local-stats-pixel fb-conv-api

Eiropai nesanāk lēmums par ĢM kukurūzu4

10 1
Eiropas Komisijai nav izdevies panākt, ka Francija un Grieķija atceļ agrāk noteiktos aizliegumus šo valstu teritorijā audzēt ģenētiski modificēto kukurūzu, informē portāls EUbusiness.com. Eiropas Savienības dalībvalstu pārtikas drošības eksperti 16.februārī tā arī nespēja vienoties par attieksmi pret Francijas un Grieķijas jau agrāk noteikto aizliegumu audzēt ģenētiski modificēto kukurūzu MON810, kuras kultivēšana visas ES līmenī ir oficiāli atļauta. Deviņas dalībvalstis atbalstīja Eiropas Komisijas ierosinājumu uzlikt par pienākumu Francijai un Grieķijai atcelt aizliegumu, savukārt sešpadsmit balsoja "pret" vai atturējās, bet vēl divas nebalsoja. Līdz ar to Eiropas Komisijas ierosinājumam netika savākts nepieciešamais kvalificētais vairākums. ASV biotehnoloģiju kompānijas "Monsanto" radītā ģenētiski modificētā kukurūza MON810 ir vienīgā ģenētiski pārveidotā graudaugu šķirne, kuras audzēšana ES teritorijā ir oficiāli atļauta. Tomēr gan Francija, gan Grieķija šajā jautājumā izmantojušas drošības klauzulu (safeguard clause) un nav atļāvušas šīs kukurūzas audzēšana savā teritorijā.
Nesaņēmusi ES dalībvalstu ekspertu atbalstu, Eiropas Komisija par šo jautājumu lūgs spriest jau ES lauksaimniecības ministriem. EUbusiness.com norāda, ka Eiropas Parlamenta Zaļo politiskās grupas pārstāvji aicinājuši saglabāt modrību, lai nepieļautu ĢMO audzēšanas uzspiešanu dalībvalstīm. "Mums jāsaglabā modrība, jo tā nav pirmā reize, kad Komisija izdara spiedienu uz dalībvalstīm. kuras visvairāk iebilst ģenētiski modificētās kukurūzas audzēšanai," uzsvērusi Zaļo grupas deputāte Monika Frasoni. "Šī brīža izaicinājums ir nodrošināt pietiekami lielu vairākumu, lai varētu noraidīt Komisijas ierosinājumu."
10 1 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000
protams, ka nevajag!! cacageji
1 0 atbildēt
Un nevajag arī.
0 0 atbildēt
Pareizi ir!
0 0 atbildēt
Monsanto ar savu ĢMO var iet di*st. Starp citu, esat pamanījuši, kā ES dalībvalstīm (un ne tikai) visu laiku kaut kas tiek uzspiests, pat ja valstis ir pret to un visu laiku atsaka (ģmo, eiropas konstitūcija u.c.), un tad kad ir pārāk daudz reizes atteikts, pieņem slepus kaut kādu stulbu likumu vai rada kādu problēmu, lai savus plānus tik un tā izbīdītu cauri? Galvenais, saprast, kas, kad un ar kādu mērķi tiek darīts, un neļaut mums sevi apkāst.
0 0 atbildēt