local-stats-pixel fb-conv-api

Jaunais Nostradamuss Džordžs Frīdmans12

6 0
Eiropas Savienība pazudīs no pasaules politiskās kartes, Krievija renovēs PSRS, bet ASV okupēs migranti - šādi pareģojumi iekļauti apskatā "Nākamie 100 gadi: prognoze XXI gadsimtam", kuru šonedēļ laida klajā amerikāņu politologs, analītiska dienesta „Stratfor Inc.” vadītājs Džordžs Frīdmans (George Friedman). Viņa prognozes gan neiztur nopietnu kritiku un ir balstītas uz valstu iepriekšējās rīcības pielāgošanu nākotnei, taču tas nav traucējis Frīdmanam kļūt par pēdējo dienu citētāko politologu pasaules presē.
Kā apgalvo pētnieks, politisko līderu panākumi un kļūdas tikpat kā neiespaido valstu vēsturiskās pozīcijas. Viņaprāt, jebkuras valsts attīstības stratēģija ir "ierakstīta" tās DNS. Balstoties uz ģeogrāfiskiem un demogrāfiskiem datiem, Frīdmans savā apskatā izsaka spēcīgas šaubas par to, ka ASV XXI gadsimtā spēs saglabāt pasaules līdera pozīcijas. "Pozīciju atdošanas process jau ir sācies," - raksta analītiķis savā "ģeopolitikas trillerī". Viņš uzskata, ka pašā tuvākajā nākotnē izzudīs viens no galvenajiem ASV draudiem - starptautiskais terorisms. Jau 2009. gadā džihadisti, kuri stāvēja aiz 2001. gada 11. septembra terora aktiem, būs spiesti atteikties no sava mērķa – musulmaņu impērijas radīšanas visā Eiropas un Āzijas teritorijā. Tomēr XXI gadsimta 30. gados ASV sadursies ar citiem draudiem – krasa dzimstības kritumu. Rezultātā valstī ieplūdīs migrantu straumes no Latīņamerikas valstīm. Ap 2090. gadu, raksta Frīdmans, galveno ASV dienvidrietumu štatu, kurus ASV savulaik atņēma Meksikai, iedzīvotāju daļu veidos migranti.
Kas tikmēr notiks Eiropā? Pēc Frīdmana domām, Eiropas tagadējā izpratnē vairāk nebūs. Haosā ieslīgusī Eiropas Savienība pazudīs no politiskās skatuves kopā ar savu ticību kaimiņvalstu savstarpējai atkarībai, kopīgai suverenitātei un starptautiskajai likumdošanas sistēmai. ES tāpat kā agrāk nebūs kopīgas armijas, kura varētu to aizsargāt. Tajā pašā laikā Vācija iesaistīsies karā pret Poliju un Lielbritāniju, tēzes no apskaita citē aģentūra „Bloomberg”.
Nākamā, kā pareģo Frīdmans, sabruks Ķīna. Kā teikts apskatā, ekonomiskas attīstības palēlināšanās rezultātā uzliesmos pretrunas starp valsts provincēm un Ķīna "sāks plīst pa visām šuvēm" jau gadsimta vidū. Krievija, pēc pētnieka domām, noturēsies ilgāk. Jau ap 2015. gadu Krievija renovēs PSRS un atkal atsāks auksto karu ar ASV. Tomēr šoreiz, uzskata Frīdmans, Maskava zaudēs karu daudz ātrāk. Rezultātā ap 2050.gadu Krievija un Ķīna sadalīsies, bet Japānai un Turcijai tiks atvēlēta Eirāzijas kontinenta aizstāvju no Savienotajiem Valstīm loma, kuras ap to laiku jau būs zaudējušas lielvalsts statusu.
Frīdmans piekrīt, ka pašlaik viņa idejas var izlikties neticamas, tomēr turpina apgalvot, ka jau pēc 40 gadiem Japāna izraisīs jaunu pasaules karu. Pie tam kaujas darbības notiks nevis uz zemes, bet gan kosmosā. Kā raksta analītiķis, Pateicības dienas priekšvakarā (2050. gadā) Japānas armija uzbruks ASV komandcentriem Zemes orbītā. Autors dēvē šo notikumu par "orbitālā Perlharboru". Par formālu uzvarētāju šajā karā, viņaprāt, kļūs ASV, tomēr kas izrādīsies patiesais uzvarētājs, apskatā nav teikts. "Tas ir jautājums, uz kuru nebūs atbildes līdz XXII gadsimtam," - konstatē Frīdmans.
Saistītais raksts: Prognoze: 2009. gada rudenī sabruks ASV dolārs, bet vēl pēc gada izjuks pašas ASV >>>
6 0 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000
Dzivosim redzesim :D
5 0 atbildēt
Tas jau paliek uzmaaciigi!
4 0 atbildēt
chalis labi iepīpējis
4 0 atbildēt
Tiešām!! Vieglāk dzīvot tad ja neiedziļinies visos šajos pareģojummosss!!
4 0 atbildēt
Mulkibas! 2012 gada pasaules gals!!!! Dosu jusm gudru macibu...."Nevaig iedzilinaties tados sudos, tad bus jautrak dzivot"!
4 1 atbildēt
bullshits
3 0 atbildēt
Piedzīvojumi, ne ? :D
2 0 atbildēt
Dikti neticami izklausas, bet tas ka sabruks ES tam es ticu, viss iet uz to
2 0 atbildēt
krievi valdis par pasauli :D un viss buss ok ;)
3 2 atbildēt
Man pohuj - es tankā! hell yeah emotion
1 1 atbildēt
Man pohuj - es ar tanka.. emotion
1 1 atbildēt
Man pohuj - es tankā!
1 8 atbildēt