local-stats-pixel fb-conv-api

Japāņi sakops Zemes orbītu?5

8 1
Japānas konstruktori izstrādājuši tehnoloģiju lielu kosmisko atkritumu utilizācijai. Tās pamatā ir robota – „apkopēja” izmantošana, kurš ar roku – manipulatoru stingri satver vecu pavadoni vai raķetes atlūzu un, gluži kā kamikadze, metas lejup, sadegot kopā ar savu „upuri” Zemes atmosfērā, ziņo Japānas aerokosmiskās aģentūras (JAXA) preses dienests. Aparāts ārēji ir līdzīgs revolvera patronu magazīnai, bet tam ir astoņas šķautnes - ar 50x70 centimetrus garām malām.
Sverot aptuveni 140 kg, aparāts apveltīts ar vērā ņemamu spēku, un ir spējīgs nobremzēt iznīcināšanai paredzētā objekta griešanos ap Zemi ar jaudīga elektromagnēta palīdzību. Šajā pasākumā liela nozīmē ir elektrību vadošai tauvai, kura var izritināties vairāku kilometru garumā.
Pēc resora aprēķiniem, šāda robota būvniecība izmaksās apmēram 400 miljonus jenu (aptuveni 4 miljonus ASV dolāru). Tomēr JAXA rēķinās, ka nākotnē pieprasījums pēc šīs iekārtas nemainīgi pieaugs. Par labu optimismam liecina fakts, ka kosmiskie atkritumi rada draudus jau darbojošos pavadoņu drošībai un 10. februārī orbītā jau notika divu pavadoņu sadursme, viens no kuriem nedarbojās vairāk nekā desmit gadus.
Atkritumu daudzums kosmosā strauji pieaug. Ja pagājušā gadsimta 80. gados runa bija par apmēram pieciem tūkstošiem objektu, tad mūsdienās to skaits jau ir pieaudzis apmēram līdz 13 tūkstošiem. Turklāt šajā statistikā iekļautas tikai atlūzas, ar izmēru vairāk nekā 10 centimetri. Ja tiktu uzskaitītas arī sīkākas drazas, skaitlis pieaugtu līdz dažiem desmitiem miljonu, uzskata Japānas eksperti.
Jāpiebilst arī, ka zemajās orbītās atkritumi, kas radušies cilvēkiem apgūstot kosmisko izplatījumu, pārvietojas ar ātrumu, kurš desmit reizēs pārsniedz lodes ātrumu - aptuveni 25 tūkstoši kilometru stundā Tādēļ to sadursme, piemēram, ar Starptautisko kosmisko staciju (SKS) var novest pie neatgriezeniskiem bojājumiem. Cita starpā - 12. martā SKS ekipāža jau bija spiesta 11 minūtes pavadīt glābšanas kapsulā, jo pastāvēja iespēja, ka stacija var sadurties ar kosmiskajiem atkritumiem.
8 1 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000
Es tomēr labāk piekrītu Gata Šļūkas karikatūrai , ka mums jāaicina talkā citplanētieši :D
2 0 atbildēt
Variants :D
1 0 atbildēt
vajag ,vajag lielo pavasara tīrīšanu :D
1 0 atbildēt
Par šo tēmu jau ir aizdomājušies japāņi labu laiku atpakaļ un izveidojuši multeni (anime) par to "Planetes". Bija laba :)
1 0 atbildēt
nu, man kaut kā liekas, ka vajadzētu drīzāk kaut ko kas palaistu gāzi kosmosā, kurā sabremzētos tās drazas, jo pavadonim jau bīstamas ir arī sīkās drazas + 13 000*4 000 000=52 000 000 000 => ar šitādu metodi dikti dārga tā tīrīšana sanāk
1 0 atbildēt