local-stats-pixel

Kāpēc ne vienmēr vairāk megapikseļi ir labāk?5

5 0
Tehnoloģiju pasaulē daudz jaunumi arī ir Foto tehnikā, kā piemēram jebkurš noteikti būs saskāries ar tādu mērvienību kā megapikselis! Un ļoti iespējams ka no kāda esat dzirdējuši, jo vairāk šie megapikseļu, jo labāka kvalitāte! Bet vai tā tiešām ir?


Vispirms par fotoaparāta principu vispār!
Visvienkāršāk to izskaidrot ja iedomājaties analogo fotoaparātu, kas nav digitāls, viss notiek mehāniski! Ar optiskās sistēmas palīdzību, precīzāk, ar objektīva palīdzību, no objekta izstarotā vai atstarotā gaisma nonāk uz gaismjūtīgas fotofilmas. Lai pareizi viss attēlotos saregulē pareizi optisko sistēmu, t.i. regulējot fokusu, krāsu filtrāciju, ekspozīcijas laiku, fokusa attālumu u.c. Pēc tam ļauj gaismai vai citam starojumam nonākt uz fotofilmas - tieši kā tas plānots!
Nu tad iedomājieties cik tomēr šis process tehniski ir sarežģīts, un padomājiet ko jūsu digitālais fotoaparāts viena klikšķa laikā veic, lai nu tā būtu visparastākā mobīlā telefona kamera, vai pavisam profesionāls Nikon.
Līdzīgi kā uz fotofilmas lentas tiek padota gaisma [fotokadrs], tā arī notiek digitālā ierīcē kurai arī parametrus mēra megapikseļos!
Pikselis ir viens punkts, piemēram ja ieskataties monitorā, vai mobīlā telefona displejā jūs varat ievērot tādus kā mazus kvadrātiņus, šos punktus dēvē par pikseļiem!

Kā aprēķina megapikseļus? Pavisam vienkārši - iedomājaties jūsu fotoaparātam ir 8.2 megapikseļi! Ka parbaudīt vai tā tiešām ir? Ja fotogrāfējat uz augstakās kvalitātes, paskatieties bildes izmēru! Piemēram sanāk 3504 x 2336 [platums un garums pikseļos] - ņemam rokās kalkulatoru un rēķinam 3504 x 2336 = 8,185,344 (Protams šis skaitlis būs iespējams mazliet mazāks kā rakstīts, jo komati noapaļoti uz augšu)!

Tā tad - zinot kas ir pikseļi un kā tos rēķināt, iedomājamies pie reizes ka digitālā fotoaparāta rīcība ir tiešām līdz galam automatizēta [ar visiem parametriem, un automātiskajiem režīmiem] un gaismas uztverošā virsma (parastajam fotoaparātam fotofilmiņas vietā) lai sastādītu 8.2 megapikseļus sastāv no 8,185,344 punktiem! Daudz.. vai ne?

Jaunākie vidēji profesionālie digitālie fotoaparāti izdod ap 10 megapikseļiem, kas tiešām ir daudz! Un re, jaunākais Sony Erricson saka ka viņam ir 12 megapikseļi! a..? Un padomājot lõgiski, telefons taču ir krietni mazāks par profesionālu fotokameru! Vai ne? Tā tad uztverošais slānis kamerai aiz objektīviem ir krietni mazāks! Pašu bildi tik izstaipa mobīlā telefona programmatūra! Tādā veidā kvalitāte nav tik spīdoša! Otrkārt fotoaparātam šie uztverošie sensori tiešām lielāki, tā tad, gan vairāk viņos var salikt iekšā, gan katrs punkts ir kvalitatīvāk nostrādāts!
Reklāma
Reklāma
5 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 5

0/2000
nu vienai dalai jau vajag tikai to , MAN IR FOKIS AR TI UN TIK PIKSELIEM, kaut ari pats nezin ko tas nozime un kada no ta jega...
2 0 atbildēt
Pašam ir Pentax 200D. Nav no labākajiem modeļiem, bet iegādājos papildus Sigma objektīvu (žēl teikt kuru), bet ļoti labs, maksāja gandrīz tikpat cik pats aparāts, n atšķirība ievērojama...
2 0 atbildēt
pēdējo rindkopu ir rakstijusi blondīne. Pats sensors var būt super maziņs, jo katrs pikselītis uz viņa ir daudz mazaks nekā tas pikselītis ko redzi ekrānā.
0 0 atbildēt
Teikshu kaa ir - ja fotografeet nemaak neko nedos ne pix ne objektiivi.
0 0 atbildēt
Man pohuj - es tankā!
0 5 atbildēt