local-stats-pixel fb-conv-api

Gruutaakais eksaamens pasaulee...5

20 1
Ik gadu vairāk nekā 300 tūkstoši jaunu indiešu kārto iestājpārbaudījumus septiņās Indijas Tehnoloģiju institūta (IIT) filiālēs. Šīs augstskolas absolventiem paveras vislabākās iespējas iegūt augsti apmaksātu amatu. Īpaši lielas cerības uz eksāmenu liek jaunieši no nabadzīgām ģimenēm, jo iekļūšana institūtā nozīmē labāku dzīvi visiem viņa tuviniekiem.
Iestājpārbaudījumiem tie gatavojas ar teju prātam neaptveramu disciplīnu un mācās pat pa 18 stundām dienā – bet uzņemti tiek divi no simts pretendentiem.

Piecas minūtes pirms deviņiem, atskan otrais gongs: šajā mirklī vairāk nekā 600 eksāmenu centros visā Indijas subkontinentā tiek izsniegti testa jautājumi. Pulksten deviņos atskan trešais gongs, un visi atplēš aizzīmogotās aploksnes ar jautājumu. Šajā brīdī uz uzdevumiem vērīgi skatās vairāk nekā 300 tūkstoši indiešu jauniešu, un pārbaudījumu izturēs tikai divi no simta. Septiņas tehnoloģiju institūta filiāles katru gadu uzņem 6500 pirmkursnieku, un tam, kurš Mumbajā vai Deli grib studēt informātiku vai elektrotehniku, jābūt vienam no 300 labākajiem, tātad jāpieder pie 0,1 procenta vislabāko. Tas ir grūtākais eksāmens visā pasaulē.

Eksāmena diena

Svētdiena, 13. aprīlis. Sešos no rīta kopmītnēs ierodas Pranava Ānanda tēvs – māla podā viņš atnesis jogurtu. Indiešu vecāki domā, ka jogurts palīdz koncentrēties. Tēvs Pranavs kārtīgi izbuktēto bikšu kabatā ieliek pāris rūpijas – rikšam.

Kā pilots pirms starta Riteša māte pārlūko visas lietas, kas dēlam jāņem līdzi: zīmulis – ir, dzēšgumija – ir, pase – arī ir, un noskūpsta dēlu uz pieres. Ritešs noauj kurpes un pazūd nelielā kambarītī. Tur viņš uzkāpj uz galda pie sienas, virs kura karājas zināšanu dievietes Sarasvati attēls. Viņš sakļauj kopā plaukstas un pieliek pie pieres. Tā – stāvam aci pret aci ar dievieti – viņš paliek minūtes divas, savukārt tad aizsteidzas uz taksometru, kas viņu aizvedīs līdz eksaminācijas centram kādā pamatskolā.

Pamestās Patnas fabrikas hallē zēni, saspiedušies solos, caurskata atrisinājumus, kāds ievaidas, sit ar rokām pa galvu un smejas. Ritešam vairāk nekā divas no pirmajām trim stundām pagājušas matemātikas uzdevumu risināšanai, tāpēc beigās laika pietrūcis ķīmijas un fizikas uzdevumiem. “Uz spēles ir likta visa mana dzīve.” Tad ierodas Pranavs, bāls kā krīts. Patiesībā izskatās, ka viņam tūlīt būtu jāliekas gultā.

Ko zēni vislabprātāk darītu, kad eksāmeni būs aiz muguras? Ietu uz kino! Uzspēlētu kriketu! Izgulētos! Dienu pēc iestājeksāmena Pranavs un Ritešs piesakās datoru centrā, lai mācītos programmēšanas valodu C.

Eksāmenu rezultāti

Rezultāti tiks paziņoti 2008. gada 30. maijā pārslogotā interneta vietnē. Šogad iestājpārbaudījumus kārtoja 311 258 jaunieši, tas ir, gandrīz par 20 procentiem vairāk nekā pērn. Visi viņi šajā interneta lapā atkal un atkal ieraksta savu reģistrācijas numuru, un tad vienā brīdī beidzot ekrānā parādās rezultāts.

Patnā, skolotāja Ānanda Kumāra guļamistabā, super trīsdesmitnieks noliecies pār vecu klēpjdatoru. Ritešs, kas bija rēķinājies ar vietu labākajā tūkstotī, ieņem 6430. pozīciju: tik tikko izturējis pārbaudījumu. Ar šādu rezultātu zēns var studēt tikai mazāk pieprasītos priekšmetus: kalnrūpniecību, varbūt papīra ražošanu, taču ne informātiku. Pranavam veicies labāk: 5546. vieta.

Finanšu ministrs, Hārvarda universitātes absolvents, pirms pāris dienām paziņojis, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2009. gadā Indijas valdība izglītības budžetu palielinās par 20 procentiem. Bet līdz 2012. gadam plānots atvērt vēl astoņas IIT filiāles. Vienu no pirmajām – Patnā.

Nav pilns raksts,bet ja intresee tad skaties tur---------------> http://www.tvnet.lv/men/life/article.php?id=101889
20 1 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000
lasa gan.
5 0 atbildēt
njaa...
3 0 atbildēt
Es Maksimālais cik mācos uz ieskaitēm ir 30 - 1 H ŅĀ, tādu exāmenu 100% nenoliktu ;D
2 0 atbildēt
izklausās, ka tas ir svarīgākais posms jaunietim Indijā, bet liekas diezgan brutāli :D
2 0 atbildēt
kaads ari shito huinu lasa?
2 5 atbildēt