local-stats-pixel fb-conv-api

E-piedevas jeb pārtikas piedevas18

Ideālā pasaulē mēs viegli varētu nopirkt svaigus, dabiskus un veselīgus pārtikas produktus. Bet modernajā pasaulē ir grūti izvairīties no apstrādātas pārtikas. Pārtikas piedevas ir ļāvušas izveidot plašu pārtikas preču klāstu. Patiešām, daži pārtikas produkti, kā kafijas krējumi, deserti un beztauku maizīšu uzziežamie bez pārtikas piedevām nevarētu pastāvēt. Pārtikas piedeva ir viela, kuru neatkarīgi no tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā raksturīgu uztura sastāvdaļu, bet apzināti pievieno pārtikai apstrādes, pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas procesā un tad minētā viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas produktu sastāvdaļu. Pārtikas piedevām ir dažādas funkcijas un tikai neliela daļiņa no tām ir konservanti (lietoti, lai nepieļautu baktēriju vairošanos). Daudzi pārtikas produkti ātri vien zaudētu savu formu un sadalītos sastāvdaļās, ja netiktu lietoti stabilizatori un emulgatori, iebiezinātāji. Saldais krējums nosēstos uz paciņas sienām, majonēze noslāņotos, bet ūdens saldējumā kristalizētos. Daudzus pudiņus, desertus mēs šodien neēstu, ja nebūtu želatīnvielu. Tādēļ uzskatīt visas pārtikas piedevas par sliktām un uzturā kaitīgām nebūtu pareizi. Pārtikas piedevas atkarībā no to lietošanas mērķa iedala šādās grupās: antioksidanti - vielas, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanās laiku, aizsargājot to no oksidācijas izraisītās bojāšanās (piemēram, no tauku sasmakšanas, no krāsas maiņas); apjoma palielinātāji - vielas, kas sekmē pārtikas produkta tilpuma palielināšanu bez enerģētiskās vērtības ievērojamas palielināšanas; biezinātāji - vielas, kas palielina pārtikas produkta viskozitāti; cietinātāji - vielas, kas pēc pārstrādes procesa nodrošina stingrus vai kraukšķīgus augļu un dārzeņu audus, kā arī savienojumā ar recinātājiem veido vai nostiprina želeju; emulgatori - vielas, kas nodrošina divu vai vairāku nesajaucamu pārtikas produkta daļu (piemēram, eļļas un ūdens) sajaukšanos un homogēna maisījuma uzturēšanu; emulģējošie sāļi - vielas, kas izkliedē sierā esošās olbaltumvielas un līdz ar to izraisa tauku un citu siera sastāvdaļu homogēnu izkliedi; garšas pastiprinātāji - vielas, kas pastiprina pārtikas produktam piemītošo garšu un (vai) smaržu; glazētājvielas (to skaitā smērvielas) - vielas, ko izmanto pārtikas produkta ārējās virsmas apstrādei, lai padarītu to spīdīgu vai izveidotu aizsargslāni; iesaiņojuma gāzes - gāzes (izņemot gaisu), kuras iepilda iesaiņojumā pirms vai pēc pārtikas produkta iesaiņošanas vai pārtikas produkta iesaiņošanas laikā; irdinātāji - vielas vai to maisījumi, kas, izdalot gāzes, palielina mīklas apjomu; konservanti - vielas, kas pagarina pārtikas produkta saglabāšanās laiku, aizsargājot to no mikroorganismu izraisītās bojāšanās; krāsvielas - vielas, ko izmanto pārtikas produkta krāsas mainīšanai vai atjaunošanai, tai skaitā pārtikas dabiskās sastāvdaļas un dabiskās izejvielas, kas atsevišķi netiek lietotas kā pārtika un kas ir iegūtas, fizikāli un (vai) ķīmiski ekstrahējot pārtikas un citus dabiskus materiālus. Tādējādi selektīvi ir ekstrahēti krāsvielu pigmenti, saglabājot uzturvielas vai aromātiskās sastāvdaļas; miltu apstrādes līdzekļi - vielas, ko pievieno miltiem vai mīklai un kas uzlabo miltu vai mīklas cepamās īpašības; mitrumuzturētāji - vielas, kas darbojas pret sausa gaisa ietekmi un pasargā pārtikas produktu no izžūšanas vai veicina pulvera izšķīšanu ūdeni saturošā vidē; modificētās cietes - vielas, kas iegūtas, vienu vai vairākas reizes iedarbojoties ar ķīmiskiem reaģentiem uz neapstrādātu vai ar fizikālām vai fermentatīvām metodēm apstrādātu, balinātu vai ar skābi vai sārmu sašķeltu cieti; nesējvielas (to skaitā nesējšķīdinātāji) - vielas, kuras izmanto pārtikas piedevu šķīdināšanai, atšķaidīšanai, izkliedēšanai vai citādai fizikālai pārveidošanai, nemainot pārtikas piedevas lietošanas tehnoloģisko mērķi, un kuras pašas nerada nekādu tehnoloģisku efektu, bet tikai atvieglo pārtikas piedevas lietošanu; pretsalipes vielas - vielas, kas samazina pārtikas produkta daļiņu salipšanu; propelenti - gāzes (izņemot gaisu), kas izspiež pārtikas produktu no iesaiņojuma; putu dzēsēji - vielas, kas novērš vai samazina putošanu; putu veidotāji - vielas, kas nodrošina gāzveida fāzes homogēnu izkliedi cietā vai šķidrā pārtikas produktā; recinātāji - vielas, kas, veidojot želeju, strukturizē pārtikas produktu; saldinātāji - pārtikas piedevas, ko lieto, lai piešķirtu pārtikas produktam saldu garšu, vai lieto kā galda saldinātājus; sekvestranti - vielas, kas veido ķīmiskus kompleksus ar metālu joniem; skābes - vielas, kas palielina pārtikas produkta skābumu un (vai) piešķir tam skābu garšu; skābuma regulētāji - vielas, kas maina vai regulē pārtikas produkta skābumu vai bāziskumu; stabilizētāji - vielas, kas notur nemainīgu pārtikas produkta fizikālo un ķīmisko stāvokli un spēj noturēt pārtikas produktā savstarpēji nesajaucamu vielu homogēnu izkliedi, kā arī stabilizē, saglabā vai intensificē pārtikas produkta krāsu un palielina pārtikas saistīšanas spēju, veidojot šķērssaites starp olbaltumvielām, kas rada iespēju sasaistīt atsevišķas pārtikas daļas. Pārtikas piedevas nedrīkst pievienot šādiem pārtikas produktiem: neapstrādātiem pārtikas produktiem - pārtikas produktiem, kas nav apstrādāti vai ir apstrādāti tā, ka nav mainījies produkta sākotnējais sastāvs (piemēram, dalīti, griezti, kapāti, mizoti, lobīti, malti, tīrīti, atdzesēti, sasaldēti, iesaiņoti, mazgāti produkti); medum; neemulģētām augu un dzīvnieku eļļām un taukiem; sviestam; pasterizētam un sterilizētam (arī ultraaugstā temperatūrā sterilizētam) pienam un vājpienam; pasterizētam krējumam; nearomatizētiem, pēc fermentēšanas nekarsētiem piena produktiem; dabīgiem minerālūdeņiem un avotu ūdeņiem; kafijai (izņemot aromatizētu šķīstošo kafiju); kafijas ekstraktam; nearomatizētai lapu tējai; cukuram; makaroniem (izņemot makaronus bez lipekļa un makaronus, kas paredzēti diētām ar pazeminātu olbaltumvielu saturu); nearomatizētām paniņām (izņemot sterilizētas paniņas). Par pārtikas piedevām neuzskata: garšvielas un pārtikas produktus kaltētā vai koncentrētā veidā, kuriem piemīt arī sekundāras krāsvielu īpašības (piemēram, paprika, turmeriks un safrāns) un kurus to aromātisko vai garšas īpašību vai uzturvērtības dēļ pievieno, ražojot saliktus pārtikas produktus; krāsvielas, kuras izmanto pārtikas produktu ārējās neēdamās daļas (piemēram, siera pārklāja un desas apvalka) krāsošanai; pārtikas produktus ar saldinošām īpašībām; pārtikas apstrādes palīglīdzekļus (vielas, ko lieto pārtikas apstrādei un kas nemainītā vai atvasinājumu veidā nonāk gatavajā produktā kā tehnoloģiski nenovēršams cilvēka veselībai nekaitīgs atlikums); augu aizsardzībā lietojamas vielas; pārtikā lietojamus aromatizētājus; vielas, kuras pievieno pārtikai kā uzturvielas (piemēram, minerālvielas, mikroelementi, vitamīni); vielas, kuras izmanto dzeramā ūdens apstrādē; pektīnu saturošus produktus, ko iegūst no kaltētām ābolu spiedpaliekām, citrusaugļu mizām vai abu sajaukuma, izmantojot vāju skābi un pēc tam daļēji neitralizējot ar nātrija vai kālija sāļiem (šķidrais pektīns); košļājamās gumijas pamatsastāvu; balto vai dzelteno dekstrīnu, izkarsētu vai dekstrinētu cieti, cieti, kas modificēta, apstrādājot ar skābi vai sārmu, balinātu cieti, fizikāli modificētu cieti un cieti, kas apstrādāta ar amilolītiskiem fermentiem; amonija hlorīdu; asins plazmu, pārtikas želatīnu, olbaltumvielu hidrolizātus un to sāļus, piena olbaltumvielas un lipekli; aminoskābes un to sāļus (izņemot glutamīnskābi, glicīnu, cisteīnu, cistīnu un to sāļus) bez papildu funkcijām; kazeīnu un kazeinātus; inulīnu. Nu konkrēts murgs, vai ne?
Laižam kaut ko jautrāku.

Lūk destruktīvie skaitu kodi, kas ietverti pārtikas sastāvā negatīvi iespaido mūsu veselību.
Tātad vēža šūnu nu attīstību labāk par šīferi un kancerogēnām vielām veicina E131,E142,E153, E210, E211 - 216, E219 , E230, E240, E249, E252, E280 - 283, E330, E954.
Žultsakmeņu veidošanos un holesterīna nogulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām izraisa E320-321.
Zarnu trakta traucējumus izraisa E154, E626,- 635.
Ādas slimību attīstību provocē E151, E160, E231, E232, E239, E310 - 312, E907,E951, E1105.
Arteriālā spiediena traucējumus izraisa E153, E250,E251.
Nonāvē organisma dzīvās šūnas, sagrauj bioenerģētiskās matricas kodējumu, ir cilvēces iznīcināšanas programmas tiešs izplatītājs, šo piedevu izraisītās iedarbības esot neatgriezeniska rakstura. E102-106, E110, E111, E1230 - 131, E141, E150, E152, E155, E171, E1783, E180, E201, E220-224, E270 ( Kropļojot bērnus - mudīgi pārbaudam kolu un čupačupus )E400-405, E477, E501-503,E510,E513,E527, E620, E636, E637, E952.


Tālāk pats interesantākais piedevas, kuras destruktīvi iespaido psihi, palēnina domāšanas procesa norisi, modina zemiskus instinktus un provocē uz amorālu uzvedību. Kavē garīgo izaugsmi unveicina personības degradēšanos. Neregulāri lietotas veicina nežēlību,histēriskumu un morāli tikumisku trulumu.
E120, E325, E472d, E472e, E472f, E495, E585, E140,E326, E435, E509, EE623, E141, EE327, E436, E516, E627, E153, E352, E450, E481, E526, E631, E161, E161g, E404 E470a, E470b, E483, E542, E640, E252, E422, E471, E479, E545, E904, E270, E431, E472a, E472b, E472E, E498, E552,E920, E280, E 432, E493, E570, E322, E433, E494, E572.


Nu kā pasaka. Labs webs, kur var paskatīties tabuliņu - http://curezone.com/foods/enumbers.asp

Un ja gribās tā primitīvi un latviski palasīties - http://www.liis.lv/majtur-psk/zala-dom/piedevas.htm
29 5 18 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 18

0/2000
Pat piena pulverim,kuru izmanto ar zdaiņu pārtikā,arī tiek pievienotas piedevas.Es personīgi ļoti krasi izjūtu sekas pēc šo saindēto produktu apēšanas.Tad man caur muti izdalās skābi rūgtas garšas kuņģa sula,bet vēderā ir kā betona klucis,jo gr*šanas trakts ir pārstājis darboties.Es maksimali izvairos no lielveikaliem un visādiem gardumiem.Cenšos pārtikt no tirgus vietējiem dārzeņiem un zaļumiem kopā ar kartupeļiem vai biezputrām.Arī piena produktus cenšos pirkt tikai pārbaudītās vietās tirgū.Tomēr vēl paliek daudz uzturvielu,kurās nevaru izbēgt no šīm indēm.Es uzskatu,ka tas ir noziegums pret cilvēkiem,kad atļauj uzturam pievienot šādas,līdz galam nepārbaudītas vielas.Ir taču daudz citu veidu kā saglabāt pārtiku ilgi svaigu.Ir iespēja izmainīt arī tirgošanas veidu,lai mūs neindētu.Bet pašlaik peļņa ir viss.Cilvēks ir tikai viens no tās iegūšanas līdzekļiem.Tā rīkojās fašisti ar ieslodzītajiem.
3 0 atbildēt
e-piedeva bezkaunīgi iekaro pasaules ēdamo :D
2 0 atbildēt
Hmm.. "Vispār radiācija ir enerģija viļņu veidā un daļiņas, kas ir emitētas no vielu atomiem. radiāciju iedala jonizējošā un nejonizējošā. Jonizējošā radiācijai pieder alfa, beta un gamma starojums, vēl arī pozitronu neitronu emisija, pie nejonizējošās pieder jebkura veida veida elektromagnētiskie viļņi, kas nespēj jonizēt atmosfērā esošās molekulas." Jau labāk. Bet tik un tā tas raksts bija izgāšanās un bildes neparādīja radiācijas bīstamību.
0 0 atbildēt
murgs...
0 0 atbildēt
forši ko mēs edam!!!!
0 0 atbildēt
lkm esmu slinks, jo nelasīju :D :)
0 0 atbildēt
Gan izdzīvosim ēdot arī tādu pārtiku
0 0 atbildēt
Nodzīvosim, neuztraucies. Tikai nesapūsim.
0 0 atbildēt
Šausmas! Mēs nenodzīvosim līdz 30...
0 0 atbildēt
E-VIELAS pieder pie mūsdienām, tā ir neatņemama sastāvdaļa. Mēs ar šim vielām sastopamies, pat negribot to.
0 0 atbildēt
Pārāk slinks lai lasītu?
0 0 atbildēt
labs raxts
0 0 atbildēt
he,tie minimaalie procesi maniem iekraajumiem neko iisti nenodara,vienkaarshi nepaspeej... emotion emotion
0 0 atbildēt
Pa taisno saldēt arī nav labi. Jo visi dzīvības procesi tajos minimālajos mīnus grādos neapstājas. Bija kaut kādā grāmatā rakstīts kā viņus tur jāaplej ar karstu ūdeni, kas vēl jāizdara un tikai tad jāmet saldētavā.
0 0 atbildēt
man taadaa veidaa staaveeja,maajaas konserveeti gurkjiishi ash divi gadi un vairaak,tik kreptiigaaki palika,bet taa eest vareeja. shogad pat nevaaru nekaadus ievaarijumus,visu saldeeju,maksimaali,svaigaa veidaa,ar nedaudz cukura. Ziemaa taada njamma. seenes ar pati saldeeju saldeetavaa. Piekriitu,ka briesmiigi tie cipari,tapeec jau cilveeki ne no shaa,ne no taa slimo un zaudee imuuno sisteemu. iedabuu iekshaa taas E vielas visaadi,iebaro cuucikiem,piemeeram ar bariibu,tagad tak viss ir konserveets,arii lopu bariiba,lai nebojaajaas...
0 0 atbildēt
nu ir kaa ir..
0 0 atbildēt
Dažreiz jau nekaitē iedzet kādu kolu un iztīrīties.
0 0 atbildēt
Nevienam nav aizliegts dzīvot kādā siltākā zemē un pašam visu audzēt.
0 0 atbildēt