local-stats-pixel fb-conv-api

Krīzes iespaidā krīt valdības3

1 0
Latvijas valdība ir otrā Eiropā ekonomiskās krīzes iespaidā kritusī valdība aiz Īslandes, kas arī saņem Starptautiskā valūtas fonda (SVF) palīdzību krīzes pārvarēšanai.

Kā jau ziņots, Īslandes premjerministrs Geirs Horde atkāpās 26.janvārī, pakļaujoties vairākus mēnešus ilgiem protestiem, sabiedrībai pieprasot valdības atkāpšanos, jo tā nespējot tikt galā ar ekonomisko krīzi. Īslandē izveidota jauna koalīcijas valdība, ko vada bijusī sociālo lietu ministre, sociāldemokrāte Johanna Sigurdardotira. Īslandes koalīcijas partijas vēl joprojām pieļauj iespēju šopavasar rīkot valstī pirmstermiņa vēlēšanas. Īslandes lielākās bankas un nacionālās valūtas vērtība sabruka pagājušā gada nogalē sakarā ar valsts finanšu kompāniju agresīvas paplašināšanās ārzemēs rezultātā uzkrātajiem parādiem miljardiem dolāru apmērā.

SVF apstiprinājis 2,1 miljardu ASV dolāru (1,17 miljardu latu) aizdevumu Īslandei. Papildus tam Reikjavīka saņems vairāk nekā trīs miljardu ASV dolāru aizdevumu no Ziemeļvalstīm, Krievijas un Polijas, kā arī nepilnus piecus miljardus dolāru no Lielbritānijas, Nīderlandes un Vācijas. Ekonomiskā krīze smagi skārusi arī Ungāriju, kas no SVF, Eiropas Savienības (ES) un Pasaules bankas (PB) saņems palīdzību 25,1 miljarda ASV dolāru (14 miljardu latu) apmērā, tomēr premjerministra Ferenca Ģurčaņa valdība ir spējusi noturēties amatā. Savukārt Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko valdība februāra sākumā izturēja neuzticības balsojumu parlamentā, taču finanšu ministrs Viktors Pinzeņuks atkāpās no amata, norādot uz domstarpībām ar premjerministri par valsts budžetu. Ukrainas politiskās nestabilitātes dēļ SVF atteicies izmaksāt Kijevai otro aizdevuma daļu 1,84 miljardu ASV dolāru (1,03 miljardu latu) apmērā. SVF kopumā apstiprinājis 16,4 miljardu ASV dolāru aizdevumu Ukrainai, kas saņēmusi pirmo maksājumu 4,5 miljardu dolāru apmērā. Kā ziņots, piektdien, 20.februārī, Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC) atkāpās no amata. Godmanis par demisiju paziņoja, jo Tautas partija un Zaļo un zemnieku savienība aicināja premjeru atkāpties no amata. Kā žurnālistiem paziņoja Tautas partijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš, šajā situācijā nepieciešama valdība, kas pārstāv plašāku Saeimas un tautas atbalstu.
1 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 3

0/2000
Nejau krizes del krita valdiba , bet gan savas bezdarbibas del...
2 0 atbildēt
KRUTA.....NEXT?
1 0 atbildēt
TP un ZZS ir pilnīgi idioti. Godmanis vienīgais valdībā rukāja.
2 2 atbildēt