local-stats-pixel fb-conv-api

Gada vārdi, nevārdi un teicieni15

167 2

Šodien valodnieki izvēlējušies 2010. gada vārdu, nevārdu un teicienu. Atradu internetā arī iepriekšējo gadu izvēles.

2003: par gada vārdu kļuva "zīmols" (anglisma "brands" jeb "brends" vietā), par nevārdu kļuva nelokāmais "eiro", un par spārnoto teicienu kļuva "zelta rokas" (jaunā, negatīvā nozīmē — atsaucoties uz veselības ministra Āra Audera "pateicību" skandālu).

2004: par gada vārdu kļuva "mēstule" (anglisma "spams" vai "elektroniskā liekpasta vēstules" vietā), par nevārdu atzina "māsterplānu" (kuru varētu aizstāt ar "virsplānu" vai "dižplānu"), un par spārnoto teicienu kļuva "valsts deg zilās ugunīs" (ar nozīmi "valsts krīze").

2005: gada vārds ir "smacenis" (ko lieto anglisma "smogs" vietā ), nevārds ir vārdkopas daļa "centrs" (nevajadzīgi plaši satopama nozīme — "liela vai maza vieta, kur kaut kas notiek") un spārnotais teiciens ir "vanags noknāba cālīti" (radies laikā, kad no arhibīskapa Jāņa Vanaga vadītās luterāņu baznīcas tika izslēgts mācītājs Juris Cālītis).

2006: par gada vārdu atzina "draugoties" ("draugiem.lv" un līdzīgu vietņu lietotāju darbības apzīmējums), par nevārdu atzina "hendlingu" (anglisms, kas dzīvu radību kontekstā izklausās pat neētisks) un par spārnoto teicienu atzina "paņēma un uzmeta" (jau aktuāli folklorizējies izteiciens, radies no Jūrmalgeitas sarunām).

2007: par gada vārdu atzina "ēnstrādnieku", ar ko var apzīmēt nelegāli nodarbinātas personas, par nevārdu atzina "siera produktu" sakarā ar neveiksmīgu tulkojumu no angļu valodas, bet par spārnoto teicienu kļuva "bojāts horizontālais taimkods", kam sekoja Jāņa Holšteina atkāpšanās no LTV direktora amata.

2008: par gada vārdu atzina "talkot", sakarā ar nesen notikušo "Lielo talku", par nevārdu atzina "šis te... šo te..." sakarā ar liekvārdību, bet par spārnoto teicienu kļuva Edgara Zalāna sacītais "pārāk liela cilvēcība sabiedrībai nav saprotama".

2009: par gada vārdu atzina "glābējsilīti" (jaunvārds), par nevārdu — "saīsināt (darbiniekus)" (rusisms), bet par spārnoto teicienu kļuva veselības ministres Baibas Rozentāles replika "Un ko jūs saprotat ar politisko atbildību?".

2010: par gada vārdu atzina "zibakciju" (jaunvārds), par nevārdu — "pa lielam, bet par spārnoto teicienu kļuva Ministru prezidenta Valda Dombrovska frāze "krāniem un buldozeriem jāstrādā lidostā".



167 2 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://google
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000

Spokiem arī vajadzētu savus gada vārdus un nevārdus noskaidrot! Nu kur tad brīnišķīgie-tolete,spūldze,stūlbi,tetuvējums utt.uc. 

18 0 atbildēt

Šlesers izteicās, ka krāniem un buldozeriem jāstrādā Lidostā!

8 0 atbildēt

Prezidentu apzagi......tas ir viņa zināmākais citāts (kas es esmu)

4 0 atbildēt

emotion Laikam būšu viens no tiem, kas atbalsta spoku gada vārdu izteicienu izveidi..  Vienīgi varu piebilst, spoki nav tik veci, un gada vietā, varētu publicēt ikmēneša titulus.. emotion

3 0 atbildēt

štrunts par vārdiem, nevārdiem, bet tie izteicieni ir vislabākie :D

2 0 atbildēt

Video patika, tā uzlabo garīgo šitie visi.. :DDD

0 0 atbildēt

dombrovskis tīri simpātisks, kad smaida emotion

0 0 atbildēt

'"ķīnieši mani ir informējuši"

uj, Ainār, tev laikam bija dikti iligi jāklausās.

0 0 atbildēt

krāni un buldozeri, ķīnieši what comes next? :D

0 0 atbildēt

LABI LABI! Nevajag jau uz maniim Blajut emotion

0 0 atbildēt