TERMINI UZ KONJAKA PUDELES ETIĶETES - Daudziem tas droši vien interesē!
Fine Champagne – termins uz pudeles etiķetes nozīmē, ka konjaks radīts apvienojot konjaka spirtus no Grand Champagne un Petit Champagne teritorijām. Grand Champagne konjakam ir jābūt vismaz 50 %.
V.S. (Very Special) – termins norāda, ka konjaks izturēts ne mazāk par 2,5 gadiem. Visi konjaki ir viegli, ar maigu ziedu, augļu garšu un ātri pārejošu pēcgaršu. Visbiežāk kokteiļos izmantotie konjaki.
V.S.O.P. (Very Superior Old Pale) – Konjaks, kurš izturēts ne mazāk kā 4 gadus. Katram ražotājam ir savdabīga neatkārtojama garša. Šie ir visjaunākie konjaki no Fine Champagne teritorijas.
X.O. (Extra Old) – Izturēts nemazāk kā 6,5 gadus, taču pārsvarā tie ir izturēti daudz ilgāk. Šie ir vareni konjaki ar intensīvu smaržu, ziedu, tabakas un vaniļas tonīšiem. Konjakos pietiek iemērcēt mēles galiņu, lai ilgstoši sajustu spēcīgu pēcgaršu. X.O. konjaki parasti ir no Grande un Petite Champagne teritorijām, pildīti stikla pudelēs, kas vairāk līdzinās karafēm. Napoleon nosaukums konjakam parādījās 20. gadsimta sākumā pēc lielās vīnu audzētāju krīzes (sk. konjaka vēsturi). Šādi sāka dēvēt konjaku no vecajiem krājumiem, kurš bija saglabājies no lielā kara vadoņa Napoleona laikiem. Kā jau tika minēts iepriekš, dažāda vecuma konjakus, lai panāktu ideālu buķeti, pirms pildīšanas pudelēs, kupažē. Uz etiķetes ir norādīts jaunākā konjaka vecums.
KONJAKA PASNIEGŠANA
X.O. un citus tāda paša vecuma brendijus pasniedz tikai tīrā veidā un tikai kā diģestīvu, konjaka glāzēs ar tilpumu no 350 -700ml. Atceries, šāda vecuma konjakus kokteiļos izmantot nevajag. Brendija uzglabāšanas un pasniegšanas temperatūra ir +18 +20 grādi.
V.S. – V.S.O.P. un citus tāda paša vecuma konjakus pasniedz kā aperitīvu vai diģestīvu, long vai short drink kokteiļos, kā arī bauda tīrā veidā konjaka glāzēs ar tilpumu no 100 – 350ml.
Bezalkoholiskie savienojumi varētu būt ūdens, praktiski visa veida sulas un limonādes, kafija, tēja, piens un kakao.
Alkoholiskie savienojumi varētu būt dažādu veidu liķierīši.