local-stats-pixel

Interesanti fakti par hormoniem un cilvēka uzvedību4

26 1

Hormoni ir organiskas vielas, ko izdala iekšējās sekrēcijas dziedzeri. Tie ar asiņu palīdzību nonāk citās organisma šūnās un ietekmē to darbību. Hormoni darbojas kā ziņneši: nonākot mērķī, tie nodod orgāna šūnām informāciju kā tām turpmāk darboties.

Iekšējās sekrēcijas dziedzeru sistēma darbojas ļoti ciešā saistībā ar nervu sistēmu. Nervu sistēma un iekšējās sekrēcijas dziedzeri apvieno un regulē visu pārējo orgānu sistēmu darbību.

Mēs visi gribam būt laimīgi, bet laimes hormonu (serotonīnu) mēs varam vairot visdažādākajos veidos, turklāt ne tikai ar seksu, bet arī fiziskām aktivitātēm vai nodarbojoties ar sportu, kuru laikā izdalās laimes hormons, tas izdalās arī esot kopā ar dzīvniekiem.

Labs miegs ir svarīgs arī tāpēc, ka tieši dziļajā miega fāzē izdalās hormoni, kas palīdz organismam atjaunoties, āda atveseļojas gan no vides kaitīgās ietekmes, gan ķermenis no stresa. Maziem bērniem ir svarīgi pietiekami gulēt, jo tieši miegā viņi aug garāki, spēj apstrādāt informāciju, ko pa dienu saņēmuši.

Piedzīvojot ko jaunu, mūsu smadzenēs izdalās svarīgas bioķīmiskas vielas – dopamīns un norepinefrīns, kas ir tās pašas, kas rodas brīdī, kad cilvēks ir iemīlējies. Tāpēc arī cilvēki ir tik pacilāti, kad uzsāk ko jaunu, enerģija daudzkāršojas, smaids nenozūd no sejas pat tad, kad projekts jādara vēlās vakara stundās, un ir prieks par ikdienišķām lietām, kas citkārt liktos ierastas vai pat kaitinošas. Tādēļ der atcerēties, ka iemīlēšanās sajūtu var radīt arī izvēloties ikdienas rutīnā izdarīt ko neierastu, jaunu. Arī pozitīvā adrenalīna deva tikai lieti noderēs.

Interesanti ir ar hormoniem, kas rodas iepērkoties vai veicot impulsīvu pirkumu. Piemēram, zinātnieki ir secinājuši, ka prieks, ko sievietei izraisa iepirkšanās, izdala hormonus, kas palīdz tikt galā, piemēram, ar pirmsmēnešreižu nomāktību un citām negatīvām emocijām un sajūtām.

Tāpat pateicoties hormoniem, kas izdalās, kad sieviete un arī vīrietis ierauga kādu jaunu mantu, to ļoti, ļoti gribas uzreiz iegādāties. Ja pirkumu neveic uzreiz, bet ļauj ķermenim un līdz ar to arī hormoniem norimt, var izrādīties, ka ieraudzīto mantu nemaz vairs tik ļoti negribēsies. Ir tak vērts nogaidīt, jā?

26 1 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 4

0/2000

Dopamīnu vajadzētu tirgot kapsulās.

0 0 atbildēt