local-stats-pixel fb-conv-api

Kārtejais pasaules gals 2036.g.43

32 2
Zinātnieki brīdina, ka pasaule var piedzīvot apokalipsi 2036. gadā.

Parasti ziņas par pasaules galu izplata tā sauktie "pareģi" jeb pseido-ekstrasensi, kas vēlas iegūt zināmu publicitāti lētticīgajā sabiedrības slānī. Šoreiz brīdinājumu par iespējamo apokalipsi izplata zinātnieki - cilvēki, kas netic brīnumiem un visas lietas cenšas izskaidrot ar matemātiskajiem vienādojumiem.

Jau vairākus gadus astronomi par iespējamo draudu Zemeslodei un visai cilvēcei uzskata asteroīdu ar identifikācijas numuru "99942", kas nodēvēts vārdā "Apopiss". Apopiss ir aptuveni 250 metru diametrā liels debess ķermenis, kas pārvietojas ar ātrumu 45 tūkstoši kilometru stundā. No tūkstošiem citu zināmo asteroīdu, šis viens atšķiras ar orbītu, kas pieļauj iespējamību pēc aptuveni 30 gadiem izraisīt postošu sadursmi ar mūsu Zemi. Astronomi ir aprēķinājuši pat precīzu iespējamās sadursmes datumu - 2036. gada 13. aprīlis.

Zinātnieki no NASA un Visuma Izpētes organizācijas (VIO) uzskata, ka tieši ANO jāuzņemas atbildība par planētas aizsardzību pret draudošajām briesmām. Viens no veidiem, kā izvairīties no šīs katastrofas, ir gravitācijas vilcējs - kosmiskais lidaparāts, kas vairākus gadus lidotu līdzās asteroīdam, to pamazām novirzot no vecās orbītas. Citas bīstamo asteroīdu apkarošanas metodes, tostarp arī uzspridzināšana ar atomieroci, esot pārāk riskantas vai pat neiespējamas. Detalizētu plānu, kā izvairīties no sadursmes, VIO zinātnieki cer izstrādāt līdz 2009. gadam.

Iespējamība, ka Apopiss 2036. gadā tiešām ietrieksies Zemeslodē, ir viens pret 45 tūkstošiem. Jums tas varbūt neliksies pārlieku liels risks, lai gan astronomi uzsver, ka šis ir viens no visbīstamākajiem asteroīdiem, kādu jebkad izdevies atrast. Spēks, ar kādu Apopiss ietriektos zemē, būtu 80 000 reizes lielāks nekā enerģija, kas atbrīvojās, eksplodējot uz Hirosimu nomestajai atombumbai.

Vēl satraucošāks varētu likties pieņēmums, ka šādu un vēl lielāku, pat bīstamāku asteroīdu Visumā ir ļoti daudz un par to izvietojumu un kustības trajektorijām mums nav nekādu ziņu. Nelieli debess ķermeņi zemes atmosfēru sasniedz ik dienas. Tas ir tikai laika jautājums, kad mūsu planētu apciemos kāds lielāks debess ķermenis. NASA zinātnieki brīdina, ka līdz tam laikam mums jābūt gataviem aizsargāties, jo vēlāk, iespējams, jau būs par vēlu.
32 2 43 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 43

0/2000
Juus pa to pasaules galu taa runaajat itkaa juus vinju tieshaam gribeetu ja man buutu iespeeja es tuliit kaadu meteoriitu uzlaistu un tad redzeetu kaa tad jums patiik johaidi :D
1 0 atbildēt
es ari tiesi sito variantu pirms kkaadiem 2 gadiem laikam kkaadaa zurnaalaa lasiiju... :)
0 2 atbildēt
« 1  2  3 »