local-stats-pixel fb-conv-api

Irānai pietiek urāna atmobumbas izveidei2

0 0
Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (International Atomic Energy Agency — IAEA) atzinusi, ka Irāna uzkrājusi vairāk nekā tonnu zemu bagātina urāna heksaftorīda, kas ir pietiekams daudzums, lai izgatavotu vienu atombumbu, vēstī laikraksts „The Financial Times”, atsaucoties uz aģentūras publiskotu ziņojumu. Saskaņā ar tajā pausto informāciju, 2009. gada janvāra beigās Irānas rīcībā bija 1010 kilogrami zemu bagātināta urāna. Kopš 2008. gada novembra Teherāna palielinājusi savus šīs vielas krājumus par 171 kilogramu. Visa ražošana, kuru fiksējusi aģentūra, notikusi Natancas kodolcentra cetrifūgās.
Pēc ekspertu vērtējuma, šis urāna daudzums ir pietiekams aptuveni 20 kilogramu dalošās vielas iegūšanai, ar ko savukārt pietiek atombumbas izgatavošanai. Pie tam aģentūra atzīmē, ka zemu bagātināto urānu bumbas izgatavošanai nepieciešams pārvērst augstu bagātinātajā, kas prasa kā minimums vēl dažus mēnešus.
Papildus laiks Irānai nepieciešams, jo Natancā nav aprīkojuma augstu bagātināta urāna ražošanai, sakarā ar ko Teherānai nāksies vai nu palielināt esošās jaudas, vai arī pārvest urānu uz vietu, kur šāds aprīkojums ir. Kā atzīmē izdevums, pēc starptautiskās sabiedrības rīcībā esošās informācijas, Irānā šādu uzņēmumu nav.
Kā raksta „The Guardian”, Irāna atsakās piešķirt aģentūrai informāciju par urāna bagātināšanas centrifūgu ražošanas vietu, sakarā ar ko aģentūras rīcībā nav precīzu datu par to daudzumu valstī. Atbilstoši ziņojumam, Natancas kodolcentrā šādu centrifūgu ir 3964.
Jāpiebilst, kā Irāna uzstāj – tās teritorijā izgatavotais bagātinātais urāns ir nepieciešams Bušeras atomelektrostacijas nodrošināšanai ar degvielu. Stacijas palaišana plānota vēl šogad, un tā tiek būvēta ar Krievijas palīdzību. Tomēr ASV un to sabiedrotie uzskata, ka Teherāna īsteno programmu savu kodolieroču radīšanai.
Urāna bagātināšanas programmas dēļ pret Irānu arī ieviestas vairākas ANO ekonomiskās sankcijas. 2008. gada oktobrī Teherāna paziņoja par gatavību atteikties no urāna bagātināšanas, apmaiņā pret garantētām kodoldegvielas piegādēm, tomēr vienoties ar starptautisko sabiedrību Teherānai neizdevās.
0 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
varu sadirst bet kautkas tads tiko bij...
0 0 atbildēt
Kā mani kaitina tie mūžīgie eksperti(mēs spriežam tā un šitā).
0 0 atbildēt