local-stats-pixel fb-conv-api

Kārtējo reizi pārcelta Lielā hadronu kolaidera palaišan2

4 0
Lielā hadronu kolaidera (LHK) atkārtota palaišana atlikta līdz septembra beigām, 9. februārī oficiāli paziņojis Eiropas kodolpētījumu centrs (CERN). Agrāk pasaulē lielākā elementārdaļiņu paātrinātāja remontu bija plānots pabeigt vispirms līdz 2009. gada pavasara vidum, bet pēc tam līdz vasaras beigām. Vēl iepriekš CERN direktors Rolfs Dīters Hoiers paziņoja, ka kolaidera remonts par trešdaļu vairāk, nekā plānots, un sastādīs aptuveni 40 miljonus Šveices franku (27 miljonus eiro). Kolaidera būvniecības izmaksas bija aptuveni četri miljardi eiro.
Kolaiders izgāja no ierindas 2008. gada 19. septembrī, deviņas dienas pēc palaišanas, kļūdas dēļ elektrosistēmā, kura rezultātā noveda pie liela daudzuma hēlija noplūdes LHK tunelī.
Lielais hadronu kolaiders ir elementārdaļiņu paātrinātājs, ar kura palīdzību zinātnieki cer mākslīgi radīt apstākļus, kuri pastāvēja tieši pirms Lielā Sprādziena. Ar LHK palīdzību tiek plānots pierādīt vai noraidīt tā dēvēto Standarta modeli, kurš izskaidro, kā tieši iekārtots Visums. Standarta modelis saista daļiņu masu ar tā dēvēto Higgsa lauku, kura ementārdaļiņa ir Higgsa bozons. Šī teorētiskā daļiņa ir “atbildīga” par visu esošo daļiņu masu. Ja šādu daļiņu izdosies atrast LHK veikto eksperimentu laikā – priekš tam ir radīti visi priekšnocījumi, Standarta modelis tiks neapgāžami pierādīts. Ja Higgsa bozonu atrast neizdosies, zinātniekiem, iespējams, nāksies attiekties no Standarta modeļa teorijas.
4 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
Nu,nepieradis/pieradis, bet ko talak? Ies gulet saulite un pipet zali....?
2 0 atbildēt
Tas viss suck, izņ*t nosaukumu. Hadronu kolaideris - blj... izklausās svarīgi. emotion
1 0 atbildēt