local-stats-pixel fb-conv-api

Desmit acu ārsta padomi datora lietotājiem9

24 5
Kā pasargāt savu redzi, ja diendienā skaties datora monitorā? Neatkarīgi no tā, vai datoru tu izmanto darbam, vai izklaidei, pārlieku liela slodze acīm var nodarīt neatgriezeniskus redzes bojājumus.

Aizvadītajā dekādē pasauli ir pāršalcis datorizācijas vilnis, kas sev līdzi aiznesis ne vienu vien pretoties nespējīgu dvēseli. Daudziem dators ir kļuvis par darba vietu, bet citiem - par izklaides centru. Datoru lietotāji ir ļoti dažādi, un arī paši datori tiek izmantoti ļoti dažādiem mērķiem, tomēr visus, kas ikdienā pie monitoriem pavada vairāk kā trīs, līdz četras stundas, vieno kopīga problēma - acu nogurums. Sevišķi smagi to izjūt tie, kas aizraujas ar datorspēlēm un spēlē pat 10 stundas no vietas. Jaunākie pētījumi un datorspēļu pārdošanas apjoma palielināšanās liecina, ka šādi cilvēki pēdējā laikā kļūst arvien vairāk, līdz ar to aizvien aktuālākas kļūst arī problēmas, kas saistītas ar acīm.

Laikam jau ikviens ir dzirdējis krietnos ārsta ieteikumus, kā pareizi strādāt ar datoru, lai pēc iespējas mazāk noslogotu acis. Dzirdējuši noteikti esam, bet to visu atcerēties un kur nu vēl izpildīt nav bijis pa spēkam. Cerēt, ka visi, kas izlasīs šo rakstu, mainīs datora lietošanas paradumus, būtu veltīgi, tomēr mēģināts nav zaudēts. Ja ar pirmo, otro vai desmito reizi bija par maz, tad pēc vienpadsmitās kādam noteikti paliks atmiņā vismaz kāds no šiem 10 vispāratzītajiem pareizas datora lietošanas ābeces punktiem.

1. Jāsēž taisni pretī ekrānam tā, lai starp ekrānu un acīm veidotos taisns leņķis. 2. Ik pēc 15 vai 30 minūtēm jānovēršas no ekrāna un jāskatās uz attāliem objektiem. 3. Jāievēro distance no acīm līdz monitoram. Ja kā monitoru izmantojat CRT televizoru (pieļauju, ka tā dara tikai retais), jāatrodas vismaz divu metru attālumā. Ja izmantojat datora monitoru, distancei vajadzētu būt no 50 līdz 65 centimetriem. Šis punkts ir attiecināms gan uz CRT, gan uz LCD monitoriem. 4. Jācenšas noregulēt monitoru tā, lai tas nebūtu pārāk spilgts un nežilbinātu acis. Ekrāna spilgtumu pieskaņojiet pretējās sienas apgaismojuma līmenim. 5. Ik pa laikam ieteicams novērst skatienu no ekrāna un pamirkšķināt acis. 6. 6 līdz 8 reizes dienā jāsaberzē plaukstas un jāuzliek uz acīm. Siltums no plaukstām atpūtinās acu muskuļus. 7. Zaļā krāsa atpūtina acis. Pēc iespējas biežāk skatieties uz zaļo - kokiem, krūmiem lapām vai zaļiem priekšmetiem. 8. Ja acīs jūtat nogurumu, lietojiet acu pilienus, kas mitrina acis. 9. Vingriniet savas acis ar vienkāršiem vingrinājumiem, kurus var izpildīt jebkur un jebkad. Izapļojiet acu ābolus, fokusējiet skatienu uz degungalu, bet pēc tam uz uzacīm. 10. Vismaz vienreiz gadā jāpārbauda savu redzi pie kvalificēta acu ārsta. Jāpārliecinās, vai labāk tomēr nebūtu iegādāties brilles, kuras lietot vismaz, strādājot pie datora. Arī, ja valkājat kontaktlēcas, brilles darbam ar datoru ir daudz piemērotākas.

Rūpējaties par savu acu veselību, jo tad, kad jutīsiet, ka redze ir pasliktinājusies, būs jau par vēlu. Redzes pasliktināšanos parasti pavada arī daudzi citi nepatīkami blakusefekti - galvas un kakla sāpes, nogurums un slikta pašsajūta.
24 5 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://boot.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000
Liels paldies,sezot darba 7h pie pc + vēl vakaros mājās niekojoties šitas noder.....
4 0 atbildēt
Vērtīgi.
4 0 atbildēt
acis ir zaibis! ja nebuutu acu tad buutu dirsaa!
4 0 atbildēt
Da nu ...paliekat labak akli!
2 0 atbildēt
viss tā kā ok, tikai par otro punktu man ir cita informācija - 45-50min strādā, tad 10-15min atpūtini acis... tjipa izej uzpīpēt :).
1 0 atbildēt
jā, man arī redzes problēma nu jau ir kļuvusi aktuāla
1 0 atbildēt
njamm.. nau forshi sabojaat redzi.. ;/
0 0 atbildēt
Man jau ir slikta redze deļ šitā :(
0 0 atbildēt
nu ja... :D
0 0 atbildēt