local-stats-pixel fb-conv-api

Krievvalodīgo skolās vēstures mācību grāmatām netic52

15 0
Latvijas krievvalodīgo skolu skolēni lielākoties mācību grāmatām netic, bet savu vēstures izpratni daudz lielākā mērā veido ar skolotāju palīdzību, liecina ar «Sorosa fonda–Latvija» atbalstu veiktais pētījums par 20. gadsimta pretrunīgo vēstures jautājumu mācīšanu skolās.

Pētījums, kurā aptaujāti 400 latviešu un krievvalodīgo skolu 12. klašu skolēni, atklājis, ka 92% krievvalodīgo skolu audzēkņu vēstures stundās interesē skolotāja paskaidrojumi, bet mācību grāmatu saturs interesē tikai 33% šo skolu audzēkņu. Turklāt tikai 26% šīs mācību grāmatas uzskata par objektīvām.

Taču arī latviešu skolēnu vidū valda daudz lielāka interese par skolotāju paskaidrojumiem, nevis mācību grāmatu saturu. Lai arī 65% latviešu skolu audzēkņu vēstures mācību grāmatas atzīst par objektīvām, to saturs interesē tikai 42%.

Kopumā pētījums parādījis, ka gan latviešu, gan krievu skolu audzēkņu faktu zināšanas ir vājas, taču skats uz Latvijas vēsturi kopumā ir nedogmatisks, un 80% latviešu un 71% krievu skolu skolēnu atzīst, ka iespējamas vairākas pareizas vēstures interpretācijas, kas pilnveido cita citu.

Vienlaikus pētījums atklājis vairākas būtiskas atšķirības vēsturisko faktu interpretācijā attiecībā uz tādiem jautājumiem kā Latvijas okupācija 1944. gadā, latviešu un krievu tautas vēsturiskā atbildība represijās, Latvijas valsts «zelta laikmets», kā arī par to, kāda vēsture galvenokārt būtu jāmāca skolās.

Piemēram, tikai 5% krievvalodīgo skolu audzēkņu atzīst, ka PSRS karaspēks 1944. gadā okupējis Latviju, kamēr latviešu skolās par to pārliecināti ir 62% skolēnu. Latvijas skolās 72% skolēnu uzskata, ka Krievijas tautai jāuzņemas atbildība par represijām un deportācijām, bet krievvalodīgo skolās par to pārliecināti ir tikai 23%.

Tāpat padomju laikus Latvijā pozitīvi vērtē 62% krievvalodīgo skolu audzēkņu, kamēr latviešu skolās aptuveni tikpat liels ir negatīvo viedokļu īpatsvars. Visbeidzot — 42% latviešu skolu audzēkņu uzskata, ka galvenokārt skolās būtu jāmāca Latvijas vēsture, kam piekrīt tikai 2% krievvalodīgo, kuri lielākoties skolās galvenokārt vēlētos mācīties pasaules vēsturi. Taču tikai 11% krievvalodīgo skolu skolēni vēlētos kā galveno skolā mācīties Krievijas vēsturi.

Pētījuma prezentācijas noslēgumā viens no tā autoriem — biedrības «EuroCivitas» direktors Viktors Makarovs — uzsvēra, ka, pēc viņa domām, latviešu un krievvalodīgo savstarpējās attiecības galvenokārt negatīvi ietekmē nevis vēsturiskās domstarpības, bet negatīvie etniskie stereotipi, ko veicinājusi nepareiza etnopolitika. Viņš rosina skolās vairāk mācīt pieņemt alternatīvus uzskatus par vēsturi, veidojot nevis vienādus uzskatus, bet kopīgu interpretāciju ietvaru. Tāpat arī alternatīvie viedokļi, pēc viņa domām, ir jāizdebatē. «Sev tīkamo un ierasto uzskatu apstiprināšana neko nemainīs,» pārliecināts pētnieks, «nepieciešams vismaz meklēt kādu kopsaucēju, taču nevajadzētu mēģināt lauzt vēsturiskās identitātes.»

Visbeidzot viņš rosina vēstures programmas un mācību grāmatas veidot saprotamākas skolēnam.

15 0 52 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 52

0/2000
Izskatās, ka raksta autors ar ir labi piedūries :D :D :D Nu man patika komentārs: Anonīms komentārs 2009-02-07 19:06:57 Jeblo svajo zavali-gans tupoj!!! Jesli vse russkojazi4nije ujedut iz Latvii,to tut nihuja ne ostanetsja!!! Potomu4to va6i labusi v Irlandii pomidori sobirajut,suka!!! Zajebali vi uzhe!!! zopalizi amerikanskije!!! (finger) Nu cilvēks ar pārspīlētiem epitetiem tomēr daļēji bija precīzs. Jo tomēr mēs visi dzīvojam vienā valstī, un ir stulbi plēsties savā starpā, it īpaši tapēc, ka liela daļa spoki.lv lietotāju nemaz nezin kā bija, kad bija, zin tikai, to ka viņiem nepatīk daži krievvalodīgie indivīdi un tapēc visu pavelk zem Krievijas, kas man liekas gluži aplam. No otras puses, es tiešām uzskatu, ka ja cilvēks dzīvo šajā valstī, viņam ir jāuzvedas, kā pilsonim, ar visām izrietošājām sekām. Lai gan daudzi, pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki, krievvalodīgie, bieži uzskata, ka tas nav nepieciešams. Bet tas viss ir tikai neizglītotības lasīt tupuma dēļ. Tāpat ar;i uz šīm smieklīgajām provakācijām uzķeras tik pat neizglītoti pilsoņi LV, kur rej bez sajēgas. Tas jau nekas, ka gandrīz visi latvijā pazīstamie, un gudrie cilvēki saprot krievu valodu, un to uzskata par ļoti vērtīgu. Bet nu labi, tās tikai manas domas. Un iesaku visiem sadzīvot, jo jādzīvo kopā vēl ilgi būs un neviens neko neiegūs no savstarpējiem kašķiem.
2 0 atbildēt
BET latvija taga rulle? ES esmu latvietis,un zinaat,gribu aizbraukt prom UZ KRieviju! Latvija ir suds. Latviesi stulbi,doma ka vis butu Labi,ja ne PSRS! Bija kars,tapec mes pazaudejam un vefu,un visu!Mums ir vajs valsts,mazs civlekus. Man liekas Krievija ir visvaroniga un lieliska! USA SUCK,FASISTI SUCK!GRUZIJA GO FUCK! Mes,latviesi,dauni,labak tee butu KRIEVIJA,ne jau LATVIJA!
2 0 atbildēt
Chik -atkaartoju, man nav nekas pret tiem krieviem, kuri runaa latviski ....
1 0 atbildēt
Lv krievus pie sienas ..... Fuck, cik cilveekam jabuut debiilam, lai nevareetu/neveeleetos iemaciities valsts valodu ...... Slavikiem ...... ja jums Lv nepatiik, taks ko juus nebraucat pie Putina, vareesiet runaat savaa smirdiigajaa valodinjaa un dzert cik vien uziet ..... Ja taaa padomaaa, Putins laikam jums pie sirds iipasi neiet ... paaraaak smaga dziive tur, Ko? Nu ta saakat adopteeties - Lozer-i!
5 4 atbildēt
nu ta saaac vinjiem maacit to sasodiito Lv valodinju ....... Fuck, paskaties kas notiek, ja viens urljiks pienaak pie Lv barinja, visi kaaa viens saaak bokstereet krieviski, kauns .....
1 0 atbildēt
yuhuuu ... chick fight :D ... stulbas zirgam neiemācīsi mīst uz poda tāpat kā tiem kas negrib mācīties Lv valodu ... samierinaties un neviens jums neliek runāt ar tādiem ...
1 0 atbildēt
Ļoti šaubos par to ka ir tāda situācija vēl ka latviešu bara vienam krievam esot visi runā kriviski.... Cilvēki kas ta dara nav īsti latvieši, ir jamāk pastāvēt par savu valodu, kā jau teicu nedrīkst paz*ties!
1 0 atbildēt
Latvieshi ir miikstie.... no 10 latvieshiem labi ja 2-3 sadushosies pieiet krievam un iesist pa seju vai kko tadu,tapec ari ta ir pienak normals krievs visi stosttas un pat naudu ados ::D shame shame shame
3 2 atbildēt
Kaaa jau teicu, man nav nekas pret tiem krieviem, kuri runaa latviski ....... esmu kopaa straaadaajis a krievinjiem, kuri bokstereee, galotnes norauj utt - cepuri nost, cilv censaaas ..... Bet Zhdanoki -ciest nevaru ! Charlie, divvalodibu?
1 0 atbildēt
man vienmēr ir bijusi problēma, ka emsu pa pusei latviete pa pusei krieviete. Vienmēr bija jāizcieš naids no abām pusēm. Ar to ir grūti samierināties un gribās, lai piederu abām tatuībām. Bet kā sadzīvot, ja viens draugs noliek otru draugu. Ienīstu visus šos strīdus un piekrītu, gan nepiekrītu abām pusēm. Kāpēc cilveķiem vienmēr ir jākaro? Vai tiešām nevar sadzīvot ;( emotion emotion bēdīgi
1 0 atbildēt
Anonīms komentārs 2009-02-07 19:31:28 2valodība ? par nevar ne runa būt ... tādu iespēju vispār jāaizmirst mums latviešiem ... un es domāju ar savu komentu to, ka ja nepatīk krievi kas runā krieviski, tad viekaršākais un labakais veids kā to atrisināt ir izvairīties ... tas ir ļoti efektīgi, dzīvojot rīgā 2 gadus ne reizi neesu runājis krieviski ... jo es nekasos un izvairos no sarunas ar krieviem vispār ... un tie kas runā kaut lauzītā Lv valodā cepuri nost ...
1 0 atbildēt
Arī dzīvoju Ķengaragā! :D tā nu ar tām pardevejam tur ta tiešam ir mazajos veikalos! Bet galu gala mes esam jauna valsts .... un pienaks laiks kad patriotu būs vairak! To arī pierāda tas par ko ir šī raksta tēma un par kādu tēmu ir ievirzijušies komenti :)
1 0 atbildēt
hahaha Sorosa fonds :D:D:D Sorosa uzskats ir tāds ka nav vajadzīgas nacionālas valstis, lai to iegūtu, izveido dažādas nevalstiskas organizācijas un tml. lai tās destabilizē valsti! Jo kas var būt labāks par neapmierinātu tautu, to var viegli vadīt.
1 0 atbildēt
bez komentaariem.... renaam, iebrauci?
1 0 atbildēt
BAN rUSSIA!
1 0 atbildēt
tbi līdz kamēr nejautā Latviski...
1 0 atbildēt
Raimond ko tu tur par patriotismu runā, ja šitā turpināsies, pie stūres sēdēs zagļi un liekuļi, kas viņiem tic? Tagat mazi bērni redz kā tiek atlaists no darba tētis maama, tu domā izaugs patriots? Es pat nezinu par ko es cīnos, ar to ka ja man kāds jautā cigareti krieviski neko nēatbildu, vai saku ka nesaprotu,, līdz kamēr nepaprasa krieviski. Man ir zudusi ticība valstij, man tikai ir pretīgi par to ka krievi uzskata Latviju par savām mājām un nīd, ka slikti viņiem te. kad beidzot valsts sakārtos to ka, nevar dabūt nevienu darbu, ja neprot LV,,, un tos eksāmenus, ko krievi iemācās no galvas, kā dzejoļus, vajag mainīt!!! - Patrioti, Jā ir te tādi nodevēji, kas pat zviedrijai bija gatavi atoties par maukām. - Un to ka daudzi mīž no krieviem, tas gan bulshits, neviens Latvietis nebaidās nevienu krievu. - Divvalodību vajag pieņemt... Ha tas pat vairs nav jāpieņem tā pat visur uz reklāmām viss rakstīt gan latviski, gan krieviski. Kāpēc.!!!.. es saprastu, ja būtu Latviski un internacionāli, tas ir Angliski. -
1 0 atbildēt
Muusu vairs nav nekas,,,, neesi pamanijis sen jau? o_O Un kjengaraga ari dzivoju krievu daudz un daudzus pazistu,taka kur tur problema.? Un Anonīms komentārs 2009-02-07 20:13:03 4ali taa skaitas naida kurinashana jo tu nomelno tautu un izsaki jau ideju ka tev vinii besi utt Kartofeln kaufen?
1 0 atbildēt
Nesuj man bumbas par naida kurinaaasanu, tas nav mans meerkjis, meerkjis i saglabaat kko , kas veel pagaidaaam i muusu
1 0 atbildēt
Zinu, ka maaca latviesu valoda, es to pilniibaa atbalstu...... bet cik i taaadi, kuri vnk principa peec nerunaa latviski, ui, redz vinjus piespiez neizpaust savu krievu dveeeseli ...... Nu, vaardu sakot, so rakstu izlasot, es ar saviem komentaariem veeeleeejos pateikt to, ja tu esi latviets, tad arii taads paliec, nevis pielaagojies pie katra cilv., kurs tev pasniegs rocinju ......
1 0 atbildēt
« 1  2  3 »