local-stats-pixel fb-conv-api

ASV krīzes dēļ atcels nāves sodus?7

1 0
Pasaules finanšu ekonomiskā krīze var negaidītā veidā palīdzēt ASV bīstamākajiem noziedzniekiem. Daži Amerikas štati, naudas trūkuma dēļ, izskata iespēju atteikties no nāvessodiem. Pēc aprēķiniem tā izmaksā daudz vairāk nekā mūža ieslodzījums. Pašreiz nāvessods ir atļauts 36 no 50 ASV štatiem. Šo soda veidu atbalsta divas trešdaļas no visiem Savienoto Valstu iedzīvotājiem, norāda AFP. Taču budžeta līdzekļu deficīts piespiež tik dažādus štatus, kā Montana, Kanzasa, Ņumeksika un Merilenda aizdomāties par augstākā soda veida atcelšanu. Visaktīvāk par nāvessodu atcelšanu domā tie štati, kuros uz to neviens nav notiesāts gandrīz jau 30 gadus (no 1972. līdz 1976. gadam nāvessodi ASV tika aizliegti). Šajos štatos lielus spēkus reforma neprasīs, taču būs iespēja ietaupīt pieklājīgus līdzekļus.
Pēc tiesību aizsardzības organizācijas aprēķiniem, nāvessoda izpilde izmaksā 10 reizes vairāk nekā mūža ieslodzījums. Tai skaitā, uz nāvi notiesātie vairumā gadījumu iesniedz apelāciju, bet tiesā tos aizstāv valsts nozīmēti advokāti, kuriem tā pati valsts arī maksā. Tāpat, ne mazums līdzekļu aiziet nāvinieku apsargāšanai un soda izpildes vietu uzturēšanai.
Kanzasā sodu gaida deviņi cilvēki, taču kopš 1976. gada nevienu vēl nav sodījuši. Tai pat laikā, tiesību aizstāvji ir aprēķinājuši, ka cilvēka uzturēšana nāvinieka kamerā izmaksā par 70% vairāk nekā parastā cietumā. Ja mūža ieslodzījuma izdevumi ir apmēram 740 000 dolāru, tad nāvessods štatam izmaksās 1,26 miljonus. Šajā sakarā, republikāņu partijas pārstāve Kerolaina Makgina iesniedza likumprojektu, kurā ar jūliju nāvessodi štatā tiks aizliegti.
Analoģisku likumu līdz gada beigām cer pieņemt arī Ņumeksikas štatā. 30 gadu laikā tajā ar nāvi sodīts tikai viens cilvēks, bet soda izpildi gaida vēl divi. Atsakoties no augstākā soda mēra štats varēs ietaupīt aptuveni miljonu dolāru.
Arī Montanā, pēc daudzu gadu pārtraukuma, tiek apspriests likumprojekts par nāvessoda nomaiņu ar mūža ieslodzījumu. Šajā štatā kopš 1976. gada ar nāvi sodīti trīs, bet sprieduma izpildi gaida vēl divi cilvēki.
Nāvessoda atcelšanu apspriež Nebraskas un Ņuhempšīras štati, bet Oklahoma un Juta gatavojas ieviest ierobežojumus šajā jautājumā. Bet vistuvāk pie šādas reformas ir pienācis Merilendas štats, kur to jau ir atbalstījis gubernators.
1 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000
Tiem kuriem tas naves sods pienākas tagad dzer šampanieti un priecājas par jaunajām ziņām! emotion
1 0 atbildēt
ta bildite vnk. love :D:D:D
1 0 atbildēt
ak tu dievs vai vnk pannem un ielaizz lodi piere tiem kuriem piespriests naves sods un viss izmakasas par kadiem 100000000000000000 % mazaakas un taisniba ari ieviesta :P
1 0 atbildēt
Jauki...
1 0 atbildēt
Da, nu, patiešām. Kas ir vieglāk? Lode pierē, vai krēsls? Muļķi taču viņi ir...
1 0 atbildēt
Man pofig - es tankā!
1 1 atbildēt
D*krātijas galējība...tālāk vairs nav kur.!!!!
1 2 atbildēt