local-stats-pixel

"Faina" tika sagūstīta "pēc zvana no Odesas"1

1 0
Ukrainas kravas kuģis „Faina”, kurš veda Kenijai domātu ieroču kravu, nonāca Somālijas pirātu gūstā pēc tam, kad pēdējie bija saņēmuši informāciju par kuģi no Odesas, vēstī laikraksts "Kommersant", atsaucoties uz avotiem Ukrainas ārējās izlūkošanas dienestā. Tāpat, pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, pirāti saņēmuši par "Fainu" 4 miljonus dolāru, nevis 3,2 miljonus, kā tika ziņots agrāk. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka līdzko "Faina" devās Āfrikas virzienā, uz Somālijas pirātu tālruni tika zvanīts no Odesas, no tālruņa numura, kuru reģistrējis kāds Gruzijas mobila sakaru operators, izdevumam paziņojuši ukraiņu specdienestu pārstāvji, kas vēlējušies palikt nenosaukti.
Informācijas noplūde, pēc visu vārdiem, turpinājusies visu ar problēmas risināšanai izveidotā krīzes štāba darbības laiku. Šī iemesla dēļ, raksta "Komersants", Ukrainas izlūkdienests beigās pieņēma lēmumu atteikties no sadarbības ar štābu un pēdējās divas nedēļas nesniedza tam nekādu informāciju. "Kommersant" aptaujātie cilvēki uzskata, ka informācijas noplūdes avots atrodas "augstākajos varas ešelonos".
Izdevuma rīcībā tāpat nonākusi izziņa, kuru sagatavojis Ukrainas ārējās izlūkošanas dienests, lai informētu valsts struktūras par kuģa "Faina" atbrīvošanu. Dokumentā teikts, ka no "spēka varianta" izlemts atsacīties ne tikai sakarā ar augstu varbūtību, ka kuģa bruņota atbrīvošana novedīs pie cilvēku upuriem, bet arī Ukrainas ierobežotās gatavības dēļ īstenot šādu operāciju aiz valsts robežām.
Ziņojumā tāpat minēts par mēģinājumiem bloķēt un novilcināt sarunas par kuģa atbrīvošanu. Šādi rīkojušies vairāku „ārvalsta specdienesti” ar mērķi panākt Ukrainas izspiešanu no Āfrikas bruņojuma tirgiem. Par kādu valstu specdienestiem iet runa, ziņojumā nav precizēts. Pēc neoficiālas informācijas, sarunas centušies bloķēt Krievijas specdienesti, un ukraiņu puses rīcībā it kā ir arī pierādījumi, raksta "Kommersant".
Sarunu gaitu, pēc izlūku datiem, ļoti negatīvi ietekmējusi arī nepiederošo personu, tostarp politisko partiju pārstāvju, iejaukšanās. Tā, pēc "Kommersant" sarunu biedru vārdiem, pirāti jau bija piekrituši atbrīvot kuģi par 2 miljoniem ASV dolāru. Tomēr kad kuģa īpašnieki šo naudu bija sameklējuši, pirātiem no Kijevas paziņoja, ka varas iestādes ir gatavas maksāt vairāk, un darījums nenotika.
"Fainu", uz kuras atradās bruņojumu krava, tai skaitā 33 tanki T-72, Somālijas pirāti sagrāba Indijas okeānā 2008. gada 25. septembrī. Par ķīlniekiem kļuva 21 apkalpes locekļi - 3 Krievijas pilsoņi, 17 ukraiņi un Latvijas pilsonis. Viens no Krievijas pilsoņiem - "Fainas" kapteinis Vladimirs Korobkovs drīz vien pēc kuģa sagrābšanas mira no sirdslēkmes. 2009. gada 3. februārī pirātiem tika samaksāta izpirkuma maksa un viņi atbrīvoja kuģi. "Faina" devās uz Kenijas ostu Mombasu. Šobrid kuģa apkalpe jau atgriezusies Kijevā.
1 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 1

0/2000
Vai tad Ukraiņu vīriņiem mazāk gribas naudu, kā Latvijas vīriņiem ? Visi vienādi.
0 0 atbildēt