local-stats-pixel

Askolds Rodins Rasisti sēdēs cietumā16

Beidzot. Vakar Rīgas apgabaltiesa piesprieda reālu cietumsodu diviem jauniem vīriešiem, kas pērn jūnijā, rasistisku apsvērumu vadīti, uzbruka tumšādainam cilvēkam netālu no viņa dzīvesvietas Brīvības ielā. Līdz šim rasisti bija sprukuši cauri ar nosacītiem sodiem.

Abi notiesātie nav nekādi zaļknābji, nozieguma izdarīšanas brīdī vienam no viņiem bija 23, bet otram — 28 gadi. Gan viens, gan otrs jau iepriekš pabijuši tiesas priekšā: vecākais par slepkavību, jaunākais par mantas tīšu bojāšanu. Abi pieder pie t.s. skūtgalvjiem.

Viens nāks uz brīvām kājām pēc pusgada, otrs pēc astoņiem mēnešiem. Sods nav nekāds bargais, par tādu nodarījumu Krimināllikums paredz ieslodzījumu pat desmit gadu garumā.

Interesants ir iekšlietu ministram nosūtītais tiesas blakuslēmums, kurā tā lūdz izvērtēt Policijas akadēmijas studenta Denisa Grigorjeva rīcību. Redzot notiekošo, topošais policists metās palīgā upurim. Kopīgiem spēkiem viņi savaldīja sadzērušos uzbrucējus un nogādāja tos policijā. Tas ir vienīgais fiksētais gadījums, kad rasistiski motivēta uzbrukuma laikā vardarbības upurim palīgā gājis aculiecinieks. Gribas ticēt, ka tas nepaliks pienācīgi nenovērtēts.

Pēc policijas domām, Latvijā skūtgalvju nav sevišķi daudz — daži desmiti cilvēku, turklāt runa nav par kaut kādu vienotu kustību, tās ir savstarpēji maz saistītas bandiņas ar mainīgu sastāvu, kas piedevām veidojas pēc etniskā piederības principa. Bez rasistiskiem uzskatiem līdz šim skūtgalvjus vienoja arī nesodāmības apziņa. Bija tikuši cauri ar nosacītiem sodiem, kas parasti tiek uztverti gandrīz vai kā attaisnojošs spriedums. Tagad šai mazefektīvajai praksei, šķiet, būs pielikts punkts. Pārvarēts vēl kāds šķērslis, kas iepriekš kavēja nopietnāk vērsties pret aktīvām rasisma izpausmēm. Mūsu tiesībsargi ir iemācījušies atšķirt parastu ielu huligānismu (tas, protams, jāapkaro arī turpmāk) no pavisam citas raudzes nodarījuma — rasu aizspriedumu izraisītiem noziegumiem. Dabiski, nonākt konfliktā ar skūtgalvjiem var jebkurš cilvēks, taču laikam gan (vismaz nav dzirdēts) nav bijis gadījuma, ka viņi kādam būtu uzbrukuši tikai par to vien, ka cilvēks pieder pie baltās rases.

Atsevišķi incidenti nevar būt pamats vispārinājumiem par rasistisku aizspriedumu izplatību sabiedrībā, taču to galarezultāts ļauj spriest, cik nopietni uz to raugās valsts. Vakardienas tiesas spriedums izskan kā apliecinājums, ka arī turpmāk reāliem rasistiskiem izlēcieniem sekos reāls, uz paša ādas izjūtams sods.
17 2 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 16

0/2000
mhhh... tukshpauriiba...
2 0 atbildēt
Spiiguliit tu tāpat kā daudzi citi cilvēki jauc rasismu ar nacionālismu. Rasisms ir vēršanās pret ādas krāsu, bet nacionālisms pret etnisko piederību. Man kā racionāli domājošam cilvēkam nav izprotama rasistu loģika... iespējams tādēļ, ka viņi parasti ir aprobežoti cilvēki bez loģiskās domāšanas... Baltā rase uz pasaules ir tikai 30% cilvēku...
3 1 atbildēt
SITAS THE BEST
1 0 atbildēt
neko tas nemainīs. ticiet man...
1 0 atbildēt
Anonīms komentārs 2008-11-24 14:24:59 Nēģeriem nav mājas Brīvības ielā, nēģeru mājas ir Āfrikā!!! Kas tas tiešām nevienam nav saprotams? Intelekts - 1 bet par to ka ieliki kaut ko stulbu ka sho vel -3 tatad tu esi zaudeejis. Laikam vel daudz tadu cilveku ka anonims kuri nesaprot ka Melnie , Aziati , Indieshi u.c ir tadi pashi cilveki ka mes .. Tas jau ir labi ka tos P*darus beidzot saak sodiit newis palaist , bet sods vareja but skarbaaks .
2 1 atbildēt
no raksta "Dabiski, nonākt konfliktā ar skūtgalvjiem var jebkurš cilvēks, taču laikam gan (vismaz nav dzirdēts) nav bijis gadījuma, ka viņi kādam būtu uzbrukuši tikai par to vien, ka cilvēks pieder pie baltās rases. " eeem šitam gan galīg nepiekritīšu ... ir bijuši ļoti daudz gadījumi kad skini vienkārši sit tos pašus krievus, latviešus un tādā garā ... jo viņiem lai vai cik dīvaini tas nebūtu arī ir dažādi tie "novirzieni" nezinu kā nosaukt ... bet nu melnos viņiem sanāk sist reti ... un cienam citu rasu pārstāvjus kamēr viņi nelien citas rases kultūrā un tādā garā ... tikmēr viss ir ok ...
1 0 atbildēt
vispār Latvijā sodi par augstākajiem sodiem ir smieklīga, bet par salīdzinoši niecīgiem sodiem gan var uzlikt absurdus sodus - piemēram, tas čalis no Tukuma, kurš nosita cilvēku dabūja no sākuma laikam 10 gadus, bet tagad to pārsūdzēja uz 2 gadiem un arī šajā rakstā varēja lasīt, ka viens no vainīgajiem ir tiesāts par slepkavību, cik tad interesanti vins ir sēdējis, ja vinam nav vairāk par 28 gadiem (ja vins ir vecākais no abiem). Taču par fail.lv vi failer.lv (īsti nevinu, kurs) iedod virs 10 gadiem.
1 0 atbildēt
rasisms izpaužas ne tikai pēc ādas krāsas!!!Kā tad ar tiem rasistiem Rīgas ielās,kas kas pa purnu sadod kādam, jo redz viņš ir latvietis un cik man zināms,tas nenotiek reizi gadā,bet nē tas jau redz neskaitās!!!Bet atliek tikai kādam melnītim dabūt pa tāsi un jau katastrofa!!! Urrā sistēmai
2 2 atbildēt
nav vini nekādi skinheadi, boneheadi nolādētie
0 1 atbildēt
nacionālisms būtu tad, ja latvieši sistu lohus, kuri runā krieviski vai kkādus čigānus..
0 1 atbildēt
Baltā rase uz pasaules ir tikai 30% cilvēku... haa haa kuces
0 1 atbildēt
tapeec cienam citu rašu pārstāvjus ;)
0 1 atbildēt
es viņiem labprat paspiestu roku. emotion
0 1 atbildēt
Nu ja, bet ko tad darīt ja valdība uzskata ka nēģeriem ir visas tiesības dzīvot Latvijā? Citureiz pašam gribas ņemt rokā mietu.
0 1 atbildēt
spiiguliit - tas nav rasisms - tas ir nacionālisms ;)
0 2 atbildēt
Nēģeriem nav mājas Brīvības ielā, nēģeru mājas ir Āfrikā!!! Kas tas tiešām nevienam nav saprotams?
0 4 atbildēt