local-stats-pixel

Anime8

15 13

 

Anime (japāņuアニメ (palīdzība·info) [anʲime], no angļuanimation — animācija) ir Japānas animācija. Atšķirībā no citu valstu animācijas, kura galvenokārt ir piemērota bērniem, lielākā daļa ražotā anime ir paredzēta pusaudžu un pieaugušo auditorijām, un lielā mērā tāpēc tai ir augsts popularitātes līmenis pasaulē.[1] Bieži (bet ne vienmēr) anime atšķiras ar tipisku varoņu un fonu zīmēšanas manieri. Tiek publicēts televīzijas seriāluveidā, ka arī filmu veidā, kurus izplata uz video nesējiem vai kuri ir paredzēti skatīšanai kinoteātros. Sižeti var aprakstīt daudzus varoņus, atšķirties ar vietu un laikmetu, žanru un stilu daudzveidību.

Par sižeta avotiem anime-seriālos visbiežāk izmanto mangu (Japānas komikss), ranobe (Light Novel) vai arī datorspēles (pārsvarā Visual novelžanra). Ekranizācijas laikā parasti saglabā grafisko stilu un citas oriģināla pazīmes. Retāk izmanto citus avotus, piemēram, klasiskās literatūras darbi. Eksistē arī anime ar pilnīgu oriģinālu sižetu (šajā gadījumā jau pats anime var kļūt par avotu dažādu grāmatu un mangas versiju izveidei).


 

Vēsture

Anime ir radusies ap 1917.g., sāka izplatīties 20.gs. sākumā, kad japāņu producenti eksperimentēja ar animācijas paņēmieniem, kas arī izmēģināti Francijā, Vācijā, ASV un Krievijā. Vecākās zināmās animes esamība ekranizēta 1917.g. - tas bija divas minūtes ilgs klips par samuraju, kurš cenšas izmēģināt jauno zobenu uz viņa mērķi, vienīgi lai ciestu sakāvi. Pirmā animes skaņu filma bija Chikara to Onna no Yo no Naka, kuru izlaida 1933.gadā.

20. gs. 30. gados animācija kļuva par alternatīvu stāsta formātu neattīstītajai Japānas live-action industrijai. Animācija ļāva māksliniekiem radīt jebkādus tēlus un noformējumus.

Disneja pilnmetrāžas filmas Sniegbaltīte un septiņi rūķīši panākumi iedvesmoja japāņu animātorus. 1960. gados Osamu Tezuka pielāgoja un vienkāršoja daudzus Disneja animācijas paņēmienus, lai samazinātu izmaksas un kadru skaitu uzvedumos. Viņš paredzēja to kā īslaicīgu mērogu, kas atļautu viņam ražot materiālus ciešā grafikā ar nepieredzējušiem darbiniekiem.

70tie gadi pieredzēja uzplaukumu mangas popularitātē - kas bieži tika animēta --- it īpaši Osamu Tezuka mangās, kurš ir saukts par leģendu un mangas dievu. Viņa darbs, un citu pionieru devums šajā lauciņā, ietekmēja raksturīgās pazīmes un žanrus, kas ir pamatelementi mūsdienu animē.


(((:

Reklāma
Reklāma
Reklāma
« 1  2  3 »
15 13 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 8

0/2000

I LOVE ANIME, un taapeec par tik sliktu rakstu lieku miinusu.  

8 2 atbildēt

Sliņķis emotion

4 2 atbildēt

Elfen Lied - vnk mākslas darbs :)

Bleach ar nav ne vainas. Vienu brīdi ļoti aizrāva Dragonball. Tā ir vnk episka anime.

Šobrīd tiek gaidītas jaunākās sērijas One Piece, Bleach, Naruto. bet nu copy/paste rullē vai ne? :D

1 0 atbildēt

Smukas bildītes!!! :>

1 0 atbildēt

Elfen Lied, Fate Stay night. Trinity blood ,Gantz, Berserk vienigas jedzigas ko zinu

0 0 atbildēt

Death Note, Full Metal Alchemist, Gurren Laggan, Dark Butler = Superigas animes!!! Spirited Away, Mononoke Hime, Totoro - Šedevri!

0 0 atbildēt

i looooove anime :)

0 0 atbildēt

COPY PASTE UN PĀRIS BILDĪTES,LMO

0 0 atbildēt