local-stats-pixel fb-conv-api

Braila raksts2

16 0

Kas tas tads ir braila raksts ?

Braila raksts ir rakstības metode, kuru izmanto, lai akli cilvēki vai cilvēki ar vāju redzi varētu lasīt un rakstīt. To ieviesis francūzis Luijs Brails 1821. gadā. Cilvēki lasa tekstu, taustot izciļņus grāmatas lappusē. Luijs Brails (fr. Louis Braille), kurpnieka dēls, kurš triju gadu vecumā zaudēja redzi acu iekaisuma rezultātā pēc tam, kad zēns tēva darbnīcā netīšām sev iedūris ar īlenu. Drīzumā iekaisums skāris arī otru aci, padarot viņu aklu. 15 gadu vecumā viņš radīja Braila rakstu, iedvesmojoties no karavīra Čārlza Barbjē (fr. Charles Barbier), kurš viņam parādīja rakstu, ko tā laika karavīri izmantoja, lai lasītu ziņojumus tumsā - "nakts raksts". Izveidojot savu rakstu, Luijs ņēma vērā "nakts-raksta" trūkumu, samazināja rakstu zīmju skaitu līdz sešām, palielināja rakstu zīmes.

 

Kā rakstīt braila rakstā?

 

Lai attēlotu Braila rakstu, lieto 6 punktus (3 rindās, pa 2 punktiem katrā). Viena no Braila raksta īpašībām ir tā, ka teksts tiek rakstīts no labās puses uz kreiso bet pēc tam lappusi apgriež un lasa to no kreisās puses uz labo. Rakstīšanas laikā caurduras punkti, un, tā kā lasīt var tikai pa izliektiem punktiem, „rakstīt” vajag no otras lapas puses. Tā ir viena no grūtībām Braila raksta mācīšanās laikā. Punktu numerācija iet pa stabiņiem no augšas uz leju. Rakstīšanas laikā numerācija iet pretējā kārtībā, vispirms pa labo stabiņu, pēc tam - pa kreiso. 1. punkts atrodas augšējā kreisajā stabiņā, 2. zem pirmā, 3. punkts atrodas apakšējā kreisajā stabiņā, 4. punkts atrodas labajā augšēja stabiņā, 5 zem 4, 6 punkts atrodas apakšējā labā stabiņā.

Punkta esamība vai neesamība rada kādu konkrētu simbolu. Punktu augstums 0,5 mm ir pietiekami, lai burtu sataustītu. Attālums starp punktiem ir 2,5 mm, attālums starp šūnām - 3,75 mm pa horizontāles un 5 mm pēc vertikāles. Standarta lapā ar Braila tekstu ietilpst 25 rindas ar 40-43 simboliem.

Pavisam eksistē 63 dažādi simboli. Tāpēc bieži izmanto divrūtiņu zīmes (sastāv no 2 zīmēm, atsevišķi ar savām funkcijām) un papildus zīmes (lielie un mazie burti dažādos alfabētos, cipari utt.). Katrai kombinācijai ir sava vērtība (dažreiz tas var sasniegt pat 10-us).

Tā kā lai rakstītu Braila šriftā ir vajadzīgi īpaši instrumenti (ierīce un grifils), Braila burtus nevar kaut kādi izmainīt vai pasvītrot. Tāpēc lai kaut kā izceltu burtus un vārdus lieto īpašas zīmes: lielie un mazie burti (novietoti priekšā un pēc burtiem), kursīvs, treknrakstā un pustreknrakstā (zīmes tiek novietotas pirms un pēc izceļamiem simboliem), augšējo un apakšējo indeksu matemātisko sakni (viena zīme atrodas sākuma cits - beigām) utt.

 

Zemāk ir braila rakstzimju alfabets !

« 1  2  3 »
16 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Sarežģīti !

1 0 atbildēt

kāpēc uz 50 latu naudaszīmes ir attēlots burts D?

1 0 atbildēt