local-stats-pixel fb-conv-api

Austrija turpinās stutēt "pasaules galu"16

9 0
Austrijas kanclers Verners Faimans (Werner Faymann) paziņojis, ka viņa vadītā valsts nepametīs Eiropas kodolpētījumu centru (CERN) - starptautisku organizāciju, kura kūrē Liela hadronu kolaidera darbu. Vēsta aģentūra „Reuters”. Pēc kanclera vārdiem, daudzi austriešu zinātnieki pašlaik ir cieši saistīti ar CERN, tādēļ sadarbība ar šo organizāciju ir vienkārši nepieciešama. Faimans arī atgādināja, ka Austrija ir šīs starptautiskās organizācijas biedre jau vairāk nekā 50 gadus.
Nesen parādījās informācija, ka Austrija gatavojas pamest CERN projektu. Par to paziņoja valsts zinātnes un izglītības ministrs Johaness Hāns (Johannes Hahn), kurš izteicēs, ka šo lēmumu diktē vēlme racionālāk izmantot 17 miljonus eiro (pēc citiem datiem - 20 miljonus eiro), kuri ir Austrijas ikgadējā dalības maksa CERN.
Šis lēmums izsauca sašutumu Austrijas zinātniskā sabiedrībā. Daudzi pētnieki paziņoja, ka valsts iztērējusi nozīmīgus līdzekļus kodolpētījumu centra projektiem un tieši Lielā hadronu kolaidera būvniecībai. Ja Austrija izstāsies no organizācijas, tad tās fiziķi zaudēs iespēju izmantot šajā paātrinātajā plānoto eksperimentu rezultātus.
Lielais hadronu kolaiders ir pasaulē lielākais elementārdaļiņu paātrinātājs. Kolaidera oficiālā palaišana notika 2008. gada oktobrī, taču jau deviņas dienas paātrinātājs izgāja no ierindas avārijas dēļ dzesēšanas sistēmā. Tagad, atbilstoši nesen pieņemtam plānam, pirmās elementāriņu kūlīšu sadursmes paātrinātājā notiks ne agrāk kā 2009. gada oktobrī.
Fotogalerijas: Lielais hadronu kolaiders >>>
9 0 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000
Neticu kad shis izraisiis pasaules galu !
6 0 atbildēt
Mon poh es bunkurā!
6 0 atbildēt
jau kā nostutējuši, aplauzīsies, kaut kas uzsprāgs un viss :D
5 0 atbildēt
kāds vēl pasaules gals, iespējamība ir tik minimāla ka kkas tāds varētu notikt.
5 0 atbildēt
nr7 avatarsnr7
Gribās atpakaļ akmens laikmetu. 04E
5 1 atbildēt
vispaariiba pa pasaules galu tada doma bija tikai tad ka pateica ka tur var izveidoties melnais caurums, bet daži dumji cilveki izdomaja ka tas peeksni iesuuks nezinko sevii ieksaa utt.. diemzel tie paši idioti domaa ka melnais caurums var buut tikai milziga apmeera utt, bet nevar pienemt to ka tads var buut tada izmera ka vins sevii neko nespeetu iesuukt, pat ne elementardalinu, kur nu veel iznicinat visu pasauli un civilizaciju.. domajams ar so te tikai zinatne ies uz prieksu.. ;)
3 0 atbildēt
Varbūt viņu nemaz nav. Jo laika takš bija pietiekami.
2 0 atbildēt
=>Marquise Var - neitriinaas daljinjas lielumaa =>marchello Varbuut pastudee astronomiju
2 0 atbildēt

rūķi - kā var rasties tik mazs melnais caurums? pirmo reizi dzirdu, ka var būt pat tik mazi. ja tas neiesūc pat fotonus, man tas neizskatās pēc melnā cauruma.

2 0 atbildēt

pēteri, es domāju, ka melnais caurums tāds ir tieši tā lielās masas dēļ. attiecīgi, ja fotoni brīvi varētu pārvietoties iekšā un ārā tas vairs neizskatās pēc melnā cauruma, bet kaut kāda cita objekta vai parādības, kam ir tikai līdzīgas īpašības.

2 0 atbildēt
Melnie caurumi, kas teorētiski varētu rasties no LHC (un pat ja tie neiztvaikotu), būtu tikai neitrīno daļiņas lielumā, līdz ar to nebūtu spējīgi radīt briesmas zemei. Nav tā, ka šie mazie melnie caurumi nevar neko norīt - var, bet līdz tam brīdim, kamēr šis caurums būtu spējīgs radīt nopietnus draudus viņš jau sen būtu aizšauts kosmosā. Savukārt kosmosā tik mazam cauruma nav ko darīt - jams ir nolemts iznīcībai, jo rīt ta nav ko - visapkārt vakums. Šī, protams, ir tikai teorija, ņemta no Ilustrētās Zinātnes, un atzīšos nav īsti manam prātam līdz galam izprotama, BET viens gan bij ļoti smuki uzrakstīts: "Kopš Zemes rašanās brīža mūsu planētu bombardē kosmiskais starojums, kuram piemītošā enerģija krietni vien pārsniedz jebko, kas būtu iegūstams ar LHC, un mēs esam izdzīvojuši".
2 0 atbildēt
Kāpēc tie melnie caurumi, kuri šobrīd jau kaut kur ir, vēl nav iesūkuši sevī visu visumu?
2 1 atbildēt
Marquise tev liekas ka melnais caurums ir tas kas suuc visu ieksaa?? tad tavs viedoklis pa to ir aplams, belnais caurums ir objekts ar lielu masu. tas ka vins suuc visu ieksaa, tas ir tikai rezultats lielai masai, kuras rezultata ir arii liela gravitaate..
2 1 atbildēt
nuu bet melnais caurums nav tas kas iesuuc dalinas.. un vinam nav jaiesuuc dalinas, tas ka iesuuc ir tikai takaa blakus produkts..
2 1 atbildēt
Urbans, IDIOOTS, tu vispaar zini,kaadas iespeejas pastaav,ja kkas greizi noies ? ir iespejaa, ka mirs visa civilizaacija,ir iespeeja,ka zinaatne spersim lielu soli uz priekus :D
4 4 atbildēt
ruukjis, tu durak, vispirms izlasi,kas tur rakstiiits,tad runaa tizli :D
2 2 atbildēt