local-stats-pixel

Indiāņi caur tiesu pieprasa vadoņa galvas kausu5

1 0
Leģendārā indiāņu vadoņa Džeronimo pēctecis un 19 viņa ciltsbrāļu iesniedza tiesā prasību atgriezt viņu ciltij Džeronimo galvaskausu, kurš pašreiz atrodas Jēlas universitātē, ziņo FoxNews.

Prasība tiesā tika iesniegta tieši dienā, kad ir pagājuši 100 gadu, kopš Džeronimo nāves. Indiāņu vadonis 1909. gada 17. februārī tika apglabāts Silli forta teritorijas cietuma kapsētā. Saskaņā ar baumām, 1918. gadā trīs „Galvaskauss un kauli” (slepena Jēlas universitātes biedrība) biedri atraka kapu un izņēma no tā daļu no Džeronimo skeleta, galvaskausu ieskaitot. Vēlāk, kā tiek uzskatīts, viņi galvaskausu izmantoja jauniņo iesvētīšanas rituālā, kad jauniņajiem bija jānobučo galvaskausu.

Biedrība „Galvaskauss un kauli” vienmēr ir noliegusi savu līdzdalību kapa izlaupīšanā. Jēlas universitātes pārstāve Džila Rainstaina arī noliedz to, ka universitātes glabātuvē atrastos kāda no Džeronimo skeleta daļām.

Kā apgalvo vadoņa mazdēls Harlins Džeronimo, viņš jau vairākas reizes neveiksmīgi mēģinājis vērsties ar lūgumu palīdzēt atrast sava senča galvaskausu pie Džordža Buša.

Vadonis Džeronimo no 1858. gada līdz 1886. gadam vadīja kara operācijas pret iebrucējiem no Meksikas un ASV, kuri iebruka viņa cilts teritorijā. Pēdējā šīs cīņas gadā Džeronimo neveiksmīgi vadīja nelielu vienību ar 38 vīriešiem, sievietēm un bērniem, kuri neveiksmīgi centās notvert 5 tūkstošus lielu ASV karavīru armiju. 1886. gada 4. septembrī Džeronimo ar savu vienību Arizonā padevās ģenerālim Nelsonam Mailzam.
Reklāma




1 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 5

0/2000
ehhh bija laiki
1 0 atbildēt
Bija gan
0 0 atbildēt
Ja tas ir taisnība ko tie indiāņi saka, tad nu gan par šitādiem "jociņiem" vajadzētu tos mudakus pie sienas likt.
0 0 atbildēt
Es par indiāņiem, smuki cilvēki. :)
0 0 atbildēt
Nu prasīt Bušam palīdzību sakarā ar šo lietu jēgas īpaši nekādas nebija, tk Bušs un arī zināmi politiķi, kas mācijušies Jēlā, arī ir bijuši ''the skull and bone society'' biedri. Tad, kad Bušam intervijās prasīja, lai viņš par to kko pastāsta, viņš teica, ka tas esot pārāk slepeni, lai viņš varētu to stāstīt...
0 0 atbildēt