local-stats-pixel

Kā kontaktēties un sarunāties ar muļķi?10

25 5
Muļķim patīk glaimi, ļoti patīk viņam adresētas vārdkopas ar epitetiem vispārākajā pakāpē. "Jūs mums esat vis... vis... - visgudrākais, visskaistākais, vislabākais, visātrākais, visenerģiskākais un drosmīgākais..."
Muļķis dzird vienīgi to, ko vēlas dzirdēt. Kā balzams muļķa dvēselei ir sarunas par viņa plānu perspektīvām, par viņa tīrajiem nolūkiem, par viņa labo sirdi, par viņa personības, dzīves un darbības nozīmi tiklab attiecībā uz jums personiski, kā arī uz visu pārējo cilvēci.
Muļķis apvainojas, ja viņa sarunbiedrs, kolēģis vai - nedod, Dievs! - padotais izsaka gudras domas, proponē saprātīgus plānus vai vispār parāda sevi kā gudru cilvēku. Muļķis vēlas, lai jebkuras gudrības tiktu ievadītas ar zināmu preambulu: "Kā jūs jau agrāk esat teicis... pēc jūsu norādījumiem es izstrādāju šādu ideju... atcerieties, jūs ieminējāties par to, ka... es atļāvos nedaudz tālāk attīstīt dažas jūsu domas... protams, to nevar salīdzināt ar jūsu vērtīgajiem priekšlikumiem, bet zināmā mērā tas ir tas pats... jūs tik savlaicīgi devāt norādījumus... ko gan es bez jums būtu varējis izdarīt..." un tā tālāk, un tā joprojām.
Muļķim nepatīk, ka viņu pārtrauc, turpretī pats bez jebkādām ceremonijām var iejaukties jebkurā sarunā un pacelt balsi, lai pārkliegtu visas pārējās. Tādēļ, kontaktējoties ar muļķi, jums vajadzīga pacietība. Ja jau esat iesaistījies šai kontaktā, tad esiet pacietīgs un nepārtrauciet muļķi, vismaz izliecieties, ka uzmanīgi klausāties viņa sentences un uztverat visas pērles, piemēram, viņa viedokli tādā un tādā jautājumā, viņa filozofisko opusu, viņa uzrunu saviem padotajiem, kuru vidū esat arī jūs pats.
Muļķis visu uztver burtiski. Ja jūs sakāt, ka viņam būtu labāk strādāt pašam savā dārzā, nevis vilkt jūgu svešā, viņš to sapratīs tieši tā, kā sacīts, respektīvi, uzsāks darbus savā dārziņā vai piemājas lauciņā.
Muļķim ļoti patīk, ka viņu uzskata par intelektuālajai elitei piederīgu cilvēku. Svētlaimes un panākumu kulminācija muļķim ir viņa sacerējumu vai memuāru izdošana, avīzē publicēts raksts ar viņa parakstu, kā arī viņa portretu tiražēšana, īpaši, ja tie ir lielāki par citu cilvēku attēliem.
Neviens muļķis nav gluži tāds pats kā citi muļķi, bet viņi visi bez izņēmuma cenšas izlikties par gudriem cilvēkiem - tas vienmēr ir jāpatur prātā tiem, kuri kontaktējas vai sarunājas ar muļķi.
MUĻĶIS - TAS IR RELATĪVS JĒDZIENS
Muļķībai nav robežu, bet prāts ir ierobežots. Loģiski spriežot, iznāk, ka gudrība kā tāda aizņem tikai nenozīmīgu daļu no cilvēka prāta,kas galvenokārt ir pilns ar muļķību. Iznāk, ka jebkurš cilvēks savā ziņā ir vairāk dumjš nekā gudrs. Ne jau velti mēs allaž esam gudri ar atpakaļejošu datumu, ne velti mums patīk vicināt dūres pēc kautiņa, ne velti mēs nevaram uzreiz visu aptvert, momentāni apsvērt variantus un at¬bildēt, kā nākas. Pēc idejas vajadzētu būt tā, ka gudrs cilvēks savā dzīvē ir taisnprātīgs, bet muļķis grēko pa labi un pa kreisi. Mēģināsim vērīgāk izsvērt paši savu dzīves ceļu! Mēs konstatēsim, ka visi bez izņēmuma esam drīzāk grēcinieki nekā taisnie.
Laikam gan mums tomēr ir nepieciešams kaut kāds kompromiss.
Pieņemsim par premisu to, ka cilvēkam vienlaikus un vienādā mērā raksturīga gan gudrība un tās trūkums, gan arī muļķība un tās trūkums.
Tādējādi loģiski izriet, ka absolūti gudra cilvēka pasaulē nemaz nav, tāpat kā nav ari absolūta muļķa. Ja mēs izvēlētos kritērijus, pēc kuriem noteikt, vai cilvēks ir gudrs vai muļķis, tas izskatītos apmēram tā.
Gudrs cilvēks Muļķis
Informēts. Neinformēts.
Domā. Ne par ko nedomā.
Tiecas uz abstrakciju. Visu uztver burtiski.
Mazrunīgs. Runīgs.
Runā par lietu. Pļāpā niekus.
Šaubās. Nešaubās.
Plāno. Impulsīvs.
Konsekvents. Nekonsekvents.
Savaldīgs. Nesavaldīgs.
Nepaceļ balsi un necenšas citus pārkliegt. Pārkliedz citu balsis.
Ciena smalku humoru. Saprot vienīgi rupjus jokus.
Laba atmiņa. Sarunājoties nežestikulē. Caura galva. Žestikulē vairāk nekārunā.
Šeit minēti divdesmit kritēriji. Ja katru no tiem vērtējam ar 5 punktiem, tad kopējā summa zem stabiņiem kā gudram cilvēkam, tā arī muļķim būs 100.
Attiecinot šos kritērijus uz sevi pašu un summējot tos, var iegūt rezultātu- 50:50.
Tas nozīmē, ka jūs esat pilnīgi normāls cilvēks, kuram piemīt visas tiklab gudram, kā ari dumjam cilvēkam raksturīgās īpašības.
Ja jūsu īpašības liek svaru kausiem nosvērties uz gudra cilvēka pusi, gods un slava jums - kā saka, paldies Dievam.
Ja jūsu īpašības liek svaru kausiem nosvērties uz muļķa pusi, arī tad vēl viss nav zaudēts. Atzīmējiet visas savas muļķīgās izpausmes, sāciet tās kontrolēt un centieties pakāpeniski izskaust, aizstājot ar alternatīvām.
25 5 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 10

0/2000
Es gan domāju, ka tīrākais muļķis. xDD
4 0 atbildēt
anoniimais starp citu mulkjis nav idiots. idiots ir slimiiba :D paprasi Hausam :D :D
4 0 atbildēt
nu jā jā jums jau kā vienmēr zināt labāk ;)
3 0 atbildēt
esmu pamuļķis laikam :D
2 0 atbildēt
Opā, beidzot k.kas noderīgs...
1 0 atbildēt
Runa nekur neiet...
3 2 atbildēt
es varu pateikt vienu lielu - NĒ! tāpēc, ka runa iet nevis par muļķi, bet gan par patmīlīgu egoistu, kurš neatzīst citus... tas ir egocentrisks bastards un ar muļķību tur maz sakara...
2 2 atbildēt
Piekriitu Dr.Housam, jo tas kas tur rakstiits neattiecas uz mulki.Mulkis vnk ir idiots.Persona, kura ir aprakstiita ir egoistiska un patmiiliiiga nevis mulkiiga.
1 1 atbildēt
fff
0 3 atbildēt
sorry ..be3t man sākumā apnikās lasīt!!!
0 3 atbildēt