Tā kā ārā kļūst arvien siltāks un siltāks, tad daudzi ēd saldējumu, jo tas ir ļoti garšīgs un atvēsinošs. Šodien es ēdu saldējumu un tā aizdomājos - ko es vispār zinu par saldējumu? Tāpēc arī sameklēju informāciju un uztaisīju šo rakstu... :)
Saldējuma vēsture2
28
0
Visinteresantākais saldējuma veids. -
1919. gadā, Kristiāns Nelsons izgudroja recepti saldējumu pārlejot ar šokolādi. Tas tika nosaukts par Eskimosa pīrāgu. Nelsons veda savu izgudrojumu no viens pilsētas uz otru, rādot ne tikai saldējumu, bet arī filmu par eskimosiem. Laikam ejot, vārds „pīrāgs” tika atmests un nelielais saldējums uz kociņa vēl šobaltdien tiek dēvēts par Eskimosu.
Pirmais saldējuma patents. -
Lai cik tas jokaini nebūtu, pirmais patentētais saldējums bija Krievijā. Tajā pašā reizē tika veikts arī saldējamās mašīnas patents. Bet tā kā izgudrotājam nebija daudz naudas, tad ilgu laiku saldējumu ražoja pavisam primitīvā veidā, saldējot to parastā saldētavā.
Reklāma
Persona, kas no saldējuma cietusi visvairāk. -
Saldējums bija viens no labākajiem produktiem, ko Katrīna II izmantoja, lai valdzinātu savu vīru Pēteri III : revolūcijas laikā Katrīna to cienāja ar saldējumu, kas bagātināts ar liķieri, augļiem, šokolādi un riekstiem.
Saldējumu ir mīlējuši daudzi ievērojami cilvēki.
Piemēram, kas Napoleons atradās uz Svētās Helēnas salas, viņš tika apgādāts ar mašīnām, kas ražo saldējumu. Arī Marijas Mediči dēs bija kā traks uz saldējumu. Viņš to lietoja visos gadalaikos.
Pirmā saldējuma kafejnīca. -
Pirmā saldējuma kafejnīca tika atvērta Hamburgā 1799. gadā augustā. Starp vairāku veidu alkoholiskiem dzērieniem šī iestāde piedāvāja arī saldējumu. Viens no jaukākajiem faktiem ir tas, ka šī kafejnīca vēl pastāv un apkalpo savus klientus.
Reklāma
Pirmā pavārgrāmata. -
Deviņpadsmitā gadsimta beigās Vīnē tika izdota pirmā pavārgrāmata, kurā tika nopublicētas dažādas saldējuma receptes. Viena no kopijām ir saglabājusies līdz mūsdienām. Izdošanas laikā saldējuma ražošana tika uzskatīts par ļoti nopietnu procesu, un grāmatā tika aprakstītas ne tikai receptes, bet arī tehnoloģiskie un filozofiskie skaidrojumi par šo sasaldēto fenomenu - saldējums.
Pirmā pilsēta, kur saldējumu sāka ražot visu cauru gadu, bija Parīze.
1676. gadā skaitā 250 konditori apvienojās un izveidoja saldējuma akciju sabiedrību.
Eiropas iekarotājs. -
Pats pirmais ieceļotājs, kas aplipināja Eiropu ar saldējuma niķi un iemācīja kā to taisīt, bija Marko Polo, kas 14 gadsimtā atveda to no Mongolijas. Mongoļu hans prezentēja recepti Polo. Pēc šī pasākuma saldējums kļuva par Itālijas augstmaņu iecienītāko saldēdienu. Saldējuma recepte ilgus gadus tika turēta slepenībā, un galma pavārs deva klusēšanas solījumu.
Reklāma
Sniega medības. -
Tajā pašā periodā Maķedonijas Aleksandrs ilga aplenkuma laikā ieguva lielu daudzumu sniega no augstajām kalnu virsotnēm, kur tika saldētas ogas un ūdens.