomahenas rīcība izsaukusi plašas diskusijas par drošības prasībām zinātniskajās iestādēs. Pārmērīgi stringra drošība traucē normālam darbam, tomēr konkrētais gadījums parādīja, cik viegli viens cilvēks var nodarīt milzīgus zaudējumus zinātniskam projektam.
Vairāk informācijas: „San Jose Mercury News” - Former SLAC worker hoped to beat 'bad karma' by destroying research >>>
5 3 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000
woot...tā gadās kad liek cilvēkam pārstrādāties..vajadzēja aizsūtīt uz normālu atpūtas kompleksu :P :)
6 0 atbildēt
daune
3 0 atbildēt
Malacis
2 0 atbildēt
lol
1 0 atbildēt