local-stats-pixel

Ja nauda, ta nauda. Krīze Īslandē.8

Egils Johansons sēž savā Reikjavīkas birojā un ik pēc 15 minūtēm pārbauda Īslandes kronas kursu. Tas nenozīmē, ka viņš strādā bankā un nodarbojas ar valūtas tirdzniecību. E.Johansons tirgo automašīnas, bet Īslandes ekonomikas stāvokļa dēļ viņš ir spiests pievērst pastiprinātu uzmanību valūtas kursam. Īslandes krona kopš gada sākuma zaudējusi vairāk nekā 20% vērtības attiecībā pret eiro, tāpēc E.Johansonam neatliek nekas cits, kā vien paaugstināt importēto automašīnu cenas. "Es daudz labprātāk veltītu savu laiku automašīnu tirdzniecībai. Bet tāds nu ir stāvoklis Īslandē, ka viss ir atkarīgs no valūtas kursa," ziņu aģentūrai Bloomberg stāsta E.Johansons. Pēc ekspertu domām, nelielā Īslande kļuvusi par vienu no pirmajiem starptautiskās finanšu krīzes upuriem. Īslandes krīze arīdzan ir brīdinošs signāls Latvijai, jo mazas un no pasaules tirgus svārstībām atkarīgas valstis daudz vairāk ir pakļautas globālo pārmaiņu vējiem. Virkne rietumvalstu analītiķu uzskata, ka Latvijas un Īslandes attīstību apdraud līdzīgas problēmas.

Īslandes ekonomika pēdējos gados piedzīvoja strauju attīstību, ko veicināja ārvalstu kapitāla pieplūdums. Taču tagad, kad pasaules tirgū sākušās problēmas un investori daudz piesardzīgāk iegulda naudu, īslandiešiem radušās nopietnas grūtības, kas varētu izraisīt ekonomikas lejupslīdi. Īslandes amatpersonas prognozē, ka 2009.gadā ekonomikas pieaugums varētu būt negatīvs un iekšzemes kopprodukts faktiski samazināsies.

Lai novērstu krīzi, Īslandes Centrālā banka ir spiesta paaugstināt procentu likmes, kas jau sasniegušas 15,5% līmeni. Tas nozīmē, ka īslandiešiem ir ļoti neizdevīgi aizņemties naudu. Lai apietu šos ierobežojumus, Īslandes iedzīvotāji mēdza ņemt kredītus citās valūtās, piemēram, Šveices frankos, eiro vai Japānas jenās. Taču tagad, kad Īslandes krona strauji zaudē vērtību, kredītu atmaksāšana kļūst apgrūtinoša. "ASV vai eiro zonā cilvēki pat nezina, kāds ir viņu valūtas maiņas kurss. Īslandē tas ir svarīgs jautājums, ko ļaudis pārrunā pie kafijas tases," sarunā ar Bloomberg vēsta Īslandes Tirdzniecības kameras ekonomists Frosti Olafsons.

Īslandieši raizējas par inflācijas līmeni, kas sasniedzis gandrīz 9%, bet šogad kopumā varētu būt pat 13%, liecina vietējo ekspertu prognozes. Saskaņā ar Pasaules Bankas datiem Īslande, kas spiesta importēt lielāko daļu preču, jau pašlaik ir dārgākā valsts pasaulē. Īslandes zvejniecības uzņēmuma HB Grandi vadītājs Egerts Benedikts Gudmundsons spriež, ka varētu izmaksāt strādniekiem algu eiro, lai mazinātu prasības par algas paaugstināšanu cenu kāpuma dēļ. Piemēram, degvielas cenas gada laikā kāpušas par aptuveni 50%.

Neraugoties uz ekonomikas krīzi, daudzu valstu iedzīvotāji varētu apskaust īslandiešus, kuru dzīves līmenis ir viens no augstākajiem pasaulē. ANO pārskats par tautas attīstību liecina, ka tieši Īslande var lepoties ar labāko dzīves kvalitāti pasaulē. Īslandē ir nedaudz vairāk par 300 000 iedzīvotāju, bet īslandiešu uzņēmumi ir izpletušies tālu aiz šīs valsts robežām. Piemēram, īslandiešu uzņēmējiem Latvijā pieder tādi uzņēmumi kā Laima, Gutta un Spodrība. Taču vērienīgā Īslandes biznesa attīstība tika finansēta ar ārvalstu kapitāla palīdzību, palielinot Īslandes ekonomikas atkarību no pasaules tirgus tendencēm. Īslandes ārējais parāds pārsniedzis 120% no iekšzemes kopprodukta. "Paļaušanās uz ārvalstu naudu straujās izaugsmes veicināšanai ir muļķīga, jo tas padara atkarīgu no svārstīgo ārvalstu investoru žēlastības," secina žurnāls The New Yorker.

Īslandes valdība žēlojas, ka pret viņiem sazvērējušies arī starptautiskā finanšu tirgus spekulanti, kas nevar vien sagaidīt Īslandes valūtas sabrukumu, lai iedzīvotos uz īslandiešu nelaimes rēķina. Īslandieši apņēmušies nepieļaut ļaunākā scenārija īstenošanos. "Īslandes stāvoklis līdzinās ekonomikas eksperimentam. Varbūt pēc 20 vai 50 gadiem ekonomikas profesori izvērtēs Īslandes pieredzi, lai pateiktu, vai tik maza valsts vispār var atļauties savu nacionālo valūtu," spriež ekonomists F.Olafsons. Daži uzskata, ka Īslandes problēmas varētu atrisināt eiro ieviešana.

Rietumvalstu eksperti brīdina, ka Īslandes un Latvijas pēdējo gadu problēmas ir diezgan līdzīgas, jo abās valstīs bija vērojama pārāk strauja izaugsme, ko veicināja kredīti un lielais patēriņš. Pasaules finanšu tirgus problēmas visvairāk varētu skart tieši Īslandes un Latvijas attīstību, paziņoja Standard&Poor" s eksperti. Latvijā krīzes pastiprināšanos var izraisīt ārvalstu bankas, kas starptautisko problēmu dēļ varētu samazināt ieguldījumus Latvijas tirgū. "Latvijā stāvoklis ir ļoti līdzīgs stāvoklim Īslandē pirms gada, tikai Latvija ir vēl vairāk pakļauta ārējam riskam," aģentūrai Reuters stāstīja Bear Stearns ekonomists Tims Ešs.

24 6 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 8

0/2000
Mīlu komplimentus.
1 0 atbildēt
katrā valstī savu kalvīti emotion
1 0 atbildēt
Šito rakstu pirms diezgan ilga laika lasīju kādā žurnālā, šķiet Sestdienā. Jēga likt tik novecojušas ziņas?
0 0 atbildēt
man sciet ka pa TV staastiija sito pasu :( nez bet kkkiur dzirdeets :*
0 0 atbildēt
" Piemēram, degvielas cenas gada laikā kāpušas par aptuveni 50%." emotion vai tas maz ir iespejams ?
0 0 atbildēt
zapte tev ar galvu kkas nav iisti kaartiibaa :D
0 1 atbildēt
Da nu pasaulei tulit pizda...pagaidiet...vienam, otram apniks...nems shaujamo un uztadis savus likumus!!!
0 1 atbildēt
nu tad sūkā tālāk :D
0 4 atbildēt