Fondī17
15
1
Pamata instrumenti un palīgrīki
Tradicionālais fondī, tas ir trauks, kurš ir
uzlikts virs sveces vai spirta lampiņas. Bet varat arī pirkt elektrisko
fondī, bet tas jau būs dārgāks. Māla vai keramiskie trauki visbiežāk ir
plati un sekli, viņi ir ideāli siera un saldajiem fondī, kurus vajag
patstāvīgi maisīt. Trauki no čuguna vai nerūsējoša tērauda ir vairāk
populāri gaļas, zivju un dārzeņu fondī, kurus gatavo karstā eļļā vai
buljonā, jo šie trauki labāk uztur temperatūru. Bet izvēle, par to,
kuru tauku pirkt ir jūsu izvēle.
Siera fondjū
Siera fondī var gatavot uz plīts un tad pārlikt
fondī. Galvenais, lai siera fondī, visu laiku būtu silts, savādāk viņš
sastings. Bet tikko kā, siera masa uzkarst, uguni zem fondī vajag
pamazām samazināt, savādāk siera masa sāks degt un piedegs katla
apakšā.
Ja siera masa pārāk sabiezēs un paliks kā viens
liels kunklis, turpiniet to sildīt uz nelielas uguns, patstāvīgi maisot
un piejaucot nedaudz vīna vai, ja nelieto alkoholu, tad pienu.
Parasti siera fondī mērc sagrieztus franču maizes
kubiņus, bet tas nenozīmē, ka nevar izmantot arī citas maizes šķirnes,
krekerus vai salmiņos sagrieztus dārzeņus.
Gaļas, zivju un dārzeņu fondī
Apcepšanai izmantojiet labas kvalitātes eļļu,
teiksim saulespuķu vai kukurūzas. Papildus aromātam var pievienot ¼ no
daudzuma olīveļļu, riekstu eļļu vai sezama eļļu. Eļļu lejiet, tā, lai
tā aizņem ½ no fondī trauka vai ka norādīts instrukcijā.
Daudz ātrāk un praktiskāk būtu eļļu vai buljonu
uzsildīt uz plīts, tad liet fondī traukā un zem trauka iedegt spirta
lampiņu. Eļļai vai buljonam ir jābūt ļoti karstam, savādāk produkti,
neiegūs nepieciešamo garšu.
Eļļai ir jāvird, bet tā nevar varīties tā, lai
dūmotu, eļļai jāsasniedz 190*C. Kā var uzzināt, ka eļļai ir vajadzīgā
temperatūra?! Eļļā ieliek maizes gabaliņu, ja tas 30 sekundēs paliek
zeltains, eļļa gatava.
Uz galda lieciet labi daudz papīra salvetes vai
dvieļus, lai varētu produktus nosausināt no eļļas un noslaucīt galdu no
eļļas pilēm.
Gaļai uz zivīm ir jābūt svaigiem vai sausiem, ja tie bijuši sasaldēti un tika atlaidināti.
Gaļas, zivju vai dārzeņu gabaliņi nevar būt pārāk lieli, jo savādāk tos nāksies ilgi gatavot.
Saldie fondī
Tā kā šajos fondī ir liels daudzums cukura, jo
produktus gatavo sīrupā un sīrups ātri uzkarst, tad ieteicams karsēt uz
mazas uguns un sīrupu maisīt diezgan bieži.
Šokolādi nevajag stipri karsēt, ja šokolāde degs, tā kļūs graudaina.
Ja saldajā fondī esat nolēmuši mērkt biskvītu vai
kēksu, tad ieteicams izvēlēties tādu, kas slikti drūp, jo ja būs
drupens, tad pēc pāris iemērkšanām fondī būs pilns ar dupačām.
Augļus izvēlaties stingrus, kurus veigli uzdurt uz
dakšiņas. Ja augļus atdzesēs, garša uzlabosies. Augļus negrieziet pārāk
mazos gabaliņos.
Fondī Receptēs
Reklāma