local-stats-pixel fb-conv-api

Fretka- mājas sesks13

14 0
Mājas sesks (latīņu: Mustela putorius furo) jeb fretka (no poļu: fretka) ir sesku sugas mājdzīvnieks, plēsējs. Tas parasti ir neliela auguma (līdz 50 cm) dzīvnieks ar garenu, lokanu ķermeni un pagaru asti. Ķermenis ir klāts ar biezu spalvu. Par fretku dzimteni tiek uzskatīta Ēģipte. Kā mājdzīvnieki vispirms bija pazīstami ASV.
Fizioloģija Pieaudzis mājas sesks saniedz vidēji 40–50 cm garumu. Mātītes parasti ir īsākas – vidēji līdz 30–40cm; savukārt tēviņi var sasniegt līdz pat 70 cm (pat 2 reizes lielāki par mātītēm). Tēviņiem ir daudz platāks purns un masīvākas ķepas nekā mātītēm. Arī apspalvojums var būt biezāks nekā mātītēm. Fretkas vidējā masa ir 1 kg – mātītēm vidēji no 800 g līdz 1 kg, tēviņiem no 1,2 kg līdz pat 2,5 kg. Mājas seska apspalvojuma krāsas ir dažādas – no baltas līdz pat melnai. Populārākās krāsas ir: albīns – balta spalva un sarkanas acis; pasteļkrāsas – gaiša krēmkrāsas spalva ar gaiši brūnu akotu (akots var būt ar dūmakaini zilu nokrāsu), fretkas raksturīgais purniņa spalvu krāsojums (maskas veida) nav izteikts vai ļoti vāji izteikts; zeltainā – spalva no zeltaini dzeltena toņa līdz oranžīgam ar brūnu līdz melnu akotu, fretkas raksturīgais purniņa spalvu krāsojums spilgti izteikts; sudrabkrāsas fretka – spalva pelēcīgi gaiša (sudrabaina) ar brūnu līdz melnu akotu, fretkas raksturīgais purniņa spalvu krāsojums spilgti izteikts; sabuļkrāsas – gaiši līdz tumši krēmīgas krāsas spalva ar brūnu līdz melnu akotu, fretkas raksturīgais purniņa spalvu krāsojums spilgti izteikts. Fretkas īpatnība ir tāda, ka dzīvnieks no bailēm vai no stresa mēdz izmantot anālos dziedzerus un izdalīt smaku. Tas nebūt nenozīmē, ka zvēriņš ikdienā nepatīkami smird – kā jau visiem zvēriem, tam ir tikai sava specifiskā medainā smarža. Tēviņiem smaka ir izteiktāka nekā mātītēm. Mājas sesks var sākt meklēties 7–8 mēnešu vecumā, bet ir gadījumi, kad tas notiek arī ātrāk. Meklēšanās var ilgt no februāra līdz septembrim. Grūtniecība ilgst 6–7 nedēļas. Fretkai var piedzimt no 1 līdz pat 13 mazuļiem. Vidēji dzimst no 5 līdz 7 mazuļiem. Dzīves ilgums mājas seskam ir aptuveni 10 gadi.
Aprūpēšana mājas apstākļos Labākais vecums, kad fretkas mazuli atšķirt no mātes un pārvietot uz citu mājvietu, ir 4 mēneši, kad tas ir kļuvis pietiekami patstāvīgs. Tā ir pacietīgi jāpieradina pie jaunajiem apstākļiem un režīmu, kāds pastāvēs pie jaunajiem saimniekiem.
Turēšana Mājas sesku parasti tur būrī, kura izmērs ir ne mazāks (vienam dzīvniekam) kā 100x50x70 cm. Būri jānovieto tālāk no apsildīšanas ierīcēm un pasargājot no caurvēja un tiešiem saules stariem. Būrī jābūt barības un ūdens trauciņiem, kā arī vieta gulēšanai un tualetei, kurai jābūt nostāk no citām zonām. Būris ir regulāri jātīra, un 1 reizi nedēļā jādezinficē. Vēlams, lai tajā būtu kādas spēļmantiņas un būris būs aprīkots ar mājiņu un tuneļiem. Fretku var arī pieradināt, un turēt dzīvoklī savā vaļā, kā arī vest pastaigās ārā svaigā gaisā.
Uzturs un dzirdīšana Mājas seska uzturā jābūt 33–40% olbaltumvielu, 20–30% tauku, ne vairāk kā 2% šķiedrvielu, kā arī nepieciešamais vitamīnu un minerālvielu daudzums.Kā pamatbarība ir jādod premium klases kaķēniem vai speciāli seskiem izstrādāta sausā barība.Papildus var dot jēlu, liesu gaļu (vislabāk putnu gaļu), paipalu olas. Būrī vienmēr jābūt pieejamam svaigam ūdenim. Kopšana Mājas seska ausis ir regulāri jātīra, bet ne biežāk kā reizi mēnesī. Fretkai ar laiku ausīs veidojas sērs, kas ir tumši brūnā krāsā. Kad sērs ir sakrājies, tas ir jāiztīra ar vates kociņa un vazelīneļļas palīdzību. Austiņa ir jātīra ļoti uzmanīgi – jātīra tikai auss gliemežnīca, nevajag mēģināt iztīrīt dziļāk grūti piejamas vietas, jo tas var traumēt ausi. Dzīvniekam šāda veida procedūras var nepatikt, tāpēc labāk to veikt divatā – viens pietur fretku, bet otrs iztīra ausis. Pēc procedūras nomierināšanas nolūkā var pacienāt dzīvnieku ar kādu kārumu. Austiņas regulāri jāapskata, arī lai pārliecinātos par kādas slimības neesamību. Ja ir aizdomas par ausu ērcītēm vai kādu sēnīšu slimību fretka nekavējoties jāved pie veterinārārsta uz apskati. Tāpat arī jāseko līdzi fretkas zobiem. Uz zobiem veidojas zobakmens un, lai no tā izvairītos, jādod pagrauzt kaut kas ciets. Ja neseko līdzi sava mājdzīvnieka zobu stāvoklim, zobi var sākt bojāties, un no mutes nākt nepatīkama smaka, kā rezultātā būs jādodas pie veterinārārsta. Lai fretka justos ērti, aptuveni reizi 2 nedēļās (pēc vajadzības) ir jāapgriež nagi. Nagi ir jāgriež uzmanīgi, lai neiegrieztu fretkas dzīvnadzī (veikalos ir pieejamas speciālas šķērītes). Lai mājdzīvnieka spalva būtu tīra un kopta, fretku var mazgāt.
Veselība Lai nodrošinātu labu fretkas veselību un labklājību, regulāri jākonsultējas ar veterinārārstu. Jau fretkas mātītes grūtniecības laikā ir ieteicams konsultēties ar ārstu par uztura un kopšanas specifiku (ja saimnieks pats nav kompetents šajā jomā), lai mazuļi veidotos veseli un bez iedzimtiem defektiem vai kaitēm. Pēc mazuļu piedzimšanas arī ir ieteicama vizīte, lai speciālists varētu novērtēt mazuļu veselības stāvokli, un gadījumā, ja ir veselības problēmas, jau laikus censties tās novērst. Nākamā vizīte pie veterinārārsta ir 6 nedēļu vecumā un tā ir obligāta, jo fretka tiek vakcinēta. Nākamā vakcīnas pote ir 9 nedēļu vecumā un tad 12 nedēļu vecumā. Tālākā fretkas vakcinācija notiek reizi gadā. Fretkai tiek potēta kompleksā pote, kas ir pret vairākām slimībām (piemēram, kā gaļēdāju mēris, hepatīts, paragripa, leptospiroze, trakumsērga, parvovīruss). Jāuzmanās vai fretka nav saslimusi ar parazītiem un profilakses nolūkos reizi pusgadā var iedot attārpošanas zāles. Kas attiecās uz saimniekiem, kas neplāno savām fretkām pēcnācēju esamību - ieteicams veikt sterilizācijas operāciju. Tas ļoti stingri attiecas uz fretku mātītēm, jo meklēšanās laikā var rasties ļoti nopietnas veselības problēmas, ja operācija nav veikta. Savukārt sterilizējot tēviņu mazinās viņa smaka. Šāda operācija veicama aptuveni pusgada vecumā. Un lai mazinātu neērtības mājas seska specifiskās smakas dēļ, veterinārārsti piedāvā operāciju, kur smaku dziedzeri tiek izņemti. Šis lēmums ir jāpieņem saimniekam pašam, taču veicot šādu operāciju dzīvnieka smaka ir ievērojami mazāka. Rūpējoties par savu mājdzīvnieku gadījumā, ja rodas aizdomas par dzīvnieka saslimšanu, nekavējoties ir jādodas pie veterinārārsta.
14 0 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000
AK DIEVS! kaa man vinjas patiik emotion tiiik forshas! zheel ka tik daargas :D es neadoshu par kkadu zebieksti 140 ls .. varbuut izprasiit kaa daavanu ? hmm...
1 0 atbildēt
shitie dziivniecinji man ljooti patiik emotion
1 0 atbildēt
nyu avatarsnyu
pagaisvasar gribeju pirkt, tad cena vel bija 40 ls, kka nesanaca un pec neilga laika palika baigi popularas un uzlbieza klat vel 100 ls emotion
1 0 atbildēt
Man pašai ir, uzdāvināja, nopirkām pa 60Ls ;) Un nesmird nemaz tik traki ;)
1 0 atbildēt
keepsmiling komentārs 2009-07-02 15:31:31 NOPIETI??? es vakar veel pa 140 redzeeju! velns! kur var dabuut?
1 0 atbildēt
ulmane ,paprovē ss-ā..
1 0 atbildēt
Ich avatarsIch
Mans mīlulis nomira, bija pavisam jauniņs, 1gads tikai. Apeda sieviesu zeķubiksēm galus, pēc kāda laiciņa saka vemt, aizvedam uz klīniku, bija javeic operacija un to viņš nepārcieta.. Tā starp citu, dzīvnieciņš ir ļoti jāpieskata, jo viņs baigos sūdus vara visu laiku, ir bieži jāļauj staigaties, bet tas nozīmē, ka visās malas čurās un taisīs visādus pārsteigumus. Ir jābūt lielam būrim, ēst ir jādod profesionalā sesku barība, ja gribat lai viņš būtu veselīgs. Bet ka jau austak uzrakstīju, savu mīluli nenovaktēju un tādēļ viņs nomira. Fretkas no latīņu valodas(ja nemaldos) ir zaglis un tatad arī rēķinaties, ka visas zeķes un citas lietas zags un slēps kaut kur. Bet kā dzīvnieciņš fretka tiešam ir lielisks, dzīvespriecīgs jaukumiņš. Āā un tam tur komentētajam kurš raksta, ka fretkas smird viņai klīnikā, tad ir jautajums, ko tu viņām dari, ka fretka smidzina gāzi? Mans fretkulis ir palaidis gāzi tikai 1 reizi un tikai tāpēc, ka nepatika mazgāties, tā smaka ir tiešam ļoti nepatīkama. Bet kā dzīvnieks viņš nesmird, viņam ir tikai savs aromats. Ja būri tīrīsiet, ja par dzīvnieku rūpēsieties, viņs nesmirdēs!
1 0 atbildēt
viņas ir tik mīlīgas emotion bet smird gan :(
1 1 atbildēt
ulmane, pa 140 bija vēl labajos laikos, tagad var mierīgi pa 20-30 ls dabut..
0 0 atbildēt
Ich, nestāsti, es pāris gadus nodzīvoju ar fretku, viņš tāpat smird, arī pēc dziedzeru izoperēšanas. ok, vari to saukt par specifsku aromātu :), bet tāpat tas ir jūtams..
0 0 atbildēt

cik maksaa aanusa operaacija fretkai?

0 0 atbildēt

Vēršos pie Jums palīdziet!Vakar tiku pie šī zvēra (var teikt uzdāvināja)pati esu šokā,bet nemetīšu jau ārā.Tāka būs vien jāpatur,betnekur nau rakstīts kā viņus var pieradināt iet uz kastīti,kā ar viņiem spēlēties,ko īsti drīkst ko nē un kā viss pareizāk.ļoti gribētu dzirdēt kāda viedokli kam ir mājās šis zvērs

Būšu pateicīga ja rakstīsiet personiski- leydi85@inbox.lv

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt