local-stats-pixel fb-conv-api

Ādas slimības.17

139 1

Tad nu lūk, ieskats dažās no tām, kā tās izpaužas, kādi ir to simptoni, un izskats.

 

Par, cik man neļāva likt bildes ar slimībām sadaļā "aktuāli" es izveidoju atsevišķu rakstu ar bildēm no zemāk minētajām slimībām sadaļā šoks:

 

http://www.spoki.lv/soks/Adas-slimibas-FOTO/126219

 

 

Cilvēka āda ir ļoti svarīga un dzīves nepieciešama ķermeņa sastāvdaļa. Ādai ir ļoti daudz funkciju – 1. iekšējo orgānu aizsargfunkcija no ievainojumiem; 2. jušanas funkcija - nodrošina sāpju, pieskāriena, temperatūras un spiediena jušanu; 3. temperatūras regulācijas funkcija; 4. organismam nevajadzīgo vielu izvadīšanas funkcija, ādai svīstot; 5. imunitātes funkcija -  aizsardzība pret baktērijām, mikroorganismiem; 6. ādas aizsargfunkcija pret saules UV-stariem, sintezējot D-vitamīnu un citas vielas. Ja notiek kāds ādas bojājums, tad āda nevar pilnvērtīgi veikt savas funkcijas.

 

 

1.   Ādas Nieze.    Bieži vien vasaras laikā cilvēks tiek pakļauts insektu kodieniem, kuru rezultātā uz ādas veidojas sarkanās niezošas pumpiņas. Šajā gadījumā var palīdzēt lokālas darbības ziedes ar antialerģisko sastāvu un iedarbību, kas mazinās ādas alerģisko izpausmi, ādas kairinājumu un arī niezi. Profilaksei un aizsardzībai pret dažādiem kukaiņiem ir pieejami aerosoli.

 

2. Psoriāze.    Psoriāze ir hroniskā ādas slimība, kas var parādīties jebkurā ķermeņa daļā un jebkurā vecumā. Šīs slimības pamatā ir izmaiņas imūnajā sistēmā, kas ir ģenētiski predisponētas (iedzimtas). Slimības gaitā iekaisuma šūnas tiek aktivētas un ādā rodas iekaisuma reakcija.

Āda ir sārta un zvīņojoša. Uzskata, ka slimības uzliesmojumu var izsaukt gan ārējie, gan iekšējie faktori (piemēram, stress). Šīs slimības akūto jeb uzliesmojuma fāzi bieži novēro pavasarī vai rudenī, kad visbiežāk paasinās vielmaiņas saslimšanās. Šajā gadījumā nepieciešama ārsta konsultācija, vieglākajos gadījumos var palīdzēt dažādas ziedes un geli, kas mazina ādas iekaisīgo procesu.

 

3. Blaugznas, seborejisks dermatīts     Blaugznas ir galvas ādas kairinājums, ko izraisa dažādu sēnīšu izdalītie dzīvības procesu produkti. Cilvēkiem ar blaugznām ir traucēta mikroflora pie matu saknēm, tiek paātrināti šūnu atmiršanas procesi, līdz ar to var viegli pamanīt to cilvēku, kam ir šī problēma.

Ārstēšanas mērķis ir novērst tālāko blaugznu parādīšanos. Var lietot speciālos šampūnus, kas cīnās pret dažādām sēnītēm, kas izraisa blaugznu attīstību. Rekomendē lietot arī papildus cinku, selēnu, A vitamīnu un B6 vitamīnu, kas nepieciešami tieši skalpam.

 

4. Izgulējumi.    Izgulējumi rodas, kad neatbilstošais spiediens uz ādu nospiež sīkos asinsvadus, kas baro ādu ar tai nepieciešamām vielām un skābekli. Ja cilvēks tādā stāvoklī atrodas diezgan ilgstoši, tad sākumā veidojas apsārtums, bet vēlāk tas pāriet izgulējumā. Ja novērst spiedienu, āda ātri atjaunojas, bet turpinoties visam šim procesam, āda paliek cietāka un sārtāka, satūkums palielinās.

Gala rezultātā āda atveras un inficējas. Izgulējumi bieži rodas veciem, guļošiem pacientiem. Izgulējumu ārstēšānai var palīdzēt dažādi krēmi, ziedes un citi līdzekļi, kas dziedē bojāto ādu. Ja izgulējums ir ļoti smagā pakāpē, var būt nepieciešama arī ķirurģiskā iejaukšanās.         Izgulējumu klasifikācijas, bildē varat redzēt, kā izskatās, kura pakāpe.  

I pakāpe. Apzīmē sārtu vietu vai spiediena vietu, nav ādas defekta, epiderma ir pilnīgi neskarta, sārtā vieta ir norobežota, šis bojājums ir atgriezenisks, pēc spiediena noņemšanas apsārtums izzūd. Šo pakāpi ir jāatšķir no alerģijas, no piodermijas vai ķīmiska ādas kairinājuma. 

II pakāpe. Epidermā un dermā ir defekts (daļējs ādas biezuma defekts), zemāda, muskuļi, saites, cīpslas, kauli tomēr nav redzami. Izgulējums izskatās kā noberzuma vai apdeguma pūslītis vai sekls krāteris. 

III pakāpe. Pilns ādas biezuma bojājums vai nekroze. Audu defekts sasniedz periostu, bojājumā redzami zemādas taukaudi, muskuļi, saites, cīpslas, locītavu kapsulas, periosts. Izgulējums izskatās kā dziļs krāteris ar vai bez apkārt esošo audu bojājuma. 

IV pakāpe. Pilns ādas biezuma bojājums vai nekroze. Bojājumā redzami zemādas taukaudi, muskuļi, saites, cīpslas, locītavu kapsulas, periosts un kauli. Izgulējums izskatās kā dziļs krāteris ar apkārt esošo audu bojājumu. Lielākajā daļā gadījumu ir osteomielīts.

 

5. Pinnes jeb Akne.   Pinnes ir hroniskā ādas slimība, kas raksturojas ar tauku dziedzeru un matu folikulu iekaisumu. Šai slimībai ir gan uzlabošanās, gan pasliktināšanās periodi. Šīs nepatīkamās slimības iemesli var būt nepareiza higiēna, pastiprināta tauku dziedzeru darbība, pārmērīgā ultravioleto staru ietekme, hroniskie iekaisuma procesi organismā, kuņģa zarnu trakta darbības traucējumi, kā arī organisma intoksikācija (dažādi toksīni, šlakvielas), stress.

Pirmām kārtām nepieciešams atklāt šīs slimības īsto iemeslu katram cilvēkam individuāli. Ārsts var veikt dažādas medicīniskas analīzes un nozīmēt ārstēšanu. Atvieglot šīs slimības stāvokli var palīdzēt augu valsts preparāti un dažādi uztura bagātinātāji, kas attīra organismu, līdz ar to āda izskatās veselīgāka un skaistāka.

Papildus var lietot dažādus gelus un krēmus ar antibakteriālo iedarbību (ir pat krēmi ar tonējošo efektu), jo ir baktērijas, kas izraisa piņņu attīstību. Ja pēc akne ārstēšanas ir izveidojušās rētas, tad ir jālieto rētu ārstējošie līdzekļi.

 

6.  Varžacis un tulznas.    Droši vien gandrīz katrs cilvēks savā dzīvē kādreiz sastapās ar tulznām un varžacīm uz kāju pēdām vai pirkstiem. Šo problēmu var aprakstīt kā cietos, norobežotos ādas raga kārtas sabiezējumus, kas parasti veidojas, kad uz noteiktu kājas rajonu ir vislielākais spiediens vai kājas regulāri tiek noberztas.

Normāli spiedienam uz pēdu vajadzētu būt vienmērīgam, ja tas nenotiek, sāk veidoties dažādi ādas sabiezējumi, rodas lokālas sāpes, pat reizēm tādos gadījumos cilvēks nevar normāli staigāt. Ar tulznām cilvēka organisms mēģina aizsargāties no nopietna audu bojājuma.

Tagad aptiekās var iegādāties dažādus plāksterus, lokāli lietojamos šķīdumus, kas ir domāti gan tulznu un varžaču ārstēšanai, gan profilaksei, bet ļoti svarīgi ir arī valkāt ērtus, piemērotus apavus.

 

7.Aukstumpumpas un herpess vīrusu infekcija.     Šo infekciju izraisa vīruss, kas var bojāt gan ādu, gan gļotādu. Biežāk herpess rodas sejas rajonā (lūpas, deguns), bet var arī rasties uz dzimumorgāniem, anālas atveres rajonā. Dzimumorgānu rajonā sākumā rodas nieze, pēc tam apsārtums, veidojas pūslīši. No pūslīšiem var veidoties arī čūliņas.

Herpess vīrusa infekciju bieži vien pavada arī paaugstinātā ķermeņa temperatūra un galvassāpes. Ja herpess vīrusa infekcija ir sejas rajonā, tad simptomi ir līdzīgi – nieze, apsārtums un dažreiz veidojas čūliņas. Inficēties ar šo infekciju var kontaktējoties ar slimo cilvēku.

Galvenais ir laicīgi sākt ārstēšanu un novērst tālāko siptomu progresēšanu. Te var palīdzēt dažādi geli, ziedes un krēmi, kas ir ar pretvīrusu iedarbību, bet smagākajos gadījumos ir noteikti jākonsultējas ar ārstu par nopietnu medikamentozo terapiju.

139 1 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 17

0/2000

no herpes vīrusa, maitas tāda, gan pilnigi tikt vaļā nav iespējams, cik esmu dzirdējusi - ņem un slēpjas organismā, kamēr atkal paliek garlaicīgi un izlien ārā.

vai man ir veca info?

8 0 atbildēt

atbildot uz kunkulis komentāru " no herpes vīrusa, maitas tāda, gan pilnigi ti... "  

Tev taisnība :)

Herpes vīruss dzīvo organismā un vnk gaida izdevīgus, labvēlīgus apstākļus, lai iuzsāktu savu darbību. Esmu dzirdējis, ka tas vīruss ir lielākajā daļā cilvēku, tikai vīrusa iedarbība ir atkarīga no tā, kāda ir imūnsistēma. Līdzarto dažādu vitamīnu uzņemšana, kas stiprina imūnsistēmu, var palīdzēt izvairīties no tā briesmoņa. emotion

6 0 atbildēt

Cilvēks kurš ir 2.bildē es pazīstu.

5 0 atbildēt
epg avatarsepg

atbildot uz kunkulis komentāru " no herpes vīrusa, maitas tāda, gan pilnigi ti... " tā ir gan kā tu saki :)

4 0 atbildēt

traaakkii,nabadzinji

4 0 atbildēt

Bļe man tik pretīga aukstumpumpa tagad ir lūpu kaktiņā |(

Varbūt,kāds zina, labāko veidu,kā tikt vaļā?

4 0 atbildēt

Man bij Sapiga tulzna no kuras nevr paiet un pargaja pati no sevis :))

3 0 atbildēt

huh...labs raksts

3 0 atbildēt

Varu arii mineet ka no psoriaazes ar nevar izaarsteeties, ja tev ir, tad uz muuzhu

un herpes nav lielaakajai daljai cilveeku, herpes ir tikai viirus, rashanaas nav zinaama, bet ja tu nekontakteejies ar inficeetajiem, tad tev ar nebuus nekad.

3 0 atbildēt

atbildot uz zaoza komentāru " Bļe man tik pretīga aukstumpumpa tagad ir lūp... " Cinka ziede. :) Man draugam vienam arī problēmas ar aukstumpumpām bija, viņš vislaik cinka ziedi lietoja, tad vēl itkā ir tādi apaļi caurspīdīgi plāksterīši, ko līmē ez pumpus, tik es neatceros kā īsti saucās. :/

3 0 atbildēt

ja kautreizi bijis herpes virus taad tas paliek uz visiem laikiem organismaa un shis viruss pardzimst nakamajam paaudzem ari.

0 0 atbildēt

bon apetit! man emotion

0 0 atbildēt

Pretīgi

0 0 atbildēt

Un nākošreiz ieliec aprakstu un bildes par STS . paļubē kādam noderēs :D

0 0 atbildēt

Nezināju,ka tulznas ir slimība

0 0 atbildēt

atbildot uz Le Bagman komentāru " Raxts labs :) Bet pateicoties tam ka es jau 3... " Paldies emotion

0 0 atbildēt

Raxts labs :) Bet pateicoties tam ka es jau 3 reizi ēšanas laikā redzu viņu paceltu augšā :)

Tu godem esi nopelnījis mīnusu no manas puses :D

0 1 atbildēt