Pēdējā laikā aizvien biežāk lielveikali kā īpašu Dieva dāvanu piedāvā saldētu pangasijas fileju. Pangasijas dažu gadu laikā ieguvušas lielu popularitāti: tās tīkami garšo, asaku tai nav, turklāt ātri var pagatavot. Pēc garšas zivs baltā gaļa mazliet atgādina mencu, bet – cik patīkami lēta!
Ik pa laikam cilvēki man vaicā, vai pangasijas ēst ir veselīgi? Teikšu uzreiz: pangasijas audzē vienā no vispiesārņotākajām upēm pasaulē – Mekongas deltā Vjetnamā milzīgā saspiestībā
šīs visēdājzivis baro ar zivju atkritumiem, tām injicē hormonu preparātus augšanas paātrināšanai.
Mekonga ir viena no pasaulē piesārņotākajām upēm. Tā tek cauri daudzām biezi apdzīvotām Āzijas valstīm: sākas Ķīnā, turpinās Mjanmā, iezīmē Laosas un Taizemes robežu, šķērso Kambodžu un pēc 4500 km tecējuma sasniedz Dienvidķīnas jūru, kas atrodas Klusā okeāna malā.
Aizdomas raisa arī fakts, ka mākslīgi audzētās pangasijas aug gandrīz gaismas ātrumā – vismaz četras reizes ātrāk nekā dabā... To panāk, pangasiju mātītēm injicējot hormonu preparātu, ko izgatavo no dehidrēta Ķīnas grūtnieču urīna