local-stats-pixel fb-conv-api

Bēgšana no Alkatrazas10

164 1

Ja jebkad ir bijis, kāds kam būtu lemts izbēgt no Alkatrazas tad tas noteikti bija Frenks Moriss. Lai izplānotu bēgšanu Morisam bija nepieciešami vairāki mēneši kuru laikā tika izveidoti manekeni un transporta līdzeklis.

                Pirms nonākšanas Alkatrazā Moriss jau bija izpētījis visus iespējamos veidus, kā bēgt un vienīgais viņa prātam saprotamais veids bija... pa ūdeni. Pirmo reizi viņš tika sodīts jau 13 gadu vecumā un līdz 18 gadu sasniegšanai viņš jau bija veicis vairākas bruņotas laupīšanas un bēgšanas no kolonijām...bija skaidrs, ka viņš dosies uz Alkatrazu. 1960. gada 20.janvārī Frenks izkāpa uz Alkatrazas salas lai tur pavadītu vairākus gadus.

                Cietuma darbinieki atzina ka Frenks bijis īpaši gudrs, un spētu izlausties no jebkā izņemot Alkatrazas... viņi kļūdījās.

                Frenka palīgi brāļi Džons un Klerenss Englini arī bija izpelnījušies samērā lielu „ slavu” cietumā. Viņi bija aplaupījus vairākas bankas līdz brīdim kad nonāca Alkatrazā.

                Cietumnieks Alans Wests, kurš bija izmitināts blakus kamerā arī kļuva par plāna dalībnieku. Viņam tā bija 2 reize Alkatrazā un viņš tur tika pazīts kā ļoti augstprātīgs cietumnieks un zaglis. Viņš pazina Džonu Englinu Floridas štata cietuma, kurā viņi esot bijuši blakus kamerās. Plānu iesāka veidot 1961. gada decembrī, tas sākas ar dažiem veciem zāģu asmeņiem, kurus Wests atrada darbnīcas gaiteņos, tīrot tos.

                Plāns bija ļoti sarežģīts, tajā bija vajadzīgi cilvēkveidīgi manekeni, plosts un citas lietas. Plosts tika izgatavots no vairāk, kā 50 zagtiem, dāvinātiem un citos veidos iegūtiem lietus mēteļiem. Viņi ar karotēm izraka 15x22cm caurumus ventilācijas šahtās un noslēpa tos ar nokrāsotiem kartona režģiem. Tad kad viņi to bija paveikuši viņi ķērās pie plosta gatavošanas, cietuma kameru ēkas augšstāvā.

Brāļi Englini bija izmitināti blakus kamerās, tāpat kā Wests un Moriss. Viņi strādāja maiņās, viens strādāja, bet tikmēr otrs skatījās vai nenāk sargi. Kamēr Wests un Moriss gatavoja plostus, brāļi Englini nodevās manekenu gatavošanai. Viņi izgatavoja 2 manekenus . Manekeni bija neapstrādāti, līdzīgi īstam cilvēkam. Tie bija dekorēti ar ādas krāsas krāsu un cilvēku matiem no cietuma frizētavas.

Plostu viņi gatavoja no vairāk, kā 50 lietusmēteļiem, kurus viņi līmēja ar paštaisītu līmi. Westam strādājot cietuma frizētavā izdevās nozagt matu dzenamo mašīnu un ar cita cietumnieka nozagtu urbja uzbali viņi izveidoja urbjmašīnu. Bet tās motors bija par vāju un nevarēja pagriezt urbi.

Par laimi  Wests uzzināja, ka cietuma putekļu sūcējs bija saplīsis un pieteicās to labot. Labojot to viņš ievēroja, ka tam bija 2 motori un vienu no tiem viņs varēja izņemt atstājot otru neskartu un putekļu sūcēju labā stāvoklī. Tad Moriss un Englini varēja to motoru izmantot kā urbi. Viņi gribēja ar urbija palīdzību dabūt griestu ventilātoru bet tas neizdevās, jo arī tagad urbis bija pārāk vājš, un tas bija ļoti skaļš.

                Pēc mēnešiem ilgas plānošans viņi bija uztaisījuši visu nepieciešamo bēgšanai. Plosts bija 2x4metrus liels un to piepūta ar modificētu akordionveida mūzikas instrumentu. Tikmēr Westam bija jāizgatavo airi un vestes. 1962. Gada 11. jūnijā esot teicis, straumes ved pareizi un viņiem ir laiks doties.

                9.30 uzreiz pēc gulētiešanas viņi visi izņemot Westu izlavījās no kamerām (Wests palika jo nebija izsitis caurumu savas kameras ventilācijas šahtā), viņi salika manekenus gultās un devās bēgt. No jumta  viņi norāpās 15 metrus uz leju pa lietus notekcauruli un skrēja uz krastu. Vairs neviens neko nav ne redzējis, ne dzirdējis par Morisu un brāļiem Engliniem.

Fakti no teksta:

·         Moriss bija ļoti gudrs. (Viņa IQ bija 133 salīdzinājumā ar Džordža Buša 111)

·         Wests vēlāk izstāstīja bēgļu plānu FIB

·         Brāļi Englini manekeniem deva vārdus „ Oinks” un „ Oskars”

·         Šo „ mītu” (par to vai tas izdevās vai ne) pārbaudīja arī Tv shovā „ Mythbusters”

               

 

               

              

164 1 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000

Oficiāli esot bijuši izbēgušie, bet neviens no tiem nav atrasts tamdēļ domā, ka visdrīzāk noslīkuši. Biju Alkatrazā, nekāda vaina, domāju, ka centrālcietums pat tagad ir daudz šausminošāks! Ēdnīca alkatrazā piem smuka, gaiša ar skatu uz pilsētu :)

5 0 atbildēt

nezināju. paldies par informāciju ++

3 0 atbildēt

tiešām labs raksts! +

3 0 atbildēt

Biju kko dzirdejis tikai ka ir bijusi begsanas meginajumi. Bet to ka kads ar ir izdevies to gan nezinaju )) ++

2 0 atbildēt

Interesanti. :o

2 0 atbildēt

iesaku noskatīties filmu escape from alcatraz ar klintu istvudu galvenajās lomās tur viss iepriekš rakstītais ir vizualizēts un pat aktieri ir loooti līdzīgi īstajiem bēgļiem..

1 0 atbildēt
heh avatarsheh

kaut man būtu urbijs.

1 0 atbildēt

D

0 0 atbildēt

kādreiz tiešām tur varetu padzīvoties...

leģendāra vieta kā nekā...

0 0 atbildēt