local-stats-pixel

Goda slepkavības46

36 8
Goda slepkavības ir mūžsena tradīcija- sodīt ar nāvi sievieti, ja tā nav ievērojusi savas zemes vīriešu diktētos noteikumus, t.i., kļuvusi grūta būdama neprecējusies, skatījusies vai sarunājusies ar svešu vīrieti pirms kāzām, nav paklausījusi tēvam, atļāvusies uzvilkt apģērbu, kas neaizsedz kaklu, rokas, kājas, pieprasījusi šķiršanos vai atteikusies dzīvot pie vīra, nav spējīga vīram dot dēlus (meitas tiek uzskatītas zemākas par lopiem), vai pat kāds ir vienkārši palaidis baumas par meitenes netiklību, tātad jebkura veida negods ģimenei, dod tās ģimenes vīriešiem tiesības no meitenes tikt vaļā. Dati liecina, ka ik gadu šādi iet bojā aptuveni 5000 meiteņu. Slepkavības tiek izdarītas dažādos veidos: publiski (apmētājot ar akmeņiem), mājās ( sadedzinot, sadurot, nožņaudzot, nositot u.c.) vai pat liekot izdarīt pašnāvību pašai, lai nebūtu jāķēpājas ar policiju. Ģimene, kas ir tikusi vaļā no meitas, atgūst savu godu un tiek uzskatīti par varoņiem. Izdzīvojošo skaits ir niecīgs, un arī tās pašas klusē, jo ģimene var viņas atrast un pabeigt darbiņu līdz galam. Lai gan šīs goda slepkavības visizplatītākās ir musulmaņu valstīs, tām nav nekāda sakara ar reliģiju.
Valstis, kurās „Goda slepkavības” ir atļautas ar likumu:
Jordāna, Sīrija, Maroka, Haiti: likuma panti nosaka: ja vīrietis atklāj, sieva ir pārkāpusi laulību, vai kāda no ģimenes sievietēm nodarbojusies ar seksuālajām attiecībām būdama neprecēta, un viņš to nogalina, savaino, tad vīrietis netiek sodīts.
Valstis, kurās „Goda slepkavības” ir aizliegtas ar likumu, bet tomēr tiek piekoptas:
Turcija, Ēģipte, Irāka (šāda veida slepkavības bija atļautas ar likumu līdz 2002. gadam), Pakistāna (Lai gan reāli slepkavas būtu jāsoda, vīrietim atliek attaisnoties ar aizskarto ģimenes godu, un viņš tiek palaists brīvībā)

Daži no upuriem
:
Du'a Khalil Aswad- (1989/1990-2007), Irāka. Nomētāta ar akmeņiem līdz nāvei. Versijas, kāpēc meitene tika nogalināta, dalās: viņa pieņēmusi islāmu kā savu reliģiju, lai varētu apprecēties ar savu puisi, aizbēgusi no mājām, vēlu pārnākusi mājās. Slepkavība notikusi kādā no savas pilsētas laukumiem, viņa tika izģērbta līdz apakšveļai un aptuveni 30 min ļaudis viņu nomētāja ar akmeņiem, kamēr meitene lūdzās pēc palīdzības, līdz kāds vīrietis paņēma lielu ķieģeli un uzmeta viņai uz pakauša. Kad meitene bija mirusi, viņas ķermenis tika piesiets pie mašīnas un vilkts cauri ieliņām. Šī slepkavība tika nofilmēta.

Palestina Isa (…-1989), ASV. Kad vecāki-Zein Isa un Maria Isa -uzzināja, ka viņu 16 gadīgā meita satiekas ar melnādainu puisi, vecāki viņu nodūra. Vecākus notiesāja ar nāvi. Tomēr 1997. gadā tēvs nomira ar cukura diabētu, un mātes vaina tika mīkstināta ar mūža ieslodzījumu.

Ghazala Khan
(1987-2005), Dānija. Meiteni nošāva viņas brālis, kad tā apprecējās pretēji vecāku gribai. Tēvs lika dēlam nošaut māsu, lai tas glābtu ģimenes godu. 9 ģimenes locekļi, kas izplānoja slepkavību, tika notiesāti.


Samaira Nazir, Lielbritānija. 25 gadus vecā sieviete bija ļoti izglītota, viņa iemīlējās afgāņu imigrantā un vēlējās to apprecēt un atteicās precēt ģimenes izvēlētos vīriešus. Uzskatot, ka Samaira ģimenei ir nesusi negodu, viņas 30 gadus vecais brālis un 17 gadus vecais brālēns sadūra Samairu 18 reizes izmantojot 4 dažādus nažus, kamēr viņu pieturēja pašas māte. Šī slepkavība tika veikta radinieku, ieskaitot 4 un 2 gadus vecu māsīcu, acu priekšā.


Aqsa Parvez
(1991-2007), Kanāda. Meiteni nožņaudza pašas tēvs, kad meitene atteicās valkāt tradicionālo islāma galvassegu un izteica vēlmi ģērbties pēc rietumnieku modes.

Suada (pseidonīms) (1957/58-….), Jordāna. Viņa izdzīvoja un ir viena no retajām, kas par to ir runājusi. Ģimenē viņi bija 9: tēvs māte, dēls un 6 meitas. Māte bija dzemdējusi 14 reizes un tikai 1 zēnu, pārējās bija meitenes. Tā kā meitenes ģimenei ir nederīga „draza” māte lielāko daļu meiteņu uzreiz pēc dzemdībām nosmacēja ar aitādu. Vienu no 6 meitām Hananu, Suadas acu priekšā ar telefona vadu nožņaudza viņas gadu jaunākais brālis Asads. Vecākā māsa Nura apprecējās ar puisi Husseinu. Meitenēm ģimenē nebija nekādas vērtības, tās tika sistas par katru sīkāko kļūdu, reiz pat ar māsu Hainatu viņas tika piesietas uz nakti stallī ar auduma kumšķi mutē. Tradīcijas paredz, ka meitene nedrīkst iziet pie vīra, kamēr vecākās māsas nav apprecējušās. Vislabākais vecums, lai apprecētos ir 14-18 gadi. Suada zināja, ka viņas gadu vecāko māsu Hainatu neviens neprecēs, jo viņa nebija skaista, bet par Suadu jau izrādīja interesi un vēlmi viņu apprecēt kaimiņš Fajezs. Suada kļūdu pieļāva, kad pārgulēja ar Fajezu paslepus un palika grūta. Kādu vakaru viņa izdzirdēja ģimenes sarunu, kurā tika lemts par to kā no Suadas tiks vaļā. Nākamajā dienā, kamēr meitene sildīja ūdeni, pie viņas atnāca māsasvīrs Husseins un to aizdedzināja uzlejot benzīnu un pielaižot uguni. Tomēr Suada izglābas, jo spēja aizskriet līdz ielai, kur tai palīdzēja 2 sievietes, kas viņu nogādāja slimnīcā. Suadas ķermeņa augšdaļa bija sadegusi, viņas zods bija piededzis pie krūtīm. Slimnīcā viņa bija lemta nāvei. Pie viņas ieradās gan tēvs, gan māte, gan brālis, tomēr tie visi lūdza viņai izdarīt pašnāvību. Pat dzemdībās neviens ārsts nebija klāt. Kad atklāja, ka viņa ir dzemdējusi puisēnu, to aizveda prom. Suadu izglāba kāda labas gribas vēstnese, kas meiteni aizveda uz Šveici, arī viņas dēlēns tika atrasts. Tagad Suada dzīvo kādā no rietumu valstīm ar savu ģimeni: vīru, 2 meitām un dēlu. (Vairāk par šo sievieti var izlasīt viņas grāmatā- Suada „Sadedzināta dzīva”)
Reklāma


36 8 46 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 46

0/2000
tis viss ir taisneba no ne patemai
0 0 atbildēt
kasik tu ahuel ar koimentarim:(
0 0 atbildēt
durak ju iza religejis nusita
0 0 atbildēt
pasaule iet pilniga dirsaaa.....es noladu tos sukas kas kaut reizi dzive ir meginajusi vai pat nogalinajusi cilveku savu kautkadu tizlu uzskatu del,vai aiz kautkada naida deel,,,lai kads cilveks maita ,,bet navi tiesigs pieskirt vinam tikkai Dievs un neviens cits...
0 0 atbildēt
ak,jēl.. :o nesaprast tādus cilvēkus un tādus tautas uzskatus! Tas ir slimi! :( tiešām kā pret lopiem :(
1 1 atbildēt
es priecājos ka man nav tik stulba ģimene, un es priecājos ka nedzīvoju tik debīlās valstīs.
0 0 atbildēt
kas tik nenotiekemotion cik dazadas kulturas
0 0 atbildēt
Anonīms komentārs 2008-09-13 16:07:47 House MD, tu esi pilnīgs idiots!!!! Tātad džeki var līdz kāzām drāzties pa labi un kreisi, bet meičas? Galu galā visi tak esam cilvēki.Tas ka džeki drāžās cik uziet padara viņu par varoni, bet ja meitene- par mauku? Paši jau neesam labāki par austrumu idiotiem! --- Tu kaut kur redzēji, ka es īpaši izceltu to, ka meičas nevar? Es pateicu tā : " Necilvēki gan būs tie, kas pišās pa labi un pa kreisi bez nekādas atbildības sajūtas kā dzīvnieki." Lasīt iemācies , pirms bļauj. Es attiecināju to uz abiem. Un atkal - musulmaņiem ir harēma likums, jo viņi ir sen sapratuši sekojošo, kas ir pretējs Rietumu uzskatam. Rietumos māte ir svarīgākā... Redz musulmaņiem ir otrādāk. Un protams, ka atkal greizi, jo neviens nekad neies pa vidusceļu, bet gan skries katrs savā galējībā. Bērns nerodas tikai piedaloties vienam dzimumam. Tur tā sāls. Musulmaņi saglabā savu genofondu. Čaļi sēž un izbauda savas meitenes, bet meitenēm ir tendence , pēc vinu uzskatiem, ņemt savai nācijai nepiederīgus subjektus par līgavaiņiem. Tāpēc arī ieviesa likumu. Un ar to viņi arī iebrauks auzās.
1 1 atbildēt
dea avatarsdea
HauseMD - ja ne linča tiesa, vai nogalināšana, tad piekaušana, saduršna, kkāda veida ietekmēšana ir pareiza ? Ok.. par to, ka tu teici pi*** es piekrītu, bet pēc apraksta neviena no šīm meitenēm nav tāda. ! Un vnk ir jāaizliedz precības pret pašu gribu, tad arī nebūs liekas staigāšanas apkārt.
1 1 atbildēt
necilvēki necilvēki emotion emotion emotion emotion emotion emotion emotion emotion emotion emotion
0 0 atbildēt
Hause MD Bet paskaties izlasi par kāda ķermeņa daļas atklāšanu var pat sievieti nogalināt tas arī ir pats necilvēcīgākais...
0 0 atbildēt
Lord - kad iemācīsies paskatīties no abiem skatupunktiem uz šo problēmu, tad nebūs problēmu. Tu domā, ka es uzreiz ieskrēju šeit un iemetu to pirmo komentāru tikai tāpēc, ka esmu par šāda veida likumdošanu? WRONG... es vienkārši zinu, kāda būs jūsu nostāja. Un protams, ka zinu, kas jāliek pretī, lai jūs sāktu ārdīties te kā skudrupūznī. Problēma ir tāda, ka strīdēties te reti kurš māk. Es perfekti redzu kādi ir plusi un mīnusi gan vienai, gan otrai ideoloģijai. Pajautā kādam musulmanim/ei - vai viņi savā valstī jūtas labi un vai vēlas savākt mantas un pist prom, ko kājas nes un saņemsi atbildi "Nē". Viņiem tur dzīvot tā patīk. Tie retie, kas pārkāpj kultūras tikumus ir aī tie, kas dodas uz Rietumiem un arī Rietumos ir tādi retie, kas pieņem islāmu un vēlas sevi mocīt. Vidusceļa te nebūs un neviens no jums noteikti negribēs dzīvot tajos apstākļos, kā dzīvo viņi. Tādu pašau atbildi sagaidīsiet no šamējiem. A man vienkārši un atklāti sakot - pajāt kas notiek Austrumos un Rietumos. Man nav nedz ideālu, nedz kontraideālu. Uztveru visu, kā ir.
1 1 atbildēt
house md tev kautkas ar galvu nav es ta jutu ka tu no vinu puses esi !!tu kautkads arabs vai
0 0 atbildēt
sick
0 0 atbildēt
Katrai nācijai ir sava kultūra! Vairāk riebj rietumnieku visatļautība...///
0 0 atbildēt
Izlasiet grāmati "Sauda" :(((( Ipaši iesaku to izdarīt House MD.
0 0 atbildēt
vot idioti.! nu un ka tas ir likums?! tas nav normāls likums/paraža par to meiteņu galināšanu noteikti ir izdomājis kāds džeks! nu tas ir stulbi.. daži cilvēki čist ir idiņi !
0 0 atbildēt
Ir nu gan cilvēki...
0 0 atbildēt
Anonīmie komentāri 2008-09-13 17:56:06 Izlasiet grāmati "Sauda" :(((( Ipaši iesaku to izdarīt House MD. ------------ house md tev kautkas ar galvu nav es ta jutu ka tu no vinu puses esi !!tu kautkads arabs vai ----- Jautāju šiem 2 debiliķiem... Jūs kaut izlasījāt manus pārējos komentārus ,vai tikai savus izvilkumus paņēmāt, ko vajag ,un davaj pirst pa labi pa kreisi secinājumus. Piedāvāju nomētāt ar akmeņiem jūs, jo esat 2 cilvēces pabiras, bez adekvātām spējām lasīt un spriest, tātad degradējoši cilvēki. Aunapieres nelaimīgās... Vismaz rakstīt būtu iemācījušies, "jums kaut kas ar galvu kārtībā " kungi/dzes.
1 1 atbildēt
no mana skatijuma viss lielakais negods kas var but ir nogalinat savus ģimenes loceklus!! emotion
0 0 atbildēt
« 1  2  3 »