local-stats-pixel fb-conv-api

;DIzlasi un noveertee..;D9

9 2
Veļa, kuru varat mainīt reizi pusgadā. Zeķes, kuras, kad jūs novelkat apavus kabinetā, neliek kolēģiem noģībt. Krekls, kurš skrējiena laikā nesasvīst. Ideāli! Cik daudz laika, naudas un nepatīkamo momentu izdotos ietaupīt!
Japānas kosmosa aģentūra JAXA ir spērusi pirmo soli, izveidojot apģērbu līniju, kuras valkātājs var nemainīt savu apakšveļu vairākus mēnešus.

Japānas astronauts Koiči Vakata nupat atgriežas mājās, atpakaļ uz Zemi ar vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģi Endeavour. Starptautiskajā kosmosa stacijā viņš ir pavadījis vairākus mēnešus līdzīgi kā citi astronauti. Tomēr viņa ikdiena ar kaut ko atšķīrās no pārējo apkalpes locekļu ikdienas.

Atšķirībā no pārējiem astronautiem, Vakata valkāja īpašu veļu. Audums ir īpašs, jo tam piemīt antibakteriālas un smakas absorbējošas īpašības. Tas ir arī antistatisks, ugunsizturīgs un ķermeņa mitrumu labi absorbējošs.

Apģērbu izstrādāja Jošiko Taja no Japānas sieviešu universitātes Tokijā. JAXA astronauti šo veļu ir izmēģinājuši jau agrāk īsākos lidojumos, bet Vakata ir pirmais astronauts, kas vienu un to pašu apģērbu ir valkājis ilgāk nekā divus mēnešus.


Veļas mazgāšana kosmiskajā stacijā, kā jau noprotat, ir visai dārga izklaide. Parasti astronauti veļu izmet pēc aptuveni 3 dienu valkāšanas. Dažkārt tā tiek izmantota eksperimentos.

Vakatas veļas komplektā ietilpa krekls ar īsām un garām piedurknēm, bikses, īsās bikses un apakšveļa. Papildus vēl bija īpašas zeķes, kas veidotas no tā paša materiāla un kurām bija nodalīts "pirksts" īkšķim, lai astronauts varētu kājas izmantot kā "palīgroku komplektu".

Taja sadarbojas ar tādiem apģērbu ražotājiem kā Toray Industries un Goldwin Inc., lai šādu apģērbu līniju varētu pārdot veikalos. "Daudzas no īpašībām, kurām jābūt astronautu apģerbā, varētu izmantot ikdienas veļas ražošanā," piebilda Taja.

Šobrīd šis specifiskais apģerbs ir pieejams tikai JAXA astronautiem. "Kad mēs pabeigsim izstrādi, mēs apgādāsim pārējos partnerus," skaidroja JAXA pārstāvis Koji Janagava.
9 2 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000
nu pilnīgs čau. emotion
7 1 atbildēt
Nebūtu slikti...
5 1 atbildēt
ja ir kā 2. bildē tad nu diezgan sievišķīgi xD bet VSP- super :O gribētos sev ar tādu =]
5 1 atbildēt
nu zeķītēm jau būtu forši ;)
4 1 atbildēt
p.s. ieraksti, ka copy/paste no tvnet!
4 1 atbildēt
ļoti interesanti, nebūtu jau slikti
1 1 atbildēt
pretīgi būtu nēsāt veļu tik ilgi emotion
1 1 atbildēt
No tadam zekem es neeateiktos!
0 1 atbildēt
manliekas varēj arī iztikt bez 2. bildes "Parasti astronauti veļu izmet pēc aptuveni 3 dienu valkāšanas. Dažkārt tā tiek izmantota eksperimentos" fekāliju expermentos :D
0 1 atbildēt