local-stats-pixel

13.februāris - "melnā" piektdiena14

7 0
Kā šīs sauc.. Par melnajām piektdienām ja? Māņticīgs es neesmu, nekad arī neesmu ko sliktu izjutis šādu dienu un datumu salikumā, bet ...


Šodienas datuma kombinācija – 13.datums piektdienā – tiek uzskatīta par neveiksmīgu un to mēdz saukt par Melno piektdienu. Numerologi un paranormālo parādību pētnieki tam gan nepiekrīt.

Tiek uzskatīts, ka piektdiena, 13. datums, patiesi var pārvērsties par neveiksmju pilnu dienu tad, ja cilvēki īpaši pie tā piedomā un, pastiprināti pievēršot uzmanību 13. datumam, it kā piesauc nelaimi. Ja cilvēks tic, ka piektdiena, 13. datums, var būt arī lieliska diena, tā droši vien arī būs. Bailes no cipara “13” zinātniski sauc par tridekafobiju. Bailes no cipara “13” tomēr iespaido mūsu sadzīvi. Gadās, ka lidmašīnās neatrodam 13.vietu, viesnīcās – 13.istabu, slimnīcās – 13.palātu, augstceltnēs – 13.stāvu. Citkārt mājas numuram 11 seko 15 vai 11a. Jau kopš Bībeles pirmsākumiem (Ādams un Ieva aizliegto augli baudīja piektdienā; Kristus krustā tika sists piektdienā) un, iespējams, vēl senāk skaitlis 13 un piektdiena ir ar diezgan negatīvu nozīmi, bet šī kombinācija kopā salikta tikai divdesmitajā gadsimtā. Šo leģendu lielā mērā radījuši masu mediji, un tā, visticamāk, nāk no Amerikas pēc biržu krīzes sākuma 1927. gadā. Tā ievadīja ekonomisko drudzi un lielās depresijas laiku. Biržu krīze sākās piektdienā, kas bija 13. datums, un noticis tas esot tieši trīspadsmitos un trīspadsmit minūtēs. Vārgos iebildumus, ka krīze esot sākusies jau dienu iepriekš, prese nedzirdēja un netiražēja. Šai dienai tika dota iesauka – Melnā piektdiena, un leģenda kļuva nemirstīga. Amerikā pēc Otrā pasaules kara uz kino ekrāniem iznāca šausmu filmas “Piektdiena. 13.” seriāls. Vairāk nekā desmit tās sērijas filmas veidotājiem atnesa milzīgu veiksmi un peļņu, jo stāsts par maniakālo slepkavu, kas savus briesmu darbus pastrādāja trīspadsmitajā datumā, kas sakrita ar piektdienu, cilvēku miljonus gan šausmināja, gan vilināja. Vēstures un kultūras spiediena rezultātā radies mīts dzīvo joprojām. Daži pētījumi apgalvo, ka piektdienās, ja tā iekrīt trīspadsmitajā datumā, uz ceļiem notiek vairāk avāriju un negadījumu nekā parastā piektdienā. Ja tā arī ir, tad tam varētu būt psiholoģisks izskaidrojums, jo cilvēki jau ir noskaņojušies un sagatavojušies, ka varētu notikt kas slikts. Senākais stāsts, kas noticis 13. datumā un piektdienā, saistīts ar 1120. gadā dibināto Templiešu ordeni. Tas ir pieminēts arī mūsdienu bestsellerā “Da Vinči kods”. Templiešu ordenis tika apsūdzēts visādās ķecerībās un iznīcināts 1312. gadā. Tas notika piektdienā, 13. oktobrī. 19. gadsimta beigās Anglijā, mēģinot oponēt Melnās piektdienas mītam, tika uzbūvēts kuģis, kuram deva vārdu “Piektdiena”. Komanda tam tika nofraktēta piektdienā, kapteiņa uzvārds bija Fraidejs (Piektdienis), kuģi ūdenī nolaida piektdienā, no ostas tas izbrauca piektdienā… un kopš tā laika kuģi vairs nekad neviens nav redzējis.

Reklāma
7 0 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 14

0/2000
Vue avatarsVue
ka kurs to uzskata, citiem ta ir laimiga, citiem nelaimiga, manticiba cilvekus pazudina.
4 0 atbildēt
Piekriitu tam teikumam, ka nelaimes notiek tad, ja pie taam piedomaa! ;) Es piemeeram ceru, ka shii diena buus superiiga! Dienas iesaakums ir labs, nobeigums solaas buut veel labaaks- ordinary day!
3 0 atbildēt
Dažiem nelaimīgā diena, citiem laimīgā!! emotion Man laimīgāāā!!! emotion
2 0 atbildēt
13. piektdiena man parasti ir svētku diena. Ja vien šodien nebūtu vairāki kontroldarbi...
2 0 atbildēt
šij dienai JĀBŪT superīgai :D :D un būs
2 0 atbildēt
faktopeedija?
2 0 atbildēt
piektdiena 13. tak forša diena man šodien uz skolu NAV jāiet! emotion
2 0 atbildēt
priekš manis tā ir parasta diena...
2 0 atbildēt
he he esmu dzimis 13. datuma, ties gan ne 5dienaa. Nakamgad savu 20 gadu jubileju svineshu tieshi 5diena trispadsmitaja martaa :D
2 0 atbildēt
Ir šitā diena dirsā ņemta, nomira vectēvs, māte pazvanīja pēcpusdienā... toties 13. martā, arī piektdiena, paliek 19 gadi.
2 0 atbildēt
nu man jau info patika :)) bija pat tik interesants, ka visu līdz galam izlasīju :D emotion
1 0 atbildēt
man sodien pirkst saluza :( vo tev 13. 5diena!
1 0 atbildēt
emotion
1 0 atbildēt
bubble prieks, ka tev patika un, ka tu visu izlasīji!!! emotion emotion emotion emotion
0 0 atbildēt