Izejvielas tajos laikos netrūka un indiāņi raudzēja vīnu no kaktusiem, meksikāņi no agavēm, bušmeņi no medus., bet indieši to ieguva no palmu sulas.
attistoties zemkopībai, izejvielu klāsts paplašinājās:rudzi, mieži, kvieši, auzas, kartupeļi, cukurniedres, prosa, rīsi.Lopkopju ciltis šim nolūkam izmantoja ķēves, kamieļmātes un ēzeļmātes pienu.
Vīnogu vīna raudzēšana bija nākamais lielākais solis. Homēra laikos vins skaitījas ists dievu dzēriens, kuru Zevs ar Dionīsa starpniecību nodeva cilvēku rīcībā.Senajā Ēģiptē vīnogu vīnu pazina piramīdu tapšanas laikā, tas ir 3.-2.gadu tūkstotī p.m.ē.
un musdienas protams alkohols jau sak klut par neatliekamu sastavdalu, kura iespaida cilveki paliek stulbi un glevi:(