local-stats-pixel fb-conv-api

Ziemassvētki citur pasaulē1

12 0

Sveiki!Domāju ka šis raksts jūs ieinteresēs!emotion


Kā Ziemassvētkus svin Īrijā.

Katrā logā tiek novietotas aizdegtas sveces, kas simboliski ir kā ceļa rādītājs Jāzepa un Marijas mājvietas meklējumiem pirms Jēzus piedzimšanas. Pēc senām īru tradīcijām- sveces jāaizdedzina ģimenes jaunākajai atvasītei, bet nodzēst šīs sveces drīkst tikai jauna meitene, kuras vārds ir Marija.

Norvēģija

Norvēģijā ir tradīcija Ziemassvētku vakarā pl. 17 iet arā un izšaut ar medību bisi, tas nozimē, ka Ziemassvētki ir sākušies. Tad visiem darbiem jābūt padarītiem un visi sēžas pie galda. Šī šaušana ar bisi, gan ir vairāk tikai lauku rajonos.

Nīderlande

Pie Ziemassvētku dāvanām bērni visagrāk tiek Holandē. Viņi tās saņem jau no 6.decembra, jo tad ceļojumu pa valsti sāk Svētais Nikolass – tā ir svinīga procesija, kas virzās no valsts dienvidiem uz ziemeļiem. Svētais Nikolass ir tērpies nevis anglosakšu sarkanajā mētelī ar sermuliņādas apmali, bet melni violetā bīskapa tērpā ar augstu cepuri galvā.

Dienvidāfrika

Dienvidāfrikā Ziemassvētki ir vasaras svētki. Decembrī spīd spoža saule, laiks ir brīnišķīgs, skolās ir vasaras brīvlaiks. Tur nav sniega, bet ir ļoti daudz dažādu krāšņu ziedu. Pilsētās un ciematos korāļu dziedāšanas gājiens notiek Ziemassvētku vakarā, bet uz baznīcu iet Ziemassvētku rītā. Dienvidāfrikā mājas dekorē ar priežu zariem un visiem ir izrotāta Ziemassvētku egle ar dāvanām zem tās. Ziemassvētku vakarā bērni arī var uzkārt zeķes, lai Ziemassvētku vecītis tanīs sanes dāvanas. Daudzi Dienvidāfrikā arī rīko Ziemassvētku pusdienas ārā, dārzos un nojumēs. Ziemassvētkos ēd tītaru, rostbifu, maltās gaļas pīrāgus, piena sivēnu, dzeltenos rīsus ar rozīnēm, dārzeņus, plūmju pudiņu. Pēcpusdienā ģimenes parasti dodas uz laukiem izklaidēties – spēlēt spēles, sauļoties, peldēties, un atgriežas mājās līdz ar vakaru.

Libērija

Libērijā visbiežāk mājās tiek izrotāti palmas zari. Palmas zaros tiek iekārti zvaniņi. Ziemassvētku rītā ļaudis tiek pamodināti ar kora dziesmām. Viens otram dāvina kokvilnas audumu, zīmuļus, grāmatas, ziepes un saldumus. Ziemassvētku rītā baznīcās ir dievkalpojumi. Tur rīko uzvedumus un dzied himnas. Pēcpusdienā ārā visi ēd pusdienas. Pusdienās pasniedz rīsus, liellopu gaļu un biskvītus. Vakarā spēlē spēles un rīko uguņošanu.

Meksika

Meksikāņu bērniem tiek spilgti izkrāsota krūze vai vēderaina figūra, saukta par “pinatu”. To piepilda ar dāvanām un saldumiem un pakar pie griestiem. Bērniem aizsien acis un rokā iedod garu nūju, ar kuru “pinatu” nokratīt zemē.

Itālija

Itālijā nav Ziemassvētku vecīša. Itāļu bērni saņem savas dāvanas no La Befana, un ne Ziemassvētku vakārā, bet Zvaigznes dienā 6.janvārī. 23.decembrī bērni pārģērbjaspar ganiem un iet no durvīm uz durvīm, lai saņemtu saldumus un naudu. Itāļi gavē 24 stundas pirms Ziemassvētku vakariņām. Vakariņās neietilpst gaļa. Iecienītākās svētku vakariņās ir makaroni ar anšoviem.

Japāna

No visiem japāņiem 1% ir kristieši. Ziemassvētku dekori tiek izlikti decembrī. Japāņu versija par Ziemassvētku vecīti ir mācītājs saukts Hoteiosha (arī par Kurohsu) kas līdzinās tam. Hoteiosham acis ir arī aizmugurē, ar kurām viņš redz bērnus visa gada garumā. Tā vietā, lai novietotu egli mājās, japāņiem ir sabiedriskā egle, kas tiek dekorēta ar papīra lukturiem un ornamentiem, zvaniem un rotaļlietām. Ziemassvētkos japāņu bērni bieži mainās ar origami, kas simbolizē baložus, kā miera simbolus.

Austrālija

Austrālieši Ziemassvētkos izbauda angļu tradīcijas. Austrālijā ir tipiski Ziemassvētku laika apstākļu fenomens: mežu ugunsgrēki, vētras un plūdi, bieži notiek ap Ziemassvētku laiku. Ziemassvētku koks ir priede, kas ir nepraktiski. Tai vietā biežāk tiek dekorēts gumijas koks. Populārākās tradīcija ir “Korāļi ar svecītēm.” Sidnejā koraļu dziedāšanu apmeklē vairāk kā 100 000 cilvēku, un tas tiek translēts Okeānijā. Tipiskā austrāliešu maltītē tiek pasniegts tītars un liesmojošs Ziemassvētku pudiņš ar mazām dāvaniņām tajā, “labai veiksmei”. Daudzi cilvēki svin Ziemassvētkus ar barbekjū kopā ar piekrastes pilsoņiem daļējāmn pusdienām pie pludmales, kur Ziemassvētku vecītis atbrauc ar vējadēli.

Spānija

Spāņi apmeklē pusnakts misi, un viņi izbauda lepnas pusdienas, ar Pavo trufado de Navidad (tītars ar trifelēm – sēnēm). Pēc pusdienām, ģimenes dzied korāļus. Daudzās mājās dedzina nelielas eļļas lampas visu Ziemassvētku vakaru. Ziemassvētku diena ir laiks, lai apciemotu radiniekus un draugus, pēc Ziemassvētku mises. Dāvanas tiek nodotas tikai 6. janvārī, Zvaigznes dienā, kas tiek sagaidīta ar parādēm. Pa dienu, bērni izliek ārā savas apavus, lai Trīs Gudrie Vīri tos piepildītu.

Polija

Ļoti populāra ir Kristus dzimšanas gultiņa, un daudzās pilsētās notiek konkursi par labāko. Gavēnis ilgst 24 stundas pirms Ziemassvētku vakara. Zem galdauta ir jābūt nedaudz salmiem, kas atgādina, ka Jēzus ir dzimis stallī. Vakariņas sākas ar dievmaizi oblātu, kas tiek lauzta un sadalīta visiem sēdošiem pie galda. Tradicionālās poļu Ziemassvētku pusdienas nesatur gaļu. Tradicionālais Ziemassvētku ēdiens ir borščs, žāvētu augļu klimpas, sēklu maize un nūdeles. Pusnaktī cilvēki apmeklē misi, saucās Pasterka (ganu mise).

12 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://epadomi
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Priecigus tev ar emotion

0 0 atbildēt