local-stats-pixel fb-conv-api

Fermī paradokss samazinājis ārpuszemes civilizāciju skai5

15 4
Matemātiķi izstrādājuši jaunu pieeju ārpuszemes civilizāciju skaita novērtējumam, ievērojot slaveno Fermī paradoksu. Pētījums pagaidām nekur nav publicēts, bet viņa tā dēvētais preprints ir pieejams interneta vietnē arXiv.org. Paradoksa par „zaļajiem cilvēciņiem”, kuru izdomāja Itālijas fiziķis Enriko Fermī, īsā versija skan tā: „Ja ārpuszemes civilizāciju ir tik daudz, tad kur tās ir?” Jaunā darba autori izlēmuši atbildēt uz šo jautājumu, balstoies uz metodi, ar kuras palīdzību citplanētieši pēta Visumu. Aktuāli: Reģistrējies portālā, iegūsti punktus un nopelni balvas! Zinātnieki pieņēma, ka iekams apgūt citas planētas, citplanētieši palaidīs bezpilota izlūkošanas kosmosa zondes. Tāda taktika ļautu viņiem ievērojami ātrāk izpētīt plašus kosmosa rajonus.
Zemes aparāti līdz šim nav reģistrējuši nevienu tamlīdzīgu zondi. Zinātnieki aprēķināja, cik aparātu vienlaikus var atrasties mūsu Galaktikā neievēroti, analizējot situācijas, kad āŗpuszemes civilizācijas nosūtījušas dažādu daudzumu aparātu. Bez tam zinātnieki aprēķinos ņēma vērā dažādus katras zondes pastāvēšanas vidēja laika ilgumus.
Pēc katra no scenārijiem izvērtēšanas, tika atlasīti vairāki īpaši iespējamie. Pētnieki secināja, ka gadījumā, ja katra aparāta dzīves laiks ir 50 miljoni gadu, mūsu Galaktikā var eksistēt no 100 līdz 1000 citām saprātīgām civilizācijām. Ja izlūkošanas zondes ir spējīgas „noturēties” 100 miljonus gadu, citu pasauļu skaits samazinās līdz 10.
Šis nav pirmais mēģinājums atrisināt Fermī paradoksu. Tā šī gada februārī cits pētnieku kolektīvs aprēķināja, ka Piena ceļā var vienlaikus eksistēt līdz 200 civilizācijām. Darbā arī tika apgalvots, ka cilvēki līdz šim nav fiksējuši citplanētiešu klātbūtni tā iemesla dēļ, ka āŗpuszemes civilizāciju dzīves laiks ir visai īss. Tā skaitlis 200 tika iegūts ar nosacījuma, ka ārpuszemes civilizācija sūta kosmosā radiosignālus 1000 gadus ilgā laika posmā. Vairāk informācijas: arXiv.org - A Computational Analysis of Galactic Exploration with Space Probes: Implications for the Fermi Paradox >>> Saistītais raksts: Fermī paradoksa iespējamais risinājums - civilizācijām vienkārši nepietiek resursu kosmosa kolonizēšanai >>> Saistītais raksts: Ārpuszemes civilizācijas - tikai zinātniski nepierādāmas fantāzijas? Saistītais raksts: Fiziķi: “Zvaigžņu ceļa” vērpes ātrums ir teorētiski iespējams >>> Saistītais raksts: Amerikāņu astronoms apgalvo, ka galaktikā ir miljardiem planētu uz kurām varētu būt dzīvība >>> Saistītais raksts: Skotijas astrobiologs piedāvā jaunu metodi civilizāciju skaita mūsu Galaktikā noteikšanai >>>
Saistītais raksts: SETI@home galvenais astronoms sola atrast ārpuszemes saprātu ap 2025. gadu >>> Saistītais raksts: Daisona sfēras - vēl viena metode ārpuszemes civilizāciju meklējumiem >>> Saistītais raksts: Veidi, kādus vēstures gaitā cilvēces gaišākie prāti ieteica izmantot kontaktiem ar citplanētiešiem >>>
15 4 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000
...umm, yeah.
4 1 atbildēt
ehhh interesanti ^^
3 1 atbildēt
No kurienes kopēji?
3 2 atbildēt
mjā..
2 1 atbildēt
šitais riktīgi interesanti - ir par ko padomāt ^^
0 1 atbildēt