local-stats-pixel

Leonardo da Vinči9

44 0
Vienmēr ir paticis lasīt par šo ģeniālo mākslinieku un zinātnieku. " Cilvēki, kas nepietiekami izstudējuši teoriju, pakļaujas uz ātri un viegli iegūtu praksi, ir līdzīgi jūrniekiem, kuri uz kuģa, kam nav ne stūres, ne kompasa. " Leonardo da Vinči
Leonardo da Vinči (Leonardo da Vinci, 1452 - 1519), iespējams, vispilnīgāk sevī iemiesoja renesanses laikmeta VIspusīgu cilvēku - viņš bija gan zinātnieks, gan izgudrotājs, gan gleznotājs, tēlnieks, arhitekts un mūziķis vienā personā. Turklāt vēl apveltīts ar šarmantu iznesību un labu humora izjūtu - īsta sabiedrības dvēsele, kas, protams, labvēlīgi ietekmēja arī viņa māksliniecisko karjeru. Tikai, pilnībā sevi ziedodams augstajai mākslai un zinātniskajiem atklājumiem, Leonardo da Vinči tā arī nekad nenodibināja ģimeni un palika vientulis.

Leonardo da Vinči dzimis kādā ciemā netālu no Vinči pilsētiņas, kas, savukārt, atrodas 25 km attālumā no renesanses laikmeta mākslas centra - Florences. Tādējādi jaunā talanta mākslinieciskā veidošanās bija saistīta ar Florenci, kur da Vinči sākumā mācījās Florences tēlnieka un gleznotāja Andreas del Verrokjo darbnīcā, vēlāk iestājās gleznotāju cunftē, bet attīstījis talantu līdz pilnībai, izveidoja pats savu meistardarbnīcu.
No Leonardo mācekļa gadiem saglabājusies glezna ar nosaukumu " Pasludināšana" gleznota ap 1473. gadu, kad jaunais mākslinieks tikko bija pārsniedzis divdesmit gadu vecumu. "Pasludināšanā" atainots sižets no Jaunās Derības, kurā eņģelis Gabriēls jaunavai Marijai dara zināmu, ka viņa dzemdēs Dieva dēlu. Kompozīcijas risinājumā vēl jūtama neatraisītība, statiskums, taču tai pat laikā tās uzbūvē jau pielietota lineārā perspektīve - šķietamā priekšmetu lieluma samazināšanās, palielinoties attālumam no skatītāja. Jau šajā agrīnajā darbā izceļas Leonardo da Vinči īpašā spēja precīzi attēlot smalkas detaļas. Redzams, ka lilija, kas atrodas eņģeļa rokā, tapusi pēc rūpīgām šā simboliskā zieda (lilijas zieds simbolizēja jaunavu Mariju) studijām. Savas dzīves laikā da Vinči uzgleznojis ne vairāk kā 25 darbus, no kuriem tikai 10 ir saglabājušies līdz mūsdienām. Salīdzinot ar citu dižrenesanses meistaru atstātā radošā mantojuma apjomu, da Vinči desmit gleznas liekas pavisam nieks, tomēr ne ar ko nevar salīdzināt tās mākslinieciskās kvalitātes, kas vērojamas šajos nedaudzajos darbos. Leonardo bija nenogurstošs pētnieks, kaislīgs mākslinieks, zinātnieks un izgudrotājs, kura mākslas darbi un rokraksti daudzu gadsimtu garumā ir fascinējuši un bijuši nebeidzams iedvesmas avots un pētniecības materiāls gan māksliniekiem, gan dažādu jomu zinātniekiem. Lai atgrieztos laikā, kad cilvēki tikai sapņoja par lidmašīnām un zemūdenēm, un novērtētu sapņu spēku, izstāde aicina iepazīt Leonardo da Vinči inženiera-izgudrotāja ģēniju. Izstāde ir unikāla - tās veidotāji: zinātnieki, industriālie dizaineri un amatnieki, pēc Leonardo zīmējumiem un spoguļrakstā rakstītajiem manuskriptiem, precīzi darinājuši izgudroto ierīču un mašīnu modeļus. Pie katra modeļa ir attiecīga zīmējuma reprodukcija un sīkāki paskaidrojumi par izgudrojuma mērķi un vēsturi. Ceru ka patika! :)
Reklāma
Reklāma
Reklāma
« 1  2  3  4  5 »
44 0 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 9

0/2000
4. bilde gan ir Sandro Botičelli - Pavasaris (Primavera)
2 0 atbildēt
dea avatarsdea
ļoti labs raksts. + :))
1 0 atbildēt
Genials!
1 0 atbildēt
jauki.,.
1 0 atbildēt
TIEŠĀM. GUDRS CILVĒKS. PLUSS ARĪ NO MANIS.
1 0 atbildēt
cilvēks leģenda :)
1 0 atbildēt
Žēl ka galerijs nevar pievienot saviem favorītiem :( Baigi noderētu.
1 0 atbildēt
Tiešām labs raksts! + !!! :]
1 0 atbildēt
Ģeniāls cilvēks, kurš piedzima nepareizajā laikā. +
1 1 atbildēt