local-stats-pixel fb-conv-api

Ķermeņa valoda prezentācijās2

41 0

Šī vakara tēma-prezentācija.

Raksts būs veltīts pareizas prezentācijas metodēm, un tam, kā sevi vislabāk pasniegt auditorijai, lai radītu par sevi pārliecinošu iespaidu, un informāciju pilnā apmērā nodotu auditorijai.

1. Stāja

Atcerieties, ka tam kā Jūs stāvat ir diezgan liela nozīme, jo arī jums nepatiktu, ja piemēram pasniedzējs, vai cilvēks, kurš vada prezentāciju, šūpotos, skraidītu no viena zāles gala uz otru, lēkātu, stāvētu ar jums pret muguru vai arī veiktu citas situācijai diezgan neadekvātas rīcības.

Taisna mugura: Viena no vissvarīgākajām lietām, jo šādi jūs sniedzat par sevi pirmo iespaidu, jau tikai nostājoties auditorijas priekšā. Tā simbolizē pārliecību par sevis stāstīto informāciju, un par sevi, kā personību.

Kājas:  Visveiksmīgākā izvēle ir plecu platums, ja tas būs vai nu plašāks, vai šaurāks, pirmkārt, tas izskatīsies diezgan dīvaini, otrkārt kājas novietojot kopā, vai ļoti tālu vienu no otras, var zaudēt arī fizisko stabilitāti, un ik pa brīdim nosvērties uz vienu, vai otru pusi, kas nav  vēlams. Sakrustotas kājas laikam ir pats sliktākais no variantiem, kurš dod vienu vienīgu signālu, ka Jums vajag steidzami nokārtot dabiskās vajadzības.

Rokas: Šī ir tā ķermeņa daļa, kura prezentācijas laikā var nosacīti "brīvi izpausties", jo žestikulācija palīdz nodot ziņu publikai, taču jāatceras, ka roku kustībām arī ir ierobežojumi, šīm kustībām jābūt adekvātām, ja jūs turat planšeti, tad turiet to sev priekšā, nevajag ar to vicināties pa gaisu, vai arī norādīt uz ekrānu, kur atrodas slaidšovs, priekš tam ir domāta otra roka, vai arī speciāli tam paredzēts kociņš, vai lāzerītis, kurš atrodas otrā rokā. Ja planšetes nav, tad rokas brīvi gar sāniem, un ik pa brīdim pažestikulēt ,pastiprinot tiekto.  Kā arī  plaukstām jābūt vērstām uz augšu, simbolizējot atvērtību.

Pārvietošanās pa telpu: Ideālajā variantā tā ir limitēta līdz pussolim, uz katru pusi, vai arī vienkārši ar nelielām kāju kustībām, lai tās nenotirptu. Jo auditorija jau ir pieradusi pie jūsu atrašanās vietas, un jo vairāk jūs to maināt, jo vairāk cilvēkiem ir jāpārfokusējās, kā arī protams sīkumi, kurus stāstītājs no savas pozīcijas var pat nepamanīt, pieņemsim saules gaismu, vai arī apgaismojuma maiņu, kura traucē klausītājiem jūs saskatīt.

Ķermeņa pagrieziens: Maksimums, puspagrieziens, lai precīzi norādītu uz kādu grafika punktu prezentācija, vai citām lietām, kurām vēlaties pievērst uzmanību, pilnas muguras pagriešana, simbolizē necieņu, kā arī traucē sadzirdēt jūsu teikto.

P.S. Visiem šiem punktiem ir pieļaujami izņēmumi vadoties pēc situācijas, un prezentācijas tēmas, es aprakstu prezentāciju parasto, kurā tiek izstāstīts gada plāns, finanšu pārskats, prezentāta grāmata u.c. ikdienišķas prezentācijas.

2. Acu skatiens

Silti iesaku atrast zālē 5-10 (atkarībā no auditorijas izmēriem) punktus, pie kuriem jūs ik pa laikam atgriežaties, tādejādi radot saikni ar auditoriju.

Tam jābūt fokusētam, lai par ko jūs runātu, lai cik neinteresanta būtu tēma, pat viens acu skatiens arā pa logu, jau zaudēs saikni ar auditoriju, un tā atslābs, kopā ar jums, un teiktais labākajā gadījumā paslīdēs garām.

* Pie šī punkta varu pieminēt, ka arī pārlieku ilga skatīšanās pierakstos ir slikti, izlasījāt nākamo plāna punktu, atpakaļ, pie kāda no auditorijā izliktajiem punktiem.

3. Balss

Šeit ir vērts pieminēt divus  aspektus, skaļums un tembrs.

Skaļums:  Nevajag bļaut, un nevajag runāt pašam ar sevi, izvērtējiet zāles izmērus, un ja viss ir labi, tad jau pēc pirmā teikuma, vajadzēt būt skaidram, kāds skaļums ir piemērots.

Tembrs:  Tam jābūt patīkamam, ne pārāk augstam, ne pārāk zemam, bet nu tā, tieši pa vidu. Taču, tas nedrīkst būt monotons, ja nu vienīgi mērķis nav aizmidzināt klausītājus, lieciet uzsvarus uz svarīgākajiem punktiem, runājiet droši un pārliecinoši.

* Vēl viens punkts ko vēlējos piemetināt, par stāstījuma plānu, ideāli ir ja varat tekstu izstāstīt bez šiem punktiem, taču visbiežāk, šādi plāna punkti ir vajadzīgi, un tad vilabāk tos formulēt kā vienu vārdu, vai arī īsu teikumu.

Došu ieskatu, kā es sakārotu šos punktus uz lapas, ja vēlētos veikt prezentāciju par šo rakstu.

Piemērs:

1. Stāja

* mugura, kājas, rokas, pārvietošanās, pagrieziens.

2. Acu skatiens

* punkti auditorijā, fokuss, kontakts ar auditoriju.

3.Balss

* skaļums, tembrs.

Tas arī šodien laikam viss, ceru, ka raksts patīk un iespējams, kādam arī palīdzēs uzlabot prezentēšanas prasmes.

Kā jau iepriekš, komentāros labrāt gaidīšu, ieteikumus, paildinājumus, jautājumus :)

Veiksmīgu dienu vēlot, MrMartini :)

41 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 2

0/2000

Nav sūdīgs variants! :)

0 0 atbildēt

Visiem zināma patiesība, bet ja kāds atgādina, arī nav slikti.. :)

0 0 atbildēt