local-stats-pixel fb-conv-api

Kārtējais Eiropas mēroga marasms7

2 0
Eiropas Parlaments izdevis iekšējai lietošanai paredzētu uzsaukumu, kurā aicina deputātus un darbiniekus lietot dzimumneitrālu valodu, izvairoties, piemēram, no uzrunām Miss un Missis jeb jaunkundze un kundze, raksta britu „The Daily Telegraph”. Bukletā norādīts, ka šādas uzrunas tiešā veidā norāda uz sievietes ģimenes stāvokli un vecumu, tādēļ esot aizskarošas. Ieteikumos mudināts sievietes uzrunāt vārdā un uzvārdā, izvairoties no tādas uzrunas kā Madame un Mademoiselle, Frau un Fraulein, Senora un Senorita.
Bukleta autori aicina dzimumneitrālu valodu lietot arī citās sfērās. Par politnekorektiem atzīti, piemēram, visi angļu valodas vārdi ar sastāvdaļu man (vīrietis/cilvēks). Vārdu sportsmen (sportists) piedāvāts aizstāt ar athlete (atlēts), statesmen (valstsvīrs) ar political leader (politiskais līderis), bet vārdu man made (mākslīgs) vietā ieteikts lietot artificial. Tāpat mudināts atturēties no tādiem vārdiem kā policeman, salesman un fireman.
No britu konservatīvās partijas ievēlētie Eiroparlamenta deputāti gan negatavojoties ņemt vērā šos ieteikumus, kurus uzskatot par muļķīgiem, norāda „The Daily Telegraph”. Deputāts Struans Stīvensons tos nodēvējis par politkorektu jukšanu prātā. Savukārt deputāts Filips Bredborns uzskata, ka buklets ir nodokļu maksātāju naudas šķērdēšana, un norāda, ka ignorēs ieteikumus. Es turpināšu izmantot tādus izteicienus un uzrunas, kādas esmu lietojis visu mūžu, teicis deputāts.
2 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000
Un vell grib lai mēs turpmāk Eiropas Savienības valūtu Eiro , sauktu par Euro :D
1 0 atbildēt
pzdc ceļojošais cirks ar klauniem mļe! emotion angļi turās! jau vien ko vērtā direktīva, kur augļiem un dārzeņiem obligāti bija jāatbilst noteiktai formai un izmēriem lai tos vispār varētu tirgot, bija idiotisma kalngals, kuru zobgaļi nosaukuši par Briseles skaistumkonkursu. Brisele iedomājusies regulēt visu, pat dabu. nu jāsaka, ka esošās krizes laikā, kad ar pārtiku naprjags, lai nevajadzētu visu izbarot cūkām, šo idiotisko normu atcēla... emotion laikam laiks te kādu parazītisku bodīti klapēt ciet... emotion
1 0 atbildēt
policeperson, salesperson un fireperson, un protams CBS Late Show with David Letterperson
1 0 atbildēt
tie idiņi laikam jau nezina, ka vācijā sen jau "izsvītrota" uzruna "fräulein", visas sievietes jāuzrunā ar "frau". un ja nau nekādas laulību neitrālas uzrunas, kā tad viņas uzrunāt?? vispār nē??? @stasits: vispār jau vajadzētu ieviest pilnīgi jaunu vārdu eiro/euro, ko visi prot izrunāt - jevro. :D (ā bet tad jau friči to izrunās 'jefro' un angļi 'dževro'. bāc!)
0 0 atbildēt
Kā norāde uz ģimenes stāvokli vai vecumu var būt aizskaroša? Varbūt drīz būs jāsaka: "Skaties, tas čalis ir 90 gadus jauns." Vismaz latviešu valodā šāds sviests nav iespējams.
1 1 atbildēt
tas valodniecības feminisms ir kkāda neredzēti debīla parādība - kam gan tāds murgs ir vajadzīgs?! toč jau saspiedušies ar to savu politkorektumu tiem kuri to izdomā..
0 0 atbildēt
Fight like a person.
0 0 atbildēt