local-stats-pixel fb-conv-api

Austrālija bruņosies Ķīnas dēļ6

5 0
Austrālija plāno iztērēt savas armijas pārbruņošanai vairāk nekā 70 miljardus dolāru tuvāko 20 gadu laikā, ziņo AFP, atsaucoties uz Austrālijas valdības paziņojumu. Saskaņā ar Austrālijas ekspertu izstrādāto ilgtermiņa stratēģisko plānu "Force-2030", šajā periodā reģionā arī saglabāsies kara izcelšanās draudi. ASV, uzskata Austrālijas eksperti, saglabās savu dominējošo stāvokli reģionā, tajā skaitā arī militārajā ziņā. Amerika Austrālijai ir "nepieciešams" sabiedrotais, uzsvērts dokumentā, tādēļ kurss uz partnerattiecībām un militāro sadarbību ar ASV paliks nemainīgs.
Starp galvenajiem draudiem stabilitātei Āzijas un Klusā okeāna reģionā, ir nosaukti pirmkārt Ķīnas militārās varenības pieaugums un Pekinas ģeopolitisko ambīciju palielināšanās. Draudus valsts drošībai tāpat var radīts saspīlētās Pakistānas un Indijas attiecības, nestabilitāte Mjanmā (Birmā), konflikts Afganistānā un nenoteiktā situācija ap Ziemeļkoreju. Bez tam jaunu nestabilitātes avotu rašanās tiek prognozējama sakarā ar globālo finanšu un ekonomisko krīzi, kura var kļūt par vairāku valdību un režīmu gāšanas vai nomaiņas iemeslu.
Par prioritārajiem Austrālijas bruņoto spēku modernizācijas uzdevumiem eksperti uzskata zemūdeņu daudzuma dubultošanu, palielinot to skaitu līdz 12, simts amerikāņu iznīcinātāju F-35 iegādi, astoņu virsūdens karakuģu būvniecību un armijas apgādi ar jaunām liela darbības rādiusa spārnotajām raķetēm.
Aģentūra atzīmē, ka plāns ar satraukumu uzņemts Ķīnā. Tur Austrālijas jauno armijas pārapbruņošanas plānu uzskata par Austrālijas un ASV pūļu apvienošanu, pretimstāvēšanā Pekinai. Arī terminu "Ķīnas radītie draudi" Pekina uzskata par nekorektu. Jāpiebilst, ka nesen Ķīnas vadība iesniedza parlamentā priekšlikumu 2009. gadā palielināt valsts aizsardzības budžeta izdevumus līdz 69 miljardiem dolāru, kas divās reizes pārsniedz militāros izdevumus 2006. gadā.
5 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000
stulbie ķīnieši!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2 1 atbildēt
nu diezin vai ASV sāk aptrūkties naudas, ja viņas izdevumi sastāda 48% no pasaules kopējiem izdevumiem militārajā ziņā, kamēr ķīna tur smagi atpaliek.
0 0 atbildēt
Informācijai, ASV ir lielākie ārējie parādi kā jebkurai citai valstij. Visas ekonomiskās krīzes sākas tieši ASV un tad tās atbalsojas pārējā pasaulē. Ej nu sazin, kur ir tas īstais ļaunuma perēklis.
0 0 atbildēt
viena pagale nedeg.
0 0 atbildēt
ASV sāk aptrūkties naudas? Nekādu problēmu, saduļķojam ūdeni ar pasaules konfliktu palīdzību, radam draudu sajūtu un pārdodam bruņojumu. Zelta bedre. Krievija, ASV...viens pīpis.
0 1 atbildēt
Njā, tagad jau Austālijai vajag ASV atbalstu, bet kad viņi atsauca savus spēkus no NATO vadītajām misijām, tad jau nekas.
0 1 atbildēt