local-stats-pixel fb-conv-api

Cilvēku tuvākie radi tomēr esot orangutani2

0 0
Amerikāņu zinātnieki secinājuši, ka orangutani, visticamāk, ir cilvēku paši tuvākie radi. Agrāk uz šo lomu pretendēja šimpanzes. Pētnieku raksts publicēts žurnālā „Journal of Biogeography”, bet tā īsais izklāsts sniegts ASV Pitsburgas universitātes, kuras zinātnieki veica pētījumu, interneta vietnē publicētā preses relīzē. Darba ietvaros pētnieki analizēja morfoloģiskus raksturojumus, kuri piemīt dažādiem cilvēkveidīgajiem pērtiķiem: gorillām, šimpanzēm un orangutaniem, kā arī cilvēkiem, izdalot 63 īpaši raksturīgas pazīmes. Aktuāli: Reģistrējies portālā, iegūsti punktus un nopelni balvas!
Sugu salīdzinājums ļāva secināt, ka cilvēkiem un orangutaniem ir 28 kopīgas pazīmes, kamēr ar šimpanzēm tikai divas, bet ar gorillām – septiņas. Analoģiska analīze, kas veikta attiecībā uz senajiem cilvēkiem, ļāva noteikt, ka tiem ar orangutaniem bijušas astoņas kopīgas pazīmes, bet ar australopitekiem - septiņas.
Pēc pētnieku vārdiem, jaunie rezultāti ļauj apgalvot, ka orangutani ir cilvēku tuvākie radiniekie. Šie rezultāti gan ir pretrunā ar viedokli, kas balstīs uz DNS analīzes, no kuras secināts, ka paši tuvākie cilvēka radi ir šimpanzes. Zinātnieki uzsver, ka līdz šim nebija skaidrs, kā ģenētiska radniecība ir saistīta ar evolucionāro tuvību.
Jaunā hipotēze arī ne īpaši saskan ar paleontologu atradumiem. Svarīgākais, ka seno cilvēku, gorillu un šimpanzu fosīlijas galvenokārt atrod Āfrikā, kamēr senas orangutanu fosīlijas Āzijā. Šo fenomenu zinātnieki skaidro ar to, ka cilvēku un orangutanu kopīgie senči pagātnē (pirms 12-13 miljoniem gadu) aktīvi migrējuši starp Āfriku, Āziju un Eiropu. Vairāk informācijās: Pitsburgas universitāte - Humans Related to Orangutans, Not Chimps, Says New Pitt, Buffalo Museum of Science Study of Human Origin >>> Saistītais raksts: ASV slavenākajam "dinozauru medniekam" piespriež reālu cietumsodu par atrasto fosīliju zādzību no privātas zemes >>> Saistītais raksts: Mīlestība pret saldumiem izveidojusi šimpanzes, iespējams, ne dumjākas kā seno cilvēku >>> Saistītais raksts: Speciālisti šaubās, vai tiešām atrasts trūkstošais evolūcijas posms starp pērtiķi un cilvēku >>> Saistītais raksts: Zinātnieki atraduši „zudušo posmu” starp pērtiķi un cilvēku >>> Saistītais raksts: Britu mākslinieks rekonstruējis Eiropas paša senākā Homo Sapiens ārējo izskatu >>> Saistītais raksts: Āfrikā atrasta pati senākā cilvēku populācija >>> Saistītais raksts: Paleontologi pierādījuši senu "zudušo pasauļu" pastāvēšanu >>> Saistītais raksts: Jautājumi, uz kuriem zinātne pagaidām nav spējīga atbildēt >>> Saistītais raksts: Zinātnieki attaisnojuši meteorītu, kurš tradicionāli tiek uzskatīts par dinozauru slepkavu >>> Saistītais raksts: Hipotēze: Vulkāniem bijusi nozīmīga loma dinozauru izmiršanā >>> Saistītais raksts: Zinātnieki nespēj izskaidrot, kā tieši dinozauri kļuva par dominējošo sugu uz Zemes >>>
0 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 2

0/2000
hernja
1 1 atbildēt
nē mūs ir radījis Dievs tas kungs emotion
1 1 atbildēt